Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

213 resultaten


ID: 28775 | Bouwkundig element

Villa Madonna met tuin

Kruisstraat 368 (Ronse)
Villa Madonna is gelegen in een beboomde tuin van circa 1 hectare op de helling van de Kruisberg, toegankelijk via twee ijzeren hekjes. Onderkelderd gebouw met art-nouveau-inslag gebouwd in opdracht van vrederechter E. Matthijs, volgens bewaard bouwplan naar ontwerp van architect M. De Noyette van circa 1906, in plaats van een oudere buitenplaats.


ID: 90379 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Herenhuis met tuin

Aalterstraat 7 (Ruiselede)
Herenhuis teruggaand tot het einde van de 18de eeuw, maar met 19de-eeuwse wijzigingen, gelegen in een ruime beboomde tuin.


ID: 15293 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Hof van Belsele

Belseledorp 108-110, 114-120, Kasteeldreef 13-17 (Sint-Niklaas)
Kasteeldomein Hof van Belsele of Bisschoppelijk kasteel, rustoord voor priesters, in de 18de eeuw aangekocht door bisschop Maximiliaan van der Noot, die het in 1754 gedeeltelijk herbouwde. In 1904 grotendeels verbouwd en met verschillende andere gebouwen uitgebreid door bisschop Antonius Stillemans naar ontwerp van architect Stephan Mortier. Het geheel bestaat uit een kasteel met voormalig koetshuis en hovenierswoning. Bij het landhuis horen ook enkele grote burgerhuizen. De gebouwen zijn gelegen in een uitgestrekt, omgracht park met monumentale bomen, grasvelden, vijver, moestuin. Langs wandelpaden zijn verschillende specimina van kleinarchitectuur aanwezig.


ID: 51050 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Hogestraat 1 (Staden)
Hoeve naar verluidt naar ontwerp van Henri Buytaert (Knokke) van 1921.


ID: 86590 | Bouwkundig element

Historische hoeve 't Goed te Trybels

Egemsesteenweg 75C (Tielt)
Historische voorheen omwalde hoeve 't Goed te Trybels. Oudste vermelding van t'hof te Trybels in een renteboek van 1633. Dieper gelegen hoeve met haakse erftoegang. Woonhuis aan oostzijde van het erf, volgens kadaster herbouwd in 1835, mogelijk met oudere kern. Aan westzijde, verankerde bakstenen schuurstalvleugel onder zadeldak, in de loop der tijd verbouwd.


ID: 87098 | Bouwkundig element

Goet te Olsene

Haantjesstraat 41 (Tielt)
Historische hoeve met boerenhuis en site opklimmend tot de 16de eeuw. Het Goet te Olsene was een leengoed van de baronie van Poeke. Losstaande hoevegebouwen in verankerde baksteenbouw onder zadeldaken, in U-vorm rondom een onverhard en met gras begroeid erf met restant van een walgracht ten zuiden. Hoofdtoegang langs noordoostelijke erfoprit in grind, erftoegang via ijzeren hek. Aan oostzijde van het erf, ten noordoosten van het boerenhuis, een kleine stal met rechthoekige deuropeningen en kleine stalvenstertjes. In het verlengde ten noorden een groter stal-schuurvolume met licht getoogde muuropeningen en rechthoekige poorten, met aangebouwde hangar ten noorden.


ID: 86859 | Bouwkundig element

Hoeve 't Leen Ten Damme

Sint-Amandstraat 19 (Tielt)
De hoeve gaat terug op een voormalig leengoed te Tielt-buiten en Aarsele, behorend tot de heerlijkheid "Tielt-ten-Hove" of "Gruuthuse", het leenhof van Tielt opgericht in de 14de eeuw en via de ammanie van Tielt afhankelijk van het grafelijk kasteel van Kortrijk. Beboomde oprit en ijzeren toegangshek naar heraangelegd erf, onder meer met solitaire boom. Ten noorden eenlagig woonhuis van zeven traveeën onder zadeldak. Witgeschilderd houtwerk van T-ramen met grote roedeverdeling. Zijpuntgevel met spitsboognisje in bakstenen omlijsting met topkruis, waarin beeldje van Onze-Lieve-Vrouw met Kind. Ten zuiden van het woonhuis, gerenoveerde bakstenen bijgebouwen. Schuur uitgebreid aan achterzijde. Bakhuis met ovenhokje. Begroeide, half ondergrondse gemetste aardappelkelder en aanpalend groot bakstenen hondenhok. Recentere nutsgebouwen.


ID: 86944 | Bouwkundig element

Hoeve De Potschietere

Wakkensesteenweg 81 (Tielt)
Hoeve naar verluidt "De Potschietere" of "De Potgieters", oorspronkelijk een driewoonst waarvan het opgedeelde volume met bijgebouwtje aan de zuidwestzijde weergegeven is op het primitief kadasterplan (circa 1830). Witgekalkte en verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. Aan zuidzijde, geïncorporeerd stalgedeelte. Ten noordoosten, aan de straat gelegen voormalige schuur. Ten zuidwesten, kleine haakse stal onder zadeldak. Ten noorden, recentere haakse, ongekalkte bakstenen stal. Deels gecementeerd en witgeschilderd hondenhokje ten zuiden van het erf.


ID: 87341 | Bouwkundig element

Jachtmeesterswoning

Fonteinpad 2 (Torhout)
Jachtmeesterswoning met nutsgebouwen, afhankelijkheid van het kasteel van Wijnendale. In 1875 gebouwd door kasteeleigenaar J. Matthieu. Losstaande bestanddelen oorspronkelijk U-vormig, nu L-vormig rondom een erf geplaatst, deels met tuinmuren verbonden. Rode baksteenbouw onder zadeldaken (Vlaamse pannen, deels vernieuwd), roodbeschilderde gootlijsten en windborden. Woonhuis in voortuintje gelegen, met meidoornhaag afgezet.


ID: 16906 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ter Daele

Boonakkerstraat 5 (Veurne)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen onder zadeldaken rondom onverhard erf met rond bakstenen hondenhok. Ten zuiden, rest van omwalling. Erftoegang met bakstenen hekpijlers.