Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4024 resultaten


ID: 134185 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Mariadal

Klein Overlaar 1-3 (Hoegaarden)
Omwalde site van het rond 1450 opgerichte klooster Maagdendal of Mariadal van de bogaarden. In 1820 werd het kloosterdomein aangekocht door de congregatie 'Soeurs de l'Union au Sacré-Coeur' die in de bestaande gebouwen een kostschool voor meisjes inrichtte. Verbouwingen van het complex in de 19de en het begin van de 20ste eeuw. Sint-Annavleugel dateert van 1909. Eclectische noordoostvleugel van 1922 naar ontwerp van Pierre Langerock. Omgeven door domein van circa 4,5 hectare aangelegd in de loop van de 19de eeuw; een landschappelijke aanleg met Lourdesgrot en twee boogbrugjes en sporen van een neo-Franse tuin uit eerste kwart 20ste eeuw.


ID: 307137 | Bouwkundig element

Klooster met bijhorende school

Klein Overlaar 1-3 (Hoegaarden)
Klooster in neotraditionele stijl en bijhorende school, volgens het kadaster beide gebouwd rond 1894. De oprichting van het klooster en een bijgebouw werd door het kadaster geregistreerd in 1894 op naam van Vanneygen Clémencia, kloosterling te Hoegaarden (Mariadal) en Sprengers Stéphania, onderwijzeres te Tienen. Tegelijkertijd werd ten oosten van het klooster een schoolvleugel opgericht in opdracht van Vanstappen Philip, “bestuurder van geestelijke genootschap” te Hoegaarden.


ID: 43490 | Bouwkundig element

Sint-Rochuskapel

Klein Overlaar 3 (Hoegaarden)
Eénbeukig gebouw van bak- en zandsteen, uitlopend op een halfronde apsis, opgenomen in een neostijlcomplex.


ID: 43560 | Bouwkundig element

Sint-Servatiuskapel

Rommersom (Hoegaarden)
Op een heuveltje staat tussen het groen een éénbeukig stenen gebouw van twee traveeën, dat oorspronkelijk romaans blijkt te zijn. De puntgevel met speklagen van bak- en zandsteen uit de 18de eeuw is versterkt met latere steunberen, en bekroond met een leien klokkentorentje.


ID: 43553 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan

Sint-Jansstraat (Hoegaarden)
Pittoresk, heterogeen geheel. Westtoren voor een blinde beuk, voorzien van pseudo-kruisarmen, en een lang koor van drie traveeën met een vlakke sluiting, geflankeerd door een noordsacristie. Romaanse toren uit de 12de eeuw, later verstevigd met steunberen.


ID: 43569 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Ermelindis

St.-Ermelindisstraat (Hoegaarden)
Belangrijke landelijke kerk, voormalig bedevaartsoord. De plattegrond omvat een aanzienlijke westtoren tussen de verlenging van de zijbeuken, een driebeukig schip van vier traveeën en een koor met halfronde apsis.


ID: 43570 | Bouwkundig element

Sint-Ermelindiskapel

St.-Ermelindisstraat (Hoegaarden)
Achter de kerk gelegen Sint-Ermelindiskapel. Eénbeukige ruimte met driezijdig koor, gedateerd 1629 op de cartouche in de zuidgevel.


ID: 39792 | Bouwkundig element

Priorij van Groenendaal

Duboislaan 1, Joannes Ruysbroeckweg 1 (Hoeilaart)
Het merendeel der gebouwen werd in 1825 gesloopt. Heden resten evenwel nog het in 1794 gebouwde priorskwartier en een overblijfsel van de kloosterkerk.


ID: 39784 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Clemens

Gemeenteplein 12A (Hoeilaart)
De op een lichte hoogte gelegen neoromaanse parochiekerk werd opgetrokken in de periode 1870-1874 naar een ontwerp van de Limburgse architect Herman Jaminé. Het oorspronkelijk omringende kerkhof werd ontruimd in het begin van de 20ste eeuw; de laatste kerkhofmuren verdwenen tijdens de Eerste Wereldoorlog.


ID: 39786 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve Hof ter Heyde en kapel

Willem Eggerickxstraat 4-12 (Hoeilaart)
De hoeve van het Hof Ter Heyde, in haar huidige vorm een gesloten hoeve met mogelijk 17de-eeuwse kern, vormt samen met de aanpalende kapel, het enige overblijfsel van de oude heerlijkheid 'Ter Heyde'.