Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1406 resultaten


ID: 79722 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Ter Bollestraat 2 (Brugge)
Historische hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels verhard erf met centraal een mestvaalt.


ID: 79725 | Bouwkundig element

Hoeve Rood Huis

Ter Bollestraat 8 (Brugge)
Toegankelijk via twee lange oprijlanen aan de Dudzeelse Steenweg en aan de Ter Bollestraat.  Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels verhard erf.


ID: 79825 | Bouwkundig element

Hoeve Wulfsberge

Uitkerkestraat 4 (Brugge)
Hoeve met losse bestanddelen gelegen binnen een deels behouden dubbele omwalling, een deels gekasseid erf met centraal een mestvaalt. De oorsprong van de hoeve zou kunnen teruggaan tot de Frankische tijd. Staat aangeduid op de kaart van Pieter Pourbus (1561-1571), op de Ph. Vandermaelenkaart (circa 1850) vermeld als "Wilsberge". Toegankelijk via een lange dreef. Aan het begin van de dreef aanwezigheid van een klein kapelletje.


ID: 44598 | Bouwkundig element

Wiesbeekhoeve

Wiesbeek 25 (Buggenhout)
Imposant voormalig hoevecomplex en paardenstoeterij opgericht in 1914-1915 door Cesar Temmerman op de plaats van de oude Wiesbeekhoeve, een historische pachthoeve teruggaande tot het vroegmiddeleeuwse Heysterghem. Semigesloten complex op vierkante plattegrond met woonhuis in eclectische stijl met art-nouveau-inslag ten noordwesten, poortgebouw en aanpalende schuur ten noordoosten, stallen ten zuidoosten en ruime paardenstallen ten zuidwesten. Gekasseid binnenerf met centrale mestvaalt, nu vijver met beplanting eromheen.


ID: 78791 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Altenaweg 1 (Damme)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen, gelegen op een onverhard en deels beboomd erf. Erf is van de straat afgescheiden door een sloot waarlangs een beukenhaag. Ten zuiden van het erf, een ommuurde vierkante moestuin, aangelegd in 1884 en U-vormig ommuurd. L-vormige opstelling van boerenhuis-stal (Vlaamse pannen, nok haaks op de straat) en schuur, samen met achter het huis gelegen bakhuis gebouwd in 1875. Gietijzeren hek tussen twee pijlers, serre en wagenhuis.


ID: 78938 | Bouwkundig element

Hoeve

Antwerpse Heirweg 55 (Damme)
Hoevetje gelegen op de grens met Donk-Maldegem, waarvan woonstalhuis opklimmend tot minimum de eerste helft van de 19de eeuw, zie reeds volume aan de straatzijde weergeven op het primitief kadasterplan (1834). Woonstalhuis, baksteenbouw onder licht overkragend zadeldak. Kleine beglaasde gevelnis Ten zuiden, dwarsschuur en ten oosten van het erf, vrijstaand bakhuis-zomerkeuken.


ID: 78797 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Damweg 14 (Damme)
Hoeve met losse bestanddelen, bestaande uit twee evenwijdige vleugels, zijnde witgekalkt boerenhuis met geïncorporeerde stal en bakstenen schuur met geïncorporeerd drieledig wagenhuis en stal; voor het woonhuis een witgekalkt bakhuis/zomerkeuken. Site aangeduid op de kaart van Ferraris (1770-1778) en op de Atlas der Buurtwegen (1845). Erftoegang geflankeerd door twee grote linden.


ID: 78968 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Omwalde hoeve Rostune

Gentse Steenweg 17 (Damme)
Historische, voorheen volledig omwalde hoeve "Rostune", vermoedelijk opgetrokken in 1724 met integratie van oudere kern op het neerhof van het "Hof ter Ostijne", een vroegmiddeleeuwse heerlijkheid en leen van de Burg van Brugge waarvan de oudste vermelding opklimt tot 1240, gelegen ten oosten van de kerk van Sijsele. Restanten van omgrachting aan noordzijde en welkomstlinde aan de erftoegang.


ID: 78883 | Bouwkundig element

Hoeve Arme van Damme

Hoekestraat 21 (Damme)
Hoeve op ruim met gras begroeid erf met achterliggende boomgaard; losstaande gebouwen op L-vormig plan: begin-18de-eeuws woonstalhuis en schuur, achter het woonhuis een begin-19de-eeuwse zomerkeuken. Vleugel van boerenhuis en stal getypeerd door lange, gesloten gevel aan straatkant. Witgekalkte baksteenbouw onder pannen zadeldaken.


ID: 78676 | Bouwkundig element

Hoeve

Hulsterlo 1 (Damme)
Hoeve opklimmend tot minimum het tweede kwart van de 19de eeuw, zie boerenhuis en stalvleugel reeds weergegeven op de Atlas der Buurtwegen. Lange erfoprit. Losstaande hoevegebouwen grosso modo in U-vormige opstelling omheen deels verhard erf met onder meer poel en mestvaalt. Ten zuiden van boerenhuis, stoep en moestuin. Witgekalkte, bakstenen bestanddelen op zwart gepekte plint onder overkragend zadeldak. Bakhuis-zomerkeuken en hondenhok met getrapt geveltje.