Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4679 resultaten


ID: 205277 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Asselstraat 6 (Harelbeke)
Dieper gelegen hoeve bestaande uit losse bestanddelen, in kern opklimmend tot de 17de eeuw en waarvan de hoevegebouwen volgens het kadaster werden gereconstrueerd in het derde kwart van de 19de eeuw. Gelegen in een bocht van de Asselstraat. Aan het begin van de erfoprit bevindt zich een Mariakapel.


ID: 205373 | Bouwkundig element

Hoeve

Barzestraat 28 (Harelbeke)
Hoeve met boerenhuis dat in kern mogelijk opklimt tot de 18de eeuw en recente omliggende/aansluitende hangars en landgebouwen, gelegen in een bocht van de Barzestraat. Verhard erf, aan de straatzijde afgesloten met een rood-wit beschilderd hek tussen twee pijlers met bolbekroning. Boerenhuis van het dubbelhuistype gelegen aan de noordzijde van het erf.


ID: 205288 | Bouwkundig element

Kerkhof

Bavikhovedorp (Harelbeke)
Kerkhof, gelegen rond de in oorsprong romaanse Sint-Amanduskerk die echter verschillende (ver)bouwfases kende waarvan de meest ingrijpende op het einde van de 19de eeuw.


ID: 205296 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Bavikhovedorp 18 (Harelbeke)
Vrijstaande interbellumwoning volgens het kadaster gebouwd in 1932 in opdracht van aannemer Jules Lapeirre. De woning wordt gebouwd vóór een bestaand bijgebouwtje met keuken, opgetrokken in 1926. Links oprit met ijzeren hek.


ID: 205299 | Bouwkundig element

Hoeve Het Aerdeken

Belokenstuk 3 (Harelbeke)
Historische hoeve "Het Aerdeken", gelegen op een vruchtbare hooggelegen kouter, nabij het centrum van Bavikhove. Site opklimmend tot de 17de eeuw, huidige gebouwenconfiguratie daterend van 1865. De benaming verwijst naar naar de heerlijkheid Ten Aerden waartoe de hoeve eertijds behoorde.


ID: 205013 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel in neorenaissancestijl met tuin

Brouwerijstraat 2, 6 (Harelbeke)
Eind 19de-eeuws kasteel in neorenaissancestijl met bijgebouwen, gelegen in een tuin die van de straat is afgesloten door een muur.


ID: 205380 | Bouwkundig element

Hoeve 't Populierenhof

Brugsesteenweg 17, 15A (Harelbeke)
Voormalige 18de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen, eertijds genaamd hof "Cannaert" en heden " 't Populierenhof". Gelegen op de hoek met de Lendeledestraat, bij de grens met de gemeente Lendelede.


ID: 205394 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Brugsestraat 43 (Harelbeke)
Burgerhuis volgens het kadaster gebouwd in 1865-1867 door landbouwer Karel Masureel. Dubbelhuis geaccentueerd ter hoogte van de middentravee met een erker met bovenliggend balkon en een bekronend dakvenster met trapgevel. De straatkant wordt afgescheiden door voortuintje met laag bakstenen muurtje met gietijzeren hekwerk. De tuin is afgesloten door een bakstenen muur met verdiepte panelen tussen bakstenen pijlers. Op de hoek van het perceel bevindt zich een in de tuinmuur geïntegreerd tuinpaviljoen op zeshoekig plattegrond.


ID: 205020 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Deerlijksesteenweg 128 (Harelbeke)
Vrijstaande woning in omliggende tuin aan straatzijde afgezet met hekwerk tussen bakstenen pijlers. De woning is volgens het kadaster gebouwd in 1935 door landbouwers Albina en Georges Meesseman.


ID: 205312 | Bouwkundig element

Hoeve 't Hoog Hemelrijk

Europastraat 42, 42A (Harelbeke)
In oorsprong 18de-eeuwse hoeve "'t Hoog Hemelrijk"; hoeve met losse bestanddelen gelegen langs de Leie, ten zuiden van de dorpskern van Bavikhove. Historische benaming verwijzend naar de ligging in de heerlijkheid 't Hoog Hemelrijk, een achterleen van de heerlijkheid ter Coutere. Hoeve bestaande uit losse bestanddelen met een deels bewaarde omwalling van 100 op 90 meter; omgevende watergracht met op sommige plaatsen een breedte van 15 meter. Bewaarde boomgordel (onder meer populieren) en haag rond het hof.