Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3059 resultaten


ID: 301182 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde welkomstlindes bij kerkhof Melsen

Melsenstraat 8 (Merelbeke)
Aan de noord-oostkant van het kerkhof rondom de Sint-Stephanuskerk komt in het verlengde van de kerkhofmuur, bij een gemetst poortje, een kerkwegel uit. Bij dit poortje staan aan de binnenkant van het kerkhof twee gekandelaarde lindes. Het zijn twee Hollandse lindes met stamomtrekken van bij de 2 m.


ID: 36616 | Bouwkundig element

Herberg en voermanshuis Café Qui Vive

Muntestok 2 (Merelbeke)
Op de hoek met de Hundelgemsesteenweg aan de grens met Bottelare en Munte gelegen herberg en voermanshuis zogenaamd Café Qui Vive. Herbergnaam naar verluidt ontleend aan een wachtwoord uit de Franse overheersingstijd van begin 19de eeuw. Achter twee lindebomen gelegen dubbelhuis van vijf traveeën, oorspronkelijk één bouwlaag uit de 19de eeuw, verhoogd met een bovenverdieping circa 1930. Links aangebouwde paardenstallen en koetshuis.


ID: 36474 | Bouwkundig element

Hoeve gedateerd 1803

Neerstraat 2 (Merelbeke)
Grote hoeve van het gesloten type, waarvan de schuur nu een afzonderlijke woning vormt, zie Landskoutersesteenweg nummer 37. Twee grote linden markeren de erftoegang aan de straat. Rechthoekige poort met doorrit in een bakstenen dienstgebouw van vier traveeën met zadeldak. Boerenwoning van één bouwlaag en zes traveeën, met zadeldak; jaarankers 1803 in de linker zijpuntgevel.


ID: 301440 | Landschappelijk element

Opgaande Candapopulier als hoekboom

Oude Pontweg, Trekweg (Merelbeke)
In de hoek van een met populieren beplant perceel staat een opgaande Canadapopulier als hoekboom.


ID: 131452 | Landschappelijk element

Opgaande zomereik als welkomstboom

Ruspoel 14 (Merelbeke)
Twee welkomstbomen flankeren de erftoegang naar de Hoeve Clays van Muntestede. Links een opgaande zomereik en aan de rechterkant van de inkom een gekandelaarde zomerlinde. Het aanplanten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden.


ID: 131453 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als welkomstboom

Ruspoel 14 (Merelbeke)
Twee welkomstbomen flankeren de erftoegang naar de hoeve. Links een opgaande zomereik en aan de rechterkant van de inkom een gekandelaarde zomerlinde. Het aanplanten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden.


ID: 133380 | Landschappelijk element

Okkernoot bij Hof van Quaetham

Ruspoel 7 (Merelbeke)
Een zéér mooi ontwikkelde okkernoot staat op het erf, aan de zuidkant van de hoeve. Okkernoot met een stamomtrek van 286 cm komt men zelden tegen, bovendien is hij door zijn hoogte en kruindoormeter zéér beeldbepalend in de dorpskom van Munte.


ID: 133381 | Landschappelijk element

Knothaagbeuk op talud

Ruspoel 7 (Merelbeke)
Boven op een talud, in de hoek bij het kruispunt van de Asselkouter met Ruspoel, staat een oude knothaagbeuk. Hij staat typologisch correct ingeplant boven op het talud en is vermoedelijk een restant uit een verdwenen kaphaag. Daar hij in de hoek staat kan het ook een hoekboom zijn.


ID: 133378 | Landschappelijk element

Schermlinde

Torrekensstraat (Merelbeke)
De lindeboom is hier aangeplant als schermboom. Het gebouw dat door de boom werd beschermd kunnen we enkel nog zien op de Poppkaart van circa 1865. Het gebouw stond ten noordoosten van de boom. Het was gebruikelijk om gebouwen die bestonden uit vakwerk en voorzien waren van strodaken te beschermen met lindebomen.


ID: 200901 | Archeologisch / Bouwkundig / Landschappelijk element

Kerkhof en calvarieberg, site met motte

Torrekensstraat (Merelbeke)
Ongeveer 250 meter verwijderd van de huidige kerk, ligt de begraafplaats van Munte met ovaalvormig oud kerkhof. Binnen het oude kerkhof stond de vroegere kerk van Munte; daarachter sluit een beboomde kleine heuvel met houtkant aan, voorheen bekend staand als calvarieberg, met bovenop een grafkapel. De motte kan aanzien worden als een klein en zeer vroeg voorbeeld van een castrale motte en klimt mogelijk op tot de 9de-10de eeuw. Mogelijk van in de 16de eeuw en minstens sinds de eerste helft van de 17de eeuw deed de motte dienst als calvarieberg bij de kerk. De huidige kapel van circa 1880 met uitgesproken neogotische bouwstijl bezit architecturale allure.