Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2476 resultaten


ID: 27462 | Bouwkundig element

Maalderij

Molenstraat 32A (Oudenaarde)
Maalderij en stapelruimte van acht traveeën en anderhalve bouwlaag onder verspringend zadeldak en opgericht in het eerste kwart van de 20ste eeuw. Ingebouwd kapelletje op de afgekante hoektravee, met geschilderde spitsboogvormige nis en negblokken bekroond met kruis


ID: 27719 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie met tuin

Mullemstraat 11 (Oudenaarde)
Omwalde voormalige pastorie, minstens uit eerste kwart 19de eeuw, met grote beboomde tuin gelegen in een dal ten noorden achter de kerk. e bereiken ten oosten van de kerk, via gietijzeren toegangshek tussen bakstenen pijlers naar een pad leidend tot een brugje met bakstenen leuning en klein toegangsgebouw, van eind de jaren 1860, onder zadeldak.


ID: 27728 | Bouwkundig element

Schooltje met onderwijzerswoning en kapel

Mullemstraat 22, 22A (Oudenaarde)
Schooltje van 1880 in straatbocht gelegen. Verankerde baksteenbouw onder verspringend zadeldak. Lijstgevel met houten klossen en overhoekse tandlijst op gecementeerde plint. Linker deel, schooltje van zes traveeën en anderhalve bouwlaag. Rechts, onderwijzerswoning van het dubbelhuistype; drie traveeën en twee bouwlagen. Aanleunende kapel van circa 1960.


ID: 27745 | Bouwkundig element

Arbeiderscité

Nederenamestraat 192-250 (Oudenaarde)
Rij van 30 bakstenen arbeiderswoningen in seriebouw met spiegelbeeldschema en voortuintje, opgericht in 1924 door Henrist en Dupuis, eigenaars van de gelijknamige katoenspinnerij aan het begin van de Oudstrijdersstraat.


ID: 27467 | Bouwkundig element

Herenhuis

Nestor De Tièrestraat 128 (Oudenaarde)
Eertijds majestueus woningcomplex minstens uit de tweede helft van de 17de eeuw, tijdens beide Wereldoorlogen beschadigd en grotendeels heropgebouwd circa 1920 en circa 1940. Volledig ommuurde tuin met ijzeren hek tussen bakstenen pijlers met bolornamenten. Achterin een arduinen en bakstenen zitbank met inscriptie van jaartal 1680 en wapensteen. Koetshuis uit de eerste helft van de 19de eeuw, onder zadeldak. Lange serre met centrale ingang en ijskelder.


ID: 27817 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Olmstraat 4 (Oudenaarde)
Grote en opvallende hoeve van het semigesloten type met linde tegenover inrit boerenerf. Vrij authentiek bakstenen hoevecomplex met pannen zadeldaken, uit de 18de en de 19de eeuw. Deels gekasseid rechthoekig erf met boerenwoning van zeven traveeën ten zuidoosten. Jaartal 1807 op moerbalk in woonkamer. Haakse noordoost- en noordwestvleugel met paarden- en koestallen. Hoge dwarsschuur aan zuidwestelijke erfzijde uit vakwerkbouw; de bakstenen zijpuntgevels wellicht later toegevoegd. Ten zuiden, bakhuisje. Tegenover de erftoegang een bakstenen stal of bergplaats met opvallende zijpuntgevels.


ID: 27292 | Bouwkundig element

Zwartzusterklooster

Pamelekerkplein 2-3, 1A-B (Oudenaarde)
Lichtgeelgeschilderde kloostergebouwen met in grote lijnen T-vormige plattegrond en volledig ommuurde kloostertuin ten zuiden. Vermoedelijk opgericht in de tweede helft van de 13de eeuw. Huidige kloostergebouwen vermoedelijk grotendeels daterend van na de zware beschadiging bij de belegering van Oudenaarde in 1684. Neogotisch bakstenen en witgeschilderd poortgebouwtje met drie licht getoogde deurtjes in rechthoekige grijsgeschilderde omlijsting met kroonlijst. Kapel ingeplant ten zuidwesten van het complex met ten zuiden ervan een lage overwelfde gang onder lessenaarsdak.


ID: 27758 | Bouwkundig element

Wegkapel

Pelikaanstraat (Oudenaarde)
Vierkante bakstenen pijlerkapel afgedekt met ezelsrug en met afbrokkelende cementering. Voorkant bekroond door ijzeren kruisje op tuitstuk.


ID: 27777 | Bouwkundig element

Wegkapel

Rekkemstraat (Oudenaarde)
Wegkapelletje naast toegangshek van voormalig boerenerf. Lage, vierkante, gewitte bakstenen pijler met gebogen afdekking.


ID: 27759 | Bouwkundig element

Hoeve Hof te Reyt

Reytstraat 101 (Oudenaarde)
Grote historische hoeve van het semigesloten type met vierkante aanleg. Bakstenen hoevegebouwen, voornamelijk daterend uit de 17de en de 18de eeuw. Boerenwoning en paardenstallen; dwarsschuur binnenin met inscriptie 1606 op latei van poort en lagere bedrijfsvleugels met koestallen onder snijdende zadeldaken. Kleine rondboognis voor heiligenbeeld in straatgevel. Lage en kleine knechtenwoning. en aangepast bakhuis.