Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

93248 resultaten


ID: 16451 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Beverenstraat 8 (Alveringem)
Rijhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Recente winkelramen onder ijzeren I-balk met rozetten.


ID: 16029 | Bouwkundig element

Molenwijk

Beverenstraat 81-85, 92 (Alveringem)
Kleine landelijke wijk zogenaamd Molenwijk naar molen van 1788 gelegen op thans verdwenen motte, en in 1935 overgeplaatst naar Roesbrugge. De vroegere bebouwing wordt gekenmerkt door een boerenwoning van een 19de-eeuwse hoeve, een landelijke herberg en tramhalte In de tramstilstand uit het tweede kwart van de 19de eeuw, een arbeiderswoning uit het vierde kwart van de 19de eeuw en de 19de-eeuwse landelijke herberg In de molenwijk.


ID: 16034 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Beverenstraat 82 (Alveringem)
Aan de straat gelegen hoeve uit de 18de eeuw. Losse bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken rondom onverhard erf; bakstenen stoepen. Omgevende boomgaard. Ten noordwesten, boerenhuis met drie linker staltraveeën en rechter woongedeelte van drie traveeën + twee rechter opkamertraveeën. Ten zuidwesten, dwarsschuur (lenteschuur?) met centraal stalgedeelte en linker wagenhuisgedeelte.


ID: 16035 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Beverenstraat 84 (Alveringem)
Haaks op de straat ingeplant boerenarbeidershuisje; voorgelegen moestuin met bakhuis.


ID: 16036 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Beverenstraat 86 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag onder pannen zadeldaken rondom onverhard erf. Ten noordwesten, boerenhuis van vijf traveeën en twee opkamertraveeën rechts en één bouwlaag, met een 19de-eeuws uitzicht, maar oude kern mogelijk uit de 18de eeuw. Ten zuidwesten en noordoosten, dwarsschuren uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 16037 | Bouwkundig element

Hoeve Het fort

Beverenstraat 91 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve uit de 19de eeuw. Losse, vierkante opstelling van de hoevegebouwen van één bouwlaag onder zadeldaken rondom deels verhard erf. Ten oosten, rest van omwalling. Ten zuidoosten, onverharde erfoprit met rechts zichtbepalende dwarsschuur net buiten thans gedempte omwalling.


ID: 16125 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bromstraat 3 (Alveringem)
Hoeve met losse opstelling van de gebouwen rondom een onverhard erf. Boerenhuis in kern opklimmend tot de 18de eeuw, te oordelen naar de nu blinde, korfbogige geprofileerde vensteromlijsting met afzaat in linker zijgevel. Aanpassingen in 19de en 20ste eeuw. Ten noorden van het boerenhuis, interessante dwarsschuur daterend van circa 1800. Bakstenen voeting waarop horizontale, aangepaste plankenbeschieting; bakstenen stalgedeelte rechts. Bewaard krukgebint.


ID: 16126 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bromstraat 6 (Alveringem)
Vermoedelijk oorspronkelijk omwalde hoeve met losse U-vormige opstelling van de gebouwen rondom een onverhard erf; boerenhuis op kleine terp. Zou in de 18de eeuw eigendom geweest zijn van het kasteel zogenaamd "Drie Torens" te Brielen. Ten noorden van erf, boerenhuis van vier traveeën + rechts drie opkamertraveeën en één bouwlaag onder gebogen zadeldak met overstekende rand, in kern opklimmend tot de 18de eeuw. Ten oosten, dwarsschuur onder licht gebogen zadeldak.


ID: 200641 | Bouwkundig element

Belgische militaire begraafplaats Hoogstade

Brouwerijstraat (Alveringem)
Belgische militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog. Het betreft een min of meer rechthoekige begraafplaats, aan de voorzijde afgesloten door een bakstenen muur met pilasters met centraal een toegangspoort met hekken. De rijen grafstenen staan rug aan rug opgesteld.


ID: 15957 | Bouwkundig element

Hoeve en rosmolen

Brouwerijstraat 11 (Alveringem)
Hoeve uit 20ste eeuw met rosmolen, thans als stalling gebruikt.