Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

344 resultaten


ID: 132395 | Landschappelijk element

Houtkant op steilrand van de Berwijnvallei

Holleweg (Voeren)
De houtkant op een talud op de steilrand van de Berwijnvallei bestaat uit eenstijlige meidoorn. Deze haag werd aangeplant om erosie van de landbouwpercelen te voorkomen.


ID: 132396 | Landschappelijk element

Houtkant op steilrand van de Berwijnvallei

Holleweg (Voeren)
De houtkant op de steilrand van de Berwijnvallei bestaat uit eenstijlige meidoorn, gewone es, zomereik, gewone haagbeuk, hakhout van gewone hazelaar en gele bindwilg. Er is een bijmenging van roos, boswilg, zoete kers, kruisbes en Amerikaanse vogelkers. Door zijn ligging en omvang is het een beeldbepalend object.


ID: 131663 | Landschappelijk element

Houtkant van es op talud

I gen Treut (Voeren)
De houtkant is aangeplant op een talud tussen graslanden, in de vallei van de Gulp. Een omvangrijke knotboom van gewone es is beeldbepalend.


ID: 132270 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Jolette, Kerkhofstraat (Voeren)
De gemengde houtkant staat op het talud van een weg. De samenstelling ervan bestaat onder andere uit hakhout en opgaande bomen van gewone es, gewone kardinaalsmuts, gladde iep en hakhout van gewone robinia. De houtkant vormt een historische eenheid met een landschappelijke structuur, namelijk een talud van een weg. De houtkant werd aangeplant met een welbepaalde functie, namelijk het voorkomen van erosie en het vastleggen van het talud van de weg. Een andere functie van de houtkant was het gebruik van het hout als brand-, ambachts-, bouw- of geriefhout en loofvoedering. Het hakhoutbeheer is een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden gekapt of geknot.


ID: 132271 | Landschappelijk element

Houtkant op talud bij holle weg

Jolette (Voeren)
De gemengde houtkant staat op het talud van een weg. De samenstelling ervan bestaat onder andere uit hakhout en opgaande bomen van gewone es, eenstijlige meidoorn, olm, sleedoorn, zomereik, hakhout van gewone esdoorn, gewone kardinaalsmuts, gewone hazelaar, hakhout van boswilg, iep en hakhout van gewone robinia. De houtkant vormt een historische eenheid met een landschappelijke structuur, namelijk een talud van een holle weg. De houtkant werd aangeplant met een welbepaalde functie, namelijk het voorkomen van erosie en het vastleggen van het steile talud van de holle weg. Een andere functie van de houtkant was het gebruik van het hout als brand-, ambachts-, bouw- of geriefhout en loofvoedering. Het hakhoutbeheer is een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden gekapt of geknot.


ID: 132273 | Landschappelijk element

Houtkant op talud verlaten holle weg

Jolette (Voeren)
De gemengde houtkant staat op het talud van een verlaten holle weg. De samenstelling ervan bestaat onder andere uit hakhout en opgaande bomen van gewone robinia, hakhout van gewone es, sleedoorn, roos, gewone kardinaalsmuts en eenstijlige meidoorn. De houtkant vormt een historische eenheid met een landschappelijke structuur, namelijk een talud van een holle weg. De houtkant werd aangeplant met een welbepaalde functie, namelijk het voorkomen van erosie en het vastleggen van het steile talud van de holle weg. Een andere functie van de houtkant was het gebruik van het hout als brand-, ambachts-, bouw- of geriefhout en loofvoedering. Het hakhoutbeheer is een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden gekapt of geknot.


ID: 304679 | Landschappelijk element

Molenloop en spaarvijvers van watermolen van Sinnich

Kasteelstraat (Voeren)
De watermolen van Sinnich werd aangedreven door het water van een kanaal dat parallel liep met de Gulp. Dit kanaal leidde het water van de Gulp naar de molen. Tussen de molendijk en de Gulp bevinden zich drie relicten van molenvijvers. Deze zijn beplant met hakhout van zwarte els. Op het eiland staan opgaande winterlinden.


ID: 131837 | Landschappelijk element

Houtkanten op graften Martelberg

Kattenroth, Ulvend (Voeren)
De gemengde houtkanten staan op de graften van de Martelberg. Dit graftengebied ligt op een zuidoost georiƫnteerde helling. De graften met houtkanten lopen parallel aan de hoogtelijnen.


ID: 131838 | Landschappelijk element

Houtkant op talud langs holle weg

Kattenroth, Komberg (Voeren)
De houtkant bevindt zich op het talud van de holle weg van Komberg naar Kattenroth. De gemengde houtkant bestaat uit gladde iep, gewone hazelaar en meidoorn. Gewone es en gewone esdoorn komen voor als opgaande boom en in hakhout.


ID: 132255 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Kerkhofstraat (Voeren)
De gemengde houtkant staat op een talud op de perceelsgrens van een weiland en langs een wandelpad. De samenstelling ervan bestaat uit hakhout van gewone es, opgaande zomereik en sleedoorn. De houtkant vormt een historische eenheid met een landschappelijke structuur, namelijk een talud. De houtkant werd aangeplant met een welbepaalde functie, namelijk het voorkomen van erosie en het vastleggen van taluds. Een andere functie van de houtkant was het gebruik van het hout als brand-, ambachts-, bouw- of geriefhout en loofvoedering. Het hakhoutbeheer is een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden gekapt of geknot.