Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

409 resultaten


ID: 134580 | Landschappelijk element

Begraafplaats Hasselt

Kempische steenweg 87 (Hasselt)
Beboomde en ommuurde begraafplaats met hekken langs de straat, aangelegd in 1796 en later meermaals uitgebreid, ook met een soldatenkerkhof. Eén der oudste van het land.


ID: 308066 | Landschappelijk element

Tongersesteenweg met wegbeplanting

Luikersteenweg (Hasselt), Tongersesteenweg (Kortessem), Hasseltsesteenweg (Tongeren)
De steenweg N20 verbindt Tongeren met Hasselt en heeft nog relicten van de historische wegbeplanting. Tussen Tongeren en Kortessem staan langs weerszijden van de weg tegenover elkaar gekandelaarde platanen aangeplant. Parallel met de weg werden langsgrachten aangelegd. Vanaf Kortessem wijzigt de wegbeplanting in opgaande zomereiken met sporadisch een Amerikaanse eik. De rechtlijnige steenweg tussen Hasselt en Tongeren werd omstreeks 1740, onder het Oostenrijkse bewind, aangelegd.


ID: 300310 | Landschappelijk element

Door dubbele bomenrij begeleide zichtas Heks

Heks (Heers)
Vanaf het kasteel van Heks is er naar het glooiende landschap in het zuidoosten een zichtas gecreëerd door de aanleg van een dubbele bomenrij. De bomen zijn lindes die gekandelaard zijn om het zicht te vrijwaren. De as eindigt in een klein bosje bovenop de "Kruisberg".


ID: 300177 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als hoekboom

Daalstraat, Groeneschild, Kiezelstraat (Heers)
Een gekandelaarde linde staat in de rand van een nieuw aangelegde rotonde. De boom werd bewaard tijdens de wegenwerken en is nog een getuige van de hieraan voorafgaande situatie. Op de Atlas der Buurtwegen (1843-45) zien we dat de plaats waar de lindeboom staat paalt aan een kruispunt. Het perceel dat hierop uitgeeft had een scherpe, voor de gebruiker onbruikbaar en verloren, hoek en om te voorkomen dat men bij het afdraaien de hoek zou afsnijden werd op deze hoek een boom geplant. Op deze wijze werd het kadastraal perceel gefixeerd met een hoekboom.


ID: 301834 | Landschappelijk element

Treures op begraafplaats

Heurnestraat 81 (Heers)
Deze treures werd aangeplant bij een graf op de begraafplaats van Sint-Pieters Heurne. De begraafplaats is gelegen rond de Romaanse Sint-Pieterskapel.


ID: 47067 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kruisweg

Heistraat (Herentals)
Kruisweg van veertien staties en zeven kapellen van Onze-Lieve-Vrouw-van-Zeven-Weeën. Vermoedelijk oudste kruisweg van het land opklimmend tot 1460-1461. Gekandelaarde lindes rondom de kapel.


ID: 130801 | Landschappelijk element

Winterlinde als Kapellekesboom

Bergense Steenweg (Herenthout)
De winterlinde (Tilia cordata) staat bij een kruispunt van wegen in het open landbouwgebied van Herenthout en Zelle.


ID: 47221 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Uilenbergkapel met leilindes

Uilenberg (Herenthout)
Eenvoudig, bepleisterd en witgeschilderd zaalkerkje op gepikte plint, met schip van vier traveeën en driezijdige koor, onder leien zadeldak met zeszijdige dakruiter. De kapel wordt omgeven door gekandelaarde leilindes.


ID: 131285 | Landschappelijk element

Gekandelaarde haagbeuk als hoekboom

Beverstraat (Herne)
De gekandelaarde gewone haagbeuk is aangeplant bij een perceelsgrens bij een poel, horende bij hoeve Wilgendam, die reeds op de Kabinetskaart van de Ferraris (1770-1778) ingetekend is. De boom is in een kadastrale hoek aangeplant en fungeerde als hoekboom.


ID: 131287 | Landschappelijk element

Gekandelaarde haagbeuk

Beverstraat (Herne)
De gekandelaarde gewone haagbeuk (Carpinus betulus) is aangeplant bij een perceelsgrens bij een poel die reeds op de Kabinetskaart van de Ferraris (1770-1778) ingetekend is. De knothoogte van de boom bedraagt 7,5 meter.