Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2666 resultaten


ID: 131455 | Landschappelijk element

Solitaire opgaande linde

Heirebaan (Ninove)
Mooi ontwikkelde opgaande lindeboom. Het is een solitaire linde die volgens de kadasterkaart op of bij de perceelsgrens staat. Dergelijk aanplantingen werden uitgevoerd om de dieren in de weide te beschermen tegen hevige zomerse zonnestralen, ook imkers wisten het belang van lindes voor de honingproductie te appreciëren.


ID: 131650 | Landschappelijk element

Knotwilgenrij Kapel O.-L.-V. ten Beukenboom

Kapittelstraat (Ninove)
Geen beukenboom maar wel een mooie knotwilgenrij siert de kapelomgeving. Het zijn oude zwaar ontwikkelde knotbomen die er geplant zijn in de brede berm van de weg naar de kapel. Er zijn bomen bij met een stamomtrek van meer dan drie meter.


ID: 9478 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Vijversweg 3 (Ninove)
Gesloten hoeve met belangrijk volumespel met boomgaard met omringende haag ten zuiden en witgeschilderd bakstenen wegkapelletje op de hoek. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een vierkante gekasseide binnenplaats met vaal, daterend uit het eerste tot het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 47523 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jozef

Pastoor Janssensplein 1 (Olen)
Georiënteerde neoromaanse zaalkerk, naar ontwerp van C. Veraart en E. Richir van 1923, met deels ommuurd, deels omhaagd kerkhof.


ID: 56667 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Anna met kerkhof

Stenedorpstraat (Oostende)
Naar het oosten georiënteerde laatgotische hallenkerk met huidig uitzicht opklimmend tot 1625, gelegen te midden het ommuurde kerkhof. Rechthoekig gekasseid voorpleintje met twee dubbele rijen linden; rechts voor de kerk een gedenksteen voor de slachtoffers van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog uit de tweede helft van de 20ste eeuw.


ID: 36622 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Bavegemstraat 48 (Oosterzele)
Naar verluidt voormalige hoeve, winkel, kolenuitzetterij en café. Hoeve van het semigesloten type aan het kruispunt Heistraat en Steenstraat. U-vormig opgestelde hoevegebouwen rondom een gekasseid binnenerf met midden een gemetste pomp. Omhaagde boomgaard ten zuiden.


ID: 132690 | Landschappelijk element

Drie gekandelaarde linden als schermbeplanting

Broek (Oosterzele)
Op de zuid-westkant van een hoevetje en aan de overkant van de weg, staan drie gekandelaarde Hollandse linden. Ze zijn er geplant om het gebouw te beschermen tegen weer en wind. Linden werden voor deze toepassing gebruikt omdat ze een zéér dicht bladerdek hebben en ze bovendien ook konden gebruikt worden als leverancier van brand-, constructie-, geriefhout en loofvoedering.


ID: 36690 | Bouwkundig element

Hoeve en cichoreibranderij

Broek 19 (Oosterzele)
Achterin gelegen naar het zuidoosten georiënteerd boerenhuis van één bouwlaag en zes traveeën, onder zadeldak.


ID: 131393 | Landschappelijk element

Zwaar ontwikkelde knotwilg op perceelsgrens

Geraardsbergse steenweg (Oosterzele)
Centraal op een weiland, langs de Geraardsbergse steenweg, staat een enorme knotwilg. De boom had in 2002 een stamomtrek van 618 cm en een kruindoormeter van 22 meter. De knotwilg is in lange tijd niet meer geknot geweest en dreigt met zijn enorm breed ontwikkelde kruin open te scheuren.


ID: 36770 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hof ter Hulst met omgrachting

Hoek ter Hulst 35 (Oosterzele)
In oorsprong hoogstwaarschijnlijk een laatmiddeleeuwse site met walgracht en kasteel of heerlijke verblijfplaats. Aan de voorste walgracht naast de straat paalt een merkwaardige boerenwoning van vijf traveeën en twee bouwlagen met zadeldak. Mogelijk liet een lid van de familie Schellart circa 1730 wat overbleef van het middeleeuws kasteel verbouwen tot boerenwoning in haar huidige nog bestaande vorm. De grachten zijn nog deels bewaard en bomenrijen markeren de perceelsgrens. Een onverharde dreef in het noordoosten geeft toegang tot de hoeve.