Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

581 resultaten


ID: 36004 | Bouwkundig element

Brouwerij Contreras

Molenstraat 110 (Gavere)
Voorheen brouwerij Latte, hier opgericht in 1818, onder meer met bijbehorende houten windmolen. Sinds 1920 in handen van de familie Contreras. Nog in werking zijnde ambachtelijke brouwerij van hoge gistingsbier met kleinschalige gewitte bakstenen gebouwen met één bouwlaag onder zadeldak. Behouden zeer diepe, rond gemetste waterput. Links van de bedrijfsgebouwen, bakstenen villa van 1931.


ID: 52531 | Bouwkundig element

Sint-Dimpnakapel

St.-Gerebernusstraat (Geel)
Eénbeukige kapel uit 1697 met barokke kern en classicistische verbouwingen, bestaande uit drie verspringende volumes.


ID: 21614 | Bouwkundig element

Hoeve met losstaande bestanddelen

Langwaterstraat 15 (Genk)
Hoeve met losstaande bestanddelen, uit de 19de eeuw. Gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gelegen rondom het rechthoekig erf.Waterput ten zuidoosten op het erf.


ID: 18818 | Bouwkundig element

Augustijnenklooster

Academiestraat 1 (Gent)
Vermoedelijk in 1295 vestiging van de eerste augustijnen in een huis genaamd "ter Capellen", gelegen in de wijk de Briel op de hoek van de Lange Steenstraat en de Geldmunt, volgens de traditie geschonken door Gerelmus Borluut en gelegen nabij een kapel, gewijd aan Sint-Stephanus, welke aanvankelijk dienst deed als kloosterkerk.


ID: 24492 | Bouwkundig element

Grote- en Achtersikkel

Hoogpoort 64 (Gent)
Voormalig middeleeuws steen zogenaamd naar de patriciërsfamilie Van der Zickelen. Ingrijpende restauratie tussen 1900 en 1908 door architect Van Hamme en ingericht als muziekconservatorium naar ontwerp van stadsarchitect Ch. Van Rysselberghe met nieuwe vleugels in een aansluitende stijl aan de Biezekapelstraat. De Grote Sikkel omvat twee trapgevels van 1481, bij de restauratie gereconstrueerd in Doornikse kalksteen. Gelijkaardige zijgevel van zes traveeën in de Biezekapelstraat en achtertrapgevel. Aan Hoogpoort sluit de vroegere "Zael" aan, voorzien van een lijstgevel van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. De Achtersikkel omvat verscheidene gebouwen, voornamelijk te dateren van eerste helft 14de eeuw tot 16de eeuw, en uit verschillende materialen opgetrokken, ingeplant rondom een open pleintje, van de Biezekapelstraat afgesloten door een ijzeren hek. Deze gebouwen omvatten onder meer een bakstenen en kalkzandstenen toren, een oostvleugel met arcaden en een gotische kapel.


ID: 19148 | Bouwkundig element

Sint-Baafsabdij

Spanjaardstraat 10 (Gent)
Voormalig Gandaklooster, vanaf 864 Sint-Baafsabdij genoemd naar de Heilige Bavo. Heropbouw vanaf 940, maar grootste bouwcampagne in tweede helft 12de eeuw. Gedeeltelijk gesloopt in 1540 voor bouw Spanjaardkasteel. Tot circa 1830 kazerne, nadien ontmanteling en afbraak van de citadel: herontdekking van de oude abdij en besluit tot conservatie van de ruïnes, sinds 1882 Museum voor Stenen Voorwerpen. De inplanting der abdijgebouwen volgt grotendeels het eenvoudige grondplan van een benedictijnerabdij uit de vroege middeleeuwen. De gebouwen zijn grotendeels uitgevoerd in Doornikse steen, en met uitzondering van de gerestaureerde noordvleugel grotendeels in puin of verdwenen.


ID: 8774 | Bouwkundig element

Hof te Foncke

Edingseweg 613 (Geraardsbergen)
Gesloten hoeve, ingeplant bij de Embeekbeek. Bakstenen gebouwen met deels heropgebouwde, muren, onder vernieuwde zadeldaken, gegroepeerd rondom rechthoekig gekasseid erf, volgens eigenaar van 1810.


ID: 8737 | Bouwkundig element

Waterput

Flierenhoek 44 (Geraardsbergen)
Typische bakstenen waterput met zwendel en ketting.


ID: 8637 | Bouwkundig element

Hoeve

Meirbroekstraat 10 (Geraardsbergen)
Traditioneel langgestrekt hoevetje uit de eerste helft van de 18de eeuw, gelegen voor een bos middenin een kleine weide met bomen en haag, waterput voor het huis.


ID: 21655 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Bergstraat 10 (Gingelom)
Ruime gesloten hoeve met rechthoekig, gekasseid erf uit de 17de tot 19de eeuw; gelegen op de rand van de dorpskern.