Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2041 resultaten


ID: 9536 | Bouwkundig element

Sint-Lievenskapel met Sint-Lievensbron

Kapellekouter (Sint-Lievens-Houtem)
Vermaard bedevaartsoord met kapel en omringend tuintje. Rechthoekige kapel met drie traveeën en driezijdige sluiting, onder zadeldak, van 1640, gerestaureerd in 1702; neogotische uitbreiding met anderhalve travee en nieuwe voorgevel.


ID: 9543 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Onkomena met kerkhof

Kerkkouterstraat (Sint-Lievens-Houtem)
Kruiskerk, gelegen op een hoogte. Schip uit de 18de eeuw met neogotisch transept, toren en koor van 1911, naar ontwerp van architect Mortier. Omringend, ommuurd kerkhof met graftekens en bomen. Ten westen, trap geflankeerd door gecementeerde muren met hekken.


ID: 9562 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Fledericus

Vlierzeledorp (Sint-Lievens-Houtem)
Gelegen ten oosten van het dorpsplein, met omgevend, ommuurd kerkhof met trap ten westen. Van de kerk van 1780 bleven het schip, het koor en de zuidelijke sacristie bewaard; neogotische westgevel met centrale toren van 1892, jaartal vermeld op gedenksteen rechts naast de deur, laatstgenoemde vervangt een vermoedelijk romaanse zandstenen toren.


ID: 38720 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Dorp (Sint-Martens-Latem)
Gelegen in een ommuurd kerkhof ten oosten van het dorpspleintje in de nabijheid van de Leie. Oudste vermelding in 1121. Vermoedelijk was het een kleine basilicale kerk met achthoekige kruisingstoren en koor, opgetrokken uit Doornikse kalksteen in onregelmatig verband waarvan duidelijk sporen bewaard zijn. Beschadigd tijdens de godsdiensttroebelen van de 16de eeuw en belangrijke verbouwingen en herstellingen in het tweede kwart van de 17de eeuw; vergrotingswerken in 1771-1772.


ID: 38737 | Bouwkundig element

Neogotische processiekapel

Latemstraat (Sint-Martens-Latem)
Neogotische processiekapel van 1839, ingeplant bij het vijvertje op de tweesprong Latemstraat en Burgemeesterstraat, vermoedelijk oorspronkelijk een dries, de eerste dorpskom van Latem.


ID: 14928 | Bouwkundig element

Ingangspoort externaat Berkenboom

Ankerstraat 39 (Sint-Niklaas)
Bakstenen toegang tussen twee huizen geprangd, met trapgevel, speklagen en neogotisch zandstenen maaswerk in het timpaan, uit eind 19de eeuw.


ID: 14935 | Bouwkundig element

Psychiatrische inrichting Sint-Lucia

Ankerstraat 91 (Sint-Niklaas)
Complexe gebouwengroep, in de loop der jaren steeds verder uitgebreid door nieuwe vleugels rond een groot aantal binnenkoeren. Van de oorspronkelijke gebouwen van de psychiatrische inrichting zijn volgende gebouwonderdelen nog bewaard: het kloostergebouw van 1843 ten oosten van een vierkante binnenkoer, de vleugels ten noorden en zuiden van deze binnenkoer en de toegang ten westen, de kapel van de Heilige Philippus Nerius van 1852 en de Heilig Hartkapel uit eind 19de eeuw.


ID: 15293 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Hof van Belsele

Belseledorp 108-110, 114-120, Kasteeldreef 13-17 (Sint-Niklaas)
Kasteeldomein Hof van Belsele of Bisschoppelijk kasteel, rustoord voor priesters, in de 18de eeuw aangekocht door bisschop Maximiliaan van der Noot, die het in 1754 gedeeltelijk herbouwde. In 1904 grotendeels verbouwd en met verschillende andere gebouwen uitgebreid door bisschop Antonius Stillemans naar ontwerp van architect Stephan Mortier. Het geheel bestaat uit een kasteel met voormalig koetshuis en hovenierswoning. Bij het landhuis horen ook enkele grote burgerhuizen. De gebouwen zijn gelegen in een uitgestrekt, omgracht park met monumentale bomen, grasvelden, vijver, moestuin. Langs wandelpaden zijn verschillende specimina van kleinarchitectuur aanwezig.


ID: 15264 | Bouwkundig element

Gemeentehuis Belsele

Belseledorp 76 (Sint-Niklaas)
Neogotische baksteenarchitectuur met verwerking van natuursteen voor sokkel, hoekkettingen, speklagen, deuromlijstingen en vensterstaven. Rechthoekig gebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, in 1899 gebouwd naar ontwerp van architect H. Derre.


ID: 14975 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw troost in nood

Driekoningenstraat 159 (Sint-Niklaas)
Neogotische bakstenen kapel, alleenstaand tussen huizenrij van arbeiderswoningen; gebouwd in 1885 door aannemer J. Baptist Snaps naar ontwerp van architect E. Delmez.