Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2665 resultaten


ID: 16564 | Bouwkundig element

Villa in cottagestijl

Arsenaalstraat 32 (Nieuwpoort)
Witbeschilderd bakstenen gebouw met uitgebouwde deurtravee voorzien van afdak op zuiltjes. Variante op de cottagestijl door het prettig dakenspel typerend voor de jaren 1930, en verwijzend naar soortgelijke kustarchitectuur.


ID: 83677 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Hendrik Geeraertplein 6 (Nieuwpoort)
Parochiekerk gelegen binnen de voormalige vestingen, in het meest zuidelijke stadsgedeelte in nabijheid van de vroegere zuidelijke stadspoort. Reconstructie van circa 1922 van in oorsprong gotische hallenkerk met neogotische toren naast het noordelijke transept, omgeven door omhaagde grasperken afgezoomd met linden; natuurstenen zuil met verweerde inscriptie, vermoedelijk afkomstig uit de voormalige 15de-eeuwse kerk, ten zuiden van het huidig kerkgebouw.


ID: 16648 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Koolhofstraat 5 (Nieuwpoort)
Kort na Eerste Wereldoorlog heropgebouwde hoeve, nabij de Koolhofvaart; losse, U-vormige opstelling van bakstenen bestanddelen onder zadeldak rondom begrint erf. Sobere heropbouwarchitectuur zonder overmatige versiering, geïnspireerd op traditionele regionale hoevebouw.


ID: 200838 | Bouwkundig element

Belgische militaire begraafplaats Ramskapelle

Ramskapellestraat (Nieuwpoort)
Belgische militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog. De begraafplaats wordt gekenmerkt door een driehoekige plattegrond, een bakstenen voormuur tussen hogere hardstenen en bakstenen pijlers met traliewerk en een toegangshekken, lichte niveauverschillen, symmetrisch aangelegde gebogen rijen grafstenen met hagen.


ID: 83683 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Laurentius met kerkhof

Ramskapellestraat 61A (Nieuwpoort)
Neogotisch bedehuis van 1923 ter vervanging van een op 25/10/1914 afgebrande kerk van 1863-1864 met oudere toren. Omringend kerkhof met waaiervormig gekasseide voetpaden, afgezet met haag en linderij. Driebeukige hallenkerk als variante op de regionale baksteengotiek.


ID: 3065 | Bouwkundig element

Hoeve De Prinsen

Bartstraat 27 (Nijlen)
Hoeve met woonstalhuis, schuur, wagenhuis en bakhuisje, van eerste helft 19de eeuw, gelegen aan een aarden weg.


ID: 2474 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Nijlensesteenweg 127 (Nijlen)
Woonstalhuis van één bouwlaag onder zadeldak, jaartal 1910 in noordelijke puntgevel, haaks wagenhuis, vervallen schuur en bakhuis.


ID: 301492 | Bouwkundig element

Gesloten hoeven met omgeving

Borrekensveldweg, Cyriel Prieëlsstraat, Tortelboomstraat, Waagstraat (Ninove)
Het agrarisch landschap vormt de gaaf bewaarde landelijke omgeving van de twee gesloten hoeven, waarvan de occupatiegeschiedenis minstens terug gaat tot de 18de eeuw.


ID: 9346 | Bouwkundig element

Hof ter Schuren

Halfstraat 1 (Ninove)
Gesloten hoeve deels omringd door middel van muur en haag, inplanting aan een bocht van de weg. Bakstenen gebouwen gegroepeerd rondom een gedeeltelijk gekasseid erf met mestvaalt. Acht traveeën breed woonhuis met één verdieping onder een zadeldak (Vlaamse pannen), uit eerste helft 19de eeuw.


ID: 131455 | Landschappelijk element

Solitaire opgaande linde

Heirebaan (Ninove)
Mooi ontwikkelde opgaande lindeboom. Het is een solitaire linde die volgens de kadasterkaart op of bij de perceelsgrens staat. Dergelijk aanplantingen werden uitgevoerd om de dieren in de weide te beschermen tegen hevige zomerse zonnestralen, ook imkers wisten het belang van lindes voor de honingproductie te appreciëren.