2943 resultaten
ID: 51987 | Bouwkundig element
Steegstraat 30 (Balen)
Halfvrijstaand breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, met huidig uitzicht uit het begin van de 20ste eeuw.
ID: 51992 | Bouwkundig element
Vaartstraat 29 (Balen)
Gemeentehuis, heden Kruiermuseum en onderkomen voor de Heemkundige Kring. Opgetrokken in 1906-1907 naar ontwerp van de toenmalige provinciale bouwmeester Jules Taeymans.
ID: 89135 | Bouwkundig element
Beekstraat 21, 25 (Beernem)
Halfvrijstaande eenheidsbebouwing oorspronkelijk bestaande uit drie lage woningen, heden twee woningen van respectievelijk vier traveeën en drie traveeën onder een pannen zadeldak, gebouwd in 1869. Zijpuntgevel van nummer 21 met rondboogvenster waarboven een beeldnis met Mariabeeld. Links van nummer 21 wordt de tuin afgesloten met een betonnen opengewerkte leuning.
ID: 88957 | Bouwkundig element
Bloemendalestraat 38 (Beernem)
Imposant halfvrijstaand herenhuis uit 1906 met bijhorende tuin aan de straat begrensd door een oranje bakstenen tuinmuur met blinde rondboogfries en opengewerkt met een rondboogpoort met geprofileerde waterlijst en bekroond door kantelen. Het hoofdvolume is een breedhuis met dubbelhuisopstand van vier traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak.
ID: 89372 | Bouwkundig element
Galgeveld 58 (Beernem)
Het kasteel bevindt zich samen met de hoeve binnen een rechthoekige omwalling. Het beboste domein is toegankelijk via een bakstenen brug aan de straatzijde, afgebakend door twee vierkante bakstenen pijlers met arduinen dekplaten, waartussen een smeedijzeren hekken. Het kasteel werd gebouwd tussen 1813 en 1829. Het kasteel vertoont een onregelmatige plattegrond en een opstand van drie bouwlagen onder pannen schilddaken.
ID: 89373 | Bouwkundig element
Galgeveld 60 (Beernem)
Langgevelhoeve gelegen binnen een omwalling met het kasteel Galgenveld. Het perceel wordt vooraan afgebakend door een betonnen afsluiting en aan de achterzijde door een bakstenen tuinmuur horende bij het kasteel. Fasegewijs tot stand gekomen: het volume is opgetekend op de Ferrariskaart van 1770-1778. Verankerde en witbeschilderde baksteenbouw met gepekte plint. Geheel van negen traveeën en een bouwlaag onder een doorlopend pannen zadeldak.
ID: 89016 | Bouwkundig element
Hoornstraat 7 (Beernem)
Pastorie gebouwd circa 1863 naar ontwerp van architect Buyck en gesitueerd ten noorden van de kerk. Gelegen binnen een omwalling en toegankelijk via een brug voorzien van een smeedijzeren leuning eindigend bij een bakstenen eenvoudig toegangsgebouw.
ID: 89027 | Bouwkundig element
Kasteelhoek 12 (Beernem)
Historische hoeve., oorspronkelijk gelegen binnen een omwalling. Boerenhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder scherp pannen zadeldak. Achter de gevel gaat een oudere kern schuil. Oorspronkelijke stal, verankerde baksteenbouw voorzien van steunbeer. Volume aan straatzijde: verankerde baksteenbouw.
ID: 89379 | Bouwkundig element
Kauter 19 (Beernem)
Vrijstaand breedhuis met achterliggende stallen, gebouwd in 1933. Parement van gele en oranje baksteen met dudokvoeg. Dubbelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen met verticale beklemtoning door centrale halfronde hogere middentravee. Ten oosten wordt het perceel afgesloten door een bakstenen muur en een smeedijzeren hekken voorzien van betonnen schamppalen.
ID: 89418 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Maria-Aaltersteenweg 33-34, 35, 33A (Beernem)
Kasteeldomein met omwald kasteel bereikbaar via een toegangsbrug en jachtwachterwoning met wagenhuis. Kasteelhoeve met schuur waarin een smidse en aardappel- en fruitkelder bewaard zijn. Ommuurde moestuin met hek, serres, bergplaats en kippenhok en omhaagde hoogstamboomgaard ten zuiden. Parkaanleg in landschappelijke stijl met tot vijver omgevormde walgracht met tuinbruggen, tuinbeeld, ijskelder, gazons, solitaire bomen en bomengroepen, struikenmassieven en parkbos. Domein verbonden met de omgeving door dreven en toegankelijk via hekken en hekpijlers.