Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2577 resultaten


ID: 9317 | Bouwkundig element

Hof ter Cleye

Holstraat 1 (Ninove)
Pachthoeve, bekend sinds 832 als Loets; oorspronkelijk eigendom van de abdij van Ninove. Huidige hoeve dateert van 1778 of 1742 met enkele latere aanpassingen. Ruime gesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken rondom een gekasseid erf met kleine mestvaalt. Groot poortgebouw onder afgewolfd dak ten oosten, poort in arduinen korfboogomlijsting tussen twee blinde korfboogvelden aan straatzijde. 19de-eeuws wagenhuis en bakhuisje ten oosten.


ID: 9359 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve Hof te Tortelboom

Tortelboomstraat 8 (Ninove)
Imposante gesloten hoeve, ingeplant halfweg een helling met op de achtergrond een golvend landschap. De gebouwen, gegroepeerd rondom een rechthoekig, deels gebetonneerd en gekasseid erf, zijn opgetrokken uit baksteen en dateren in deze vorm van 1866-1867. Rechts van dit gebouw liggen een door meidoorn en sleedoorn omhaagde tuin en hoogstamboomgaard. Op de zuidoostelijke hoek, bakstenen kapelletje. Ten noorden van de moestuin bevindt zich een vroegere knechtenwoning.


ID: 47522 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Stapkens 2 (Olen)
Alleenstaande langgestrekte hoeve van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit midden 19de eeuw.


ID: 56623 | Bouwkundig element

Hoeve Welgelegen

Grintweg 100 (Oostende)
Semigesloten hoeve met lage bakstenen bestanddelen onder zadeldaken rondom een langwerpig gekasseid erf; brede dwarsschuur uit de tweede helft van de 19de eeuw ten zuiden afgebroken en vervangen door loods. Erftoegangen ten noorden en ten oosten: respectievelijk tussen hoge bakstenen pijlers met schamppalen, geflankeerd door lage gebouwtjes onder lessenaarsdaken, en tussen het bakhuis en de stallen; voor laatstgenoemde erftoegang mestvaalt.


ID: 56662 | Bouwkundig element

Rosmolenhof

Schorredijk 6 (Oostende)
Gelegen ten noorden van de circa 1803 drooggelegde Snaaskerkepolder, aan de dorpskant van de Schorredijk. Hoeve met losse lage bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (mechanische en Vlaamse pannen) rondom rechthoekig, niet verhard erf met begrinte oprit. Erftoegangen ten zuiden via vernieuwde bakstenen boogbrug over Provinciegeleed en betonnen voetgangersbrugje tegenover het boerenhuis.


ID: 56661 | Bouwkundig element

Hoeve De Thebusse

Schorredijk 7 (Oostende)
Historische hoeve die haar naam te danken heeft aan de typische vorm van het boerenhuis. De hoeve grenst aan de Schorredijk, en is gelegen vlakbij de dorpskom van Stene. De Schorredijk begint aan de Steensedijk en eindigt aan de Torhoutsesteenweg. De dijk is ontworpen circa 1720 en omsluit de Snaaskerkepolder, die samen met de Sint-Catharinapolder en de Keignaertpolder als een spoelpolder moest instaan voor het uitschuren van de circa 1700 opnieuw verzande Oostendse haven.


ID: 56675 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Stuiverstraat 470 (Oostende)
Hoeve gelegen aan de westrand van de Sint-Catharinapolder, drooggelegd in 1744. De site is reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-1777) en lag toen op de kruising van de Stuiverstraat en de Dode Kreek, waarvan de Guldensporenlaan het tracé grosso modo volgt; op die kaart hoeve met één volume en aangelegde omhaagde moestuin.


ID: 56682 | Bouwkundig element

De Cafhoekhoeve

Torhoutsesteenweg 668 (Oostende)
Gelegen ten oosten van de Torhoutsesteenweg verscholen achter de rij grote nieuwe winkelcomplexen. Het jaartal "1635" op een balk wijst op een 17de-eeuwse kern; aangeduid als site op de Ferrariskaart (1771-1777) en op de Atlas der Buurtwegen (1843). Huidige hoeve met losse bestanddelen uit de 19de eeuw en eerste kwart van de 20ste eeuw aan beide zijden van een verhard langwerpig erf. Verankerde witgekalkte baksteenbouw onder zadeldaken (Vlaamse pannen).


ID: 56638 | Bouwkundig element

Hoeve De Zande

Zandvoordestraat 549 (Oostende)
Hoeve "De Zande" (recente benaming). Deze hoeve getuigt van een vroege inpolderingfase van één van de historische polders van Oostende, met name de cireca 1626 definitief drooggelegde "Oude Zandvoordepolder". De huidige hoeve is ontstaan door verbouwingen en vernieuwingen in de 17de, 18de, 19de en 20ste eeuw, en heeft doorheen de tijd haar authentiek karakter van polderhoeve bewaard.


ID: 36767 | Bouwkundig element

Hof van Kalenberge

Boterhoek 4 (Oosterzele)
Voorheen met brede, enkelvoudige rechthoekige omgrachting en een dreef naar het karmelietenklooster van Bottelare. Heden hoeve met losse bestanddelen en deels bewaarde walgracht ten noorden. Woning op sterk afhellende terp, achter een parallelle dienstvleugel met doorrit. Enkelhuis van één bouwlaag en zes traveeën, waarschijnlijk opklimmend tot de 17de eeuw.