Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

260 resultaten


ID: 52699 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Laar 14 (Mol)
Geel-bakstenen gevelbekleding, drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met oeils-de-boeuf, van 1913 met achteraan een betonnen brugje van knoestig imitatiehout.


ID: 24239 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie met tuin

Dorpsplein Slyps 10 (Moorslede)
Gedeeltelijk omwalde pastorie in beboomde tuin, ten westen van de kerk. Toegang onder meer via brug met houten paviljoentje onder geknikt tentdak (leien), tegenover het kerkportaal. Dubbelhuis in de trant van de bebouwing uit de tweede helft van de 19de eeuw; vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de Pastorijstraat, mechanische pannen); aanpalende, links en rechts lage dienstgebouwtjes onder schilddaken.


ID: 38574 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Drapstraat 43 (Nazareth)
Alleenstaand burgerhuis met omringende tuin, van de straat afgesloten door fraai ijzeren hekken op arduinen sokkel en inrijhek. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, gebouwd in 1900 naar ontwerp van architect De Bakker. In de voortuin links, rond bakstenen tuinpaviljoentje onder strooien kegeldak. Aangelegde tuin met vijver en betonnen brugje achteraan.


ID: 306291 | Landschappelijk element

Park van het Kasteel de Bist

Beukenlaan 16 (Nijlen)
Sterk verbost en ingekrompen parkje waarvan de bestaande lay out nog grotendeels schatplichtig is aan de vroeg landschappelijke aanleg uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 9444 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Neigem

Halsesteenweg 357-359 (Ninove)
Deels ommuurd domein met omgracht kasteel, herbouwd in de loop van de 20ste eeuw, met beboomde toegangsdreef en park. Neotraditioneel getint kasteel met inrijpoort en statieplein op behouden zandstenen onderbouw met ronde hoektoren. Bakstenen poortgebouw aan de Brusselseheerweg, uit de 18de eeuw, met laterale vleugels onder een mansardedak. Ten noordoosten van het kasteel, behouden donjon. Aan de Steenweg Halle-Ninove, bijkomende ingang met portierswoning en verderop met ijzeren hekken en hekpijlers.


ID: 55387 | Bouwkundig element

Dokterswoning en -praktijk De Ooievaar met tuin

Elisabethlaan 235, 233A (Oostende)
Markante dokterswoning met praktijk, naar ontwerp van architect Joseph De Bruycker (Roeselare) van 1935 gebouwd voor de kinderrijke familie Depuydt; resultaat van een intense samenwerking tussen bouwheer en architect; algemeen concept en detaillering onder invloed van de Nederlandse architect W.M. Dudok. Omgevende tuin als verlengstuk van de architecturale vormgeving.


ID: 36786 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Amandusparochie met tuin

Sint-Antoniusplein 10 (Oosterzele)
De pastorie werd opgetrokken in 1781 en werd in het laatste kwart van de 19de eeuw opgehoogd. De interieurindeling en aankleding uit beide afzonderlijke periodes bleef bewaard. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak, met bakstenen lijstgevel op gecementeerde plint. De pastorie is ingeplant in een tuin aangelegd in landschappelijke stijl met een vijver met brugje.


ID: 87884 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Macieberg

Fabiolalaan 2 (Oostkamp)
Reeds in de tweede helft van de 17de eeuw wordt op deze locatie een buitengoed vermeld. Vrij imposant verankerd, bakstenen volume onder gemansardeerd schilddak. Voormalige schaapsstallen, gebouwd in 1936-1937 naar een ontwerp van de Brugse architect Antoine Dugardyn, die op dat ogenblik ook het kasteel restaureerde. In het kasteeldomein ligt een restant van een voormalige moestuin, boomgaard en verschillende kleine stallen en bergingen. Tevens bewaarde serre, gebouwd in 1936. Parkaanleg met kenmerken van 19de of vroeg 20ste-eeuwse landschappelijke vormgeving met resterende parkvijver en vervallen brug. Vervaagde centrale dreef naar het centrum van Oostkamp beplant met lindebomen.


ID: 87905 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Erkegem

Hertsbergsestraat 2-4 (Oostkamp)
Het huidige kasteel van 1907, is ontworpen door architect Stephan Mortier in neo-Vlaamserenaissance-stijl op de plaats van het begin-19de-eeuws kasteel dat werd afgebroken circa 1906. Kasteel, gelegen in een uitgestrekt park met vijver, en bijhorend koetsgebouw, paardenstallen en jachtopzienershuis. Het bestaande kasteelpark wordt in het begin van de 20ste eeuw heraangelegd naar een ontwerp van de Brusselse landschapsarchitect Jules Buyssens. De 19de-eeuwse elementen in het park zoals het boothuis, de obelisk, het prieeltje, tuinbrug en een standbeeld blijven hierbij behouden. In het park zijn verschillende merkwaardige bomen aanwezig met dendrologische waarde vanwege hun omvang, ouderdom, soort of variëteit.


ID: 87929 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Kevergem

Kevergemdreef 11 (Oostkamp)
Het domein is gelegen binnen een tweeledige grachtstructuur. Het kasteel zelf, dat in kern zeker opklimt tot de 17de of mogelijks 16de eeuw, doch in de 19de en de 20ste eeuw vrij grondig is verbouwd, is gelegen in de noordwesthoek van het kasteeldomein. Net buiten de omwalling, staat het 19de-eeuwse koetshuis. Een brug over de gracht leidt naar het voorplein met centraal enkele imposante beuken. Ten zuiden van het kasteel is de voormalige parkstructuur nog deels afleesbaar. Beide parkdelen zijn onderling verbonden door een metalen brugje over de gracht. In het zuiden van het domein staat een begin 20ste-eeuws paviljoentje.