Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1024 resultaten


ID: 31993 | Bouwkundig element

Cijnshof De Klee

Kleestraat 18 (Borgloon)
Het cijnshof De Klee is één van de historische laathoven op het grondgebied van Kuttekoven. Het huidige gesloten hoevecomplex dateert van de tweede helft van de 19de eeuw, met een 17de-eeuwse kern.


ID: 31937 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Langegrachtstraat 4-6 (Borgloon)
Het gaat hier waarschijnlijk om de oude, 17de-eeuwse kern van de hoeve, die nog slechts blijkt uit de hergebruikte, S-vormige muurankers in de poortvleugel.


ID: 1875 | Bouwkundig element

Bijgebouwen van kasteel Hemelhof

Broekstraat 40 (Bornem)
Neotraditioneel ensemble van 1880. In 1988 aangepast als dienstgebouwen voor Politie, Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening en Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn.


ID: 1901 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Marnix van Sint-Aldegonde

Kasteelstraat 35 (Bornem)
Dubbel omgracht kasteel, gelegen in het noordoosten van het grafelijk domein langs de Oude Schelde. De kasteelgronden omvatten vooral bossen en weilanden.


ID: 1902 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Kattestraat 8 (Bornem)
Gesloten hoeve, bestaande uit verankerde bakstenen gebouwen rondom een gebetonneerd erf met boomgaard ten westen, opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 2001 | Bouwkundig element

Paardenstalling De Casteleyn

Wolfgang d'Urselstraat 5 (Bornem)
Paardenstalling van het kasteel, gebouwd in 1804 door Charles Jozef d'Ursel en zijn moeder.


ID: 83751 | Bouwkundig element

Hoeve De Hertogh

Klein-Heidestraat 28A-E (Boutersem)
Goed bewaard voorbeeld van een middelgrote, bakstenen vierkantshoeve uit 1838. Het boerenburgerhuis bakent samen met de poort het erf af aan de straatzijde.


ID: 73915 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Bergstraat 11 (Brakel)
Semigesloten bakstenen hoeve met U-vormige aanleg, uitbreiding en aanpassing uit begin 20ste eeuw van oudere hoeve; open straatzijde van verharde rechthoekige binnenplaats afgesloten door breed driedelig ijzeren hek. Ten noordwesten, zijdelings aan de straat palend boerenhuis van zes traveeën en twee bouwlagen. Voormalige veldkapel, gelegen op het achtererf aan voetweg. Rechthoekige bakstenen kapelletje onder zadeldak, uit de 19de eeuw.


ID: 73918 | Bouwkundig element

Hoeve Vandesande

Breedstraat 7 (Brakel)
De gesloten hoeve klimt op tot de 18de eeuw en vormt een materiële getuige van een typisch agrarische bewoningsvorm met boerenbedrijf in de Vlaamse Ardennen. Het onmiddellijk omringend grasland maakt als functioneel bijhorend en oorspronkelijk cultuurlandschappelijk kader onlosmakelijk deel uit van de hoevesite evenals de deels ommuurde voormalige moestuin die de westzijde van het binnenerf afsluit en de rest vormt van een vroegere schuur.


ID: 73765 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Driestenbroekestraat 46 (Brakel)
Semigesloten hoeve met U-vormige aanleg. Boerenwoning met schuur, bakhuis en stallen minstens opklimmend tot het vierde kwart van de 19de eeuw, in het tweede kwart van de 20ste eeuw vergroot en uitgebreid. Gekasseid erf toegankelijk via ijzeren hek tussen schuur en loods.