Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

304 resultaten


ID: 140006 | Archeologisch geheel

Historische stadskern van Kortrijk

Kortrijk (Kortrijk)
Deze zone omvat de historische stadskern van Kortrijk.


ID: 301452 | Bouwkundig element

Dorpskom Lede

Binnenweg, Lededorp, Rechemstraat (Kruisem)
De kleinschalige dorpskern van Lede wordt onder meer bepaald door de parochiekerk Sint-Denijs, de ten oosten ervan gelegen voormalige pastorie en enkele 19de-eeuwse dorpswoningen langs de straat Lededorp.


ID: 301340 | Bouwkundig element

Dorpskom Wannegem

Fonteinstraat, Huisepontweg, Nokerepontweg, Wannegem-Ledestraat, Wannegemdorp (Kruisem)
De dorpskom van Wannegem-Lede ligt op een heuvelkam tussen de valleien van de Plank- en de Herkplasbeek. De lintbebouwing met kleinschalige woningen en de Sint-Machutuskerk gaan terug tot de 18de eeuw.


ID: 135254 | Landschappelijk geheel

Oud-Rekem en omgeving

Rekem (Lanaken), Boorsem, Opgrimbie (Maasmechelen)
De vruchtbare Maasvallei heeft in de loop der tijden het ontstaan bewerkstelligd van talrijke nederzettingen, waarvan enkele uitgegroeid zijn tot een stedelijke kern, zoals Rekem. Restanten van de vroegere Maasmeanders zijn er herkenbaar zowel in de bedding van de Zijpbeek ten noorden, als ook in het landschap ten zuiden. Door zijn ligging aan de oude rivierloop heeft Rekem sinds de Late Steentijd een nagenoeg ononderbroken bewoning gekend. Tijdens de Middeleeuwen fungeerde de vrije rijksheerlijkheid Rekem, in 1356 tot baronie verheven, als een vooruitgeschoven grensversterking van het Heilig Roomse Rijk. Het werd uitgebouwd als versterkt stadje met een waterkasteel, marktplein, kerk en verschillende burger- en herenhuizen. De centrumfunctie verschoof na de 19de eeuw naar de westelijke steenweg. De Zuid-Willemsvaart sneed de stad af van het dorp Uikhoven.


ID: 140053 | Archeologisch geheel

Historische stadskern van Oud-Rekem

Rekem (Lanaken)
Deze zone omvat de historische stadskern van Rekem.


ID: 301305 | Archeologisch geheel

Middenpaleolithische site Veldwezelt-Hezerwater en talud

Industrieweg (Lanaken)
De middenpaleolithische vondsten van Veldwezelt-Hezerwater behoren tot de oudste sporen van menselijke bewoning in Vlaanderen. Middenpaleolithische sites zijn in Vlaanderen zeldzaam.


ID: 140039 | Archeologisch geheel

Historische stadskern van Landen

Landen (Landen)
Deze zone omvat de historische stadskern van Landen.


ID: 302505 | Bouwkundig element

Dorpskern Laar

Everspoelstraat, Heuvelhofstraat, Hunsbergstraat, Mottendelstraat, Wangestraat, Wijngaardstraat (Landen)
De bebouwing van dit zeer landelijk dorp concentreert zich rond de Everspoel-, de Wijngaard- en de Mottendelstraat. Het waardevol gedeelte van de dorpskern situeert zich echter langs de Heuvelhof- en Mottendelstraat.


ID: 300379 | Archeologisch geheel

Site van Sinte Gitter

St.-Gertrudisstraat, St.-Gittersplein, Wingbergstraat (Landen)
De site van Sinte Gitter omvat de archeologische relicten van de Sint-Gertrudiskerk, de mottes met opperhof en neerhof Tombe van Pepijn en de Hunsberg en een bewoningszone, alles op zijn minst teruggaand tot de vroege middeleeuwen.


ID: 301116 | Bouwkundig element

Dorpskom Wieze

Sasbaan, Schrovestraat, Wiezeplein (Lebbeke)
De dorpskom van Wieze, deelgemeente van Lebbeke, wordt gevormd door de parochiekerk Sint-Salvator, met in de onmiddellijke omgeving de pastorie, verschillende herbergen en burgerhuizen.