Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4461 resultaten


ID: 132033 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van scherpe hulst bij kerkhof Gijverinkhove

Bellestraat (Alveringem)
Het kerkhof bij de parochiekerk Sint-Petrus te Gijverinkhove is rondom volledig afgesloten met een geschoren hulsthaag. De haag is traditioneel onderhouden door ze te scheren en de gaten dicht te vlechten.


ID: 132035 | Landschappelijk element

Op stam gezette taxus in pastorietuin

Bellestraat 12 (Alveringem)
De pastorie van de Sint-Petrusparochie ligt in een nog deels omwalde tuin met een aantal opvallende beplantingen. De op stam gezette taxus is er één van.


ID: 132036 | Landschappelijk element

Vlechthaag van taxus als afsluitingshaag in pastorietuin

Bellestraat 12 (Alveringem)
De pastorie van de Sint-Petrusparochie ligt in een nog deels omwalde tuin met een aantal opvallende beplantingen. In de tuin staat nog een relict van een uitgegroeide vlechthaag van taxus die als groene afsluiting werd aangeplant.


ID: 132037 | Landschappelijk element

Buxus in pastorietuin

Bellestraat 12 (Alveringem)
De pastorie van de Sint-Petrusparochie ligt in een nog deels omwalde tuin met een aantal opvallende beplantingen. In de tuin staat nog restanten van enkele in vorm gesnoeide buxusboompjes.


ID: 16456 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Hofstede Inghels en omgeving

Beverenstraat 19 (Alveringem)
Hoeve uit de tweede helft van de 16de eeuw tot de eerste helft van de 17de eeuw; U-vormige opstelling van de hoevegebouwen met bakstenen stoep rondom begraasd erf met resten van vroegere omwalling ten noordwesten en noordoosten gemarkeerd door knotwilgenrij. Ten zuidwesten, haaks tegen het boerenhuis aanleunend stalgebouwtje van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw. Boomgaard en meidoornhaag langs de straatkant.


ID: 131023 | Landschappelijk element

Dubbele bomenrij van gekandelaarde linden op kerkhof Alveringem

Dorp (Alveringem)
Langs de witgekalkte kerkhofmuur begeleidt een dubbele bomenrij de rondgang rondom het kerkhof van de parochiekerk Sint-Audomarus. Alle lindebomen zijn gekandelaard en hebben een knothoogte van circa 600 cm. In oorsprong telden de bomenrijen 113 exemplaren, op het moment van de inventarisatie (2008) waren er nog 110 en waren er reeds 3 bomen verdwenen. Het betreft hier een intact en representatief voorbeeld van hoe leibomen werden aangeplant, onderhouden en geleid op kerkhoven. Op postkaarten van begin 20ste eeuw is deze beplanting al aanwezig en zijn de bomen reeds te zien als oude volwassen bomen, de diktegroei van de bomen is blijkbaar in al die tijd niet sterk toegenomen en werd duidelijk beïnvloed door het periodiek snoeien.


ID: 15811 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Audomarus met kerkhof

Dorp 1 (Alveringem)
Laatgotische hallenkerk uit eind 17de eeuw, met 16de-eeuws koor; zuidtransept gedateerd 1656, door middel van muurankers. Verankerd, geel bakstenen gebouw met gebruik van ijzerzandsteen. De kerk vormt samen met het omringend kerkhof, linderij en witgekalkt omheiningsmuurtje met ezelsrug, het middelpunt van het dorp. Tijdens de Eerste Wereldoorlog fungeerde het kerkhof van Alveringem als oorlogsbegraafplaats voor Belgische gesneuvelden. De officieuze begraafplaats voor de pastoors van de gemeente ligt voor het calvariekruis welke ophangt tegen de zuidelijk transeptarm.


ID: 15936 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Elzendammestraat 13 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve, zie rest van door middel van wilgen afgezoomde omwalling vlak achter het boerenhuis (nok parallel aan de straat); losse bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken rondom onverhard erf met vaalt. Ten noordwesten, bakstenen boerenhuis met sterk aangepaste oude kern uit de tweede helft van de 18de eeuw, ten zuidoosten, stalgebouw.


ID: 16128 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Kleen Eversam

Eversamstraat 9 (Alveringem)
Meerledige hoeve midden weilanden; interessant boerenhuis op lage terp, deels omwald ten zuidoosten; bereikbaar via onverharde oprit. Kleine moestuin voor erfzijdegevel (ten zuiden). Storende 20ste-eeuwse loods ten noordwesten. Een knotbomenrij markeert het restant van de gracht ten zuidoosten.


ID: 16042 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Gemeneweg 6-7 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag rondom deels verhard erf met moestuin voor het boerenhuis. Ten zuidoosten, met wilgen en populieren afgezoomde rest van omwalling. Sinds de 19de eeuw opgesplitst in twee hoeven, zie een tweede onverhard erf ten noordoosten; boomgaard ten oosten. Ten noordwesten van het oudste erf, boerenhuis met een links opkamertraveeën + vijf traveeën onder zadeldak (mechanische en Vlaamse pannen), gedateerd 1768. Ten zuidoosten, dwarsschuur onder zadeldak; Ten noordoosten van tweede erf, 19de-eeuwse dwarsschuur met stalgedeelte.