Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2666 resultaten


ID: 132488 | Landschappelijk element

Drie opgaande Canadapopulieren als straatbeplanting

Lange Munte (Oosterzele)
Drie hoog opgesleunde, opgaande Canadapopulieren staan op het openbaar domein langs de als monument beschermde kasseiweg de Lange Munte. Het zijn oude populierenklonen met zware stamomtrekken. De bomen werden in 2012 gemeten en hadden toen stamomtrekken van 357, 413 en 465 cm. De bomen zijn wel 28 meter hoog en hebben een kruindiameter van circa 23 meter en zijn hierdoor zéér beeldbepalend in het straatbeeld en in het omgevend landschap.


ID: 36743 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Steenberghoeve met omgeving

Langestraat 21 (Oosterzele)
Boerenwoning van één bouwlaag en zeven traveeën onder zadeldak uit de 18de eeuw, met drie zandstenen kruiskozijnen en één bolkozijn, met zandstenen negblokken. Pomp met watervergaarbak tegen de deurtravee tegenover een oude waterput. Aansluitende koestallen met een getoogde staldeur in de achtergevel. Verder nog kalver- varkensstallen, Zijdelings aanleunende kalverstal met brasbakken, onder lessenaarsdak. Op het achtererf: begroeide heuvel met overwelfde aardappelkelder. Langs de hoeve passeert de Kerkwegel naar Gijzenzele. De omgeving van de hoeve heeft zijn agrarisch karakter behouden.


ID: 36820 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Christoffel met kerkhof

Marktwegel 1 (Oosterzele)
Georiënteerd bedehuis met half omringend en voorts achterliggend ommuurd kerkhof. Heden driebeukige basilicale kerk met transept, koor met halfronde apsis, oksaal in de noordoostelijke hoek; in de zuidoostelijke hoek: traptoren, sacristie etc. kleine aanbouwsels. De kerk omvat twee duidelijk verschillende delen, beide met vroeggotisch uitzicht: enerzijds het driebeukige schip van vijf traveeën in 1877 nieuw gebouwd naar ontwerp van architect Auguste Van Assche en anderzijds de oude oostelijke bouw die tezelfdertijd door dezelfde architect werd gerestaureerd.


ID: 306829 | Landschappelijk element

Linde als kruispuntboom

Mussestraat, Wulgenstraat (Oosterzele)
De linde op het kruispunt van de Wulgenstraat en de Mussestraat is aangeplant als kruispuntboom.


ID: 36674 | Bouwkundig element

Villa met tuin

Oude Wetterse steenweg 2 (Oosterzele)
Ruime villa midden in een beboomde en omhaagde tuin, gebouwd als dokterswoning door dokter Leus in 1904 naar ontwerp van architect G. Vanden Hende. Dubbelhuis van twee verdiepingen onder leien schilddak en snijdende zadeldaken achter de topgevels van de risalieten. Aanbouwsel van één verdieping tegen de linker zijgevel: voormalige apotheek en dokterspraktijk. Voormalig koetshuis met jaarsteen 1909 in de tuingevel.


ID: 36779 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Rattepas 22 (Oosterzele)
Hoeve van het semigesloten type met omhaagde boomgaard. Boerenwoning van één bouwlaag en vier traveeën, onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Rechts aanleunende stal met pomp. Haaks ingeplante gewitte bakstenen dwarsschuur en wagenhuis. Kleinere bedrijfsgebouwen aan de straatkant met ingebouwde bakoven.


ID: 36841 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Stationsstraat 1 (Oosterzele)
Hoogstwaarschijnlijk het vroegere Hof te Scheldewindeke, voormalig pachthof van de heer van het Land van Rode, dat reeds werd vermeld in 1418. Grote hoeve van het semigesloten type met onregelmatig rechthoekig, gedeeltelijk gekasseid erf met erftoegang op de noordhoek via een brede doorrit in de schuur. Boerenwoning van één bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak, minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Verschillende bedrijfsvleugels met stallen, wagenhuis, dwarsschuur met twee rijen luchtgaten en losstaande lage bakstenen bedrijfsvleugel met stallen.


ID: 306828 | Landschappelijk element

Zomereik als kruispuntboom

Wulgenstraat (Oosterzele)
De zomereik op het kruispunt van de Wulgenstraat en een halfverharde buurtweg (Chemin nr 13) is aangeplant als markeringsboom en is een herkenningspunt in het landschap.


ID: 135401 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomeinen Gruuthuyse, De Cellen, Erkegem en Kampveld

Hertsberge, Oostkamp, Waardamme (Oostkamp)
Dit gebied omvat de kasteeldomeinen van Gruuthuyse, De Cellen en Erkegem en de jonge veldontginning van het Kampveld en de Papevijvers gelegen in het vertakte benedenstroomse valleigebied van de Rivierbeek. Het Kanaal Gent-Oostende is begrensd door jaagpaden met hoge opgaande bomenrijen die het landschap structureren. De parkdomeinen gaan terug op oude landhuissites, gesitueerd in het voormalige jachtbosgebied van de Warande ten oosten van Oostkamp, en zijn nog herkenbaar aan dreven, bos- en jachtopzichterswoningen en afhankelijke historische hoeven. De Hertsbergebeek en de Waardammebeek hebben een opvallend goed bewaard meanderpatroon.


ID: 88152 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapelletje

Baliebrugstraat (Oostkamp)
Kapel met rechthoekig grondplan. Rode baksteenbouw met trapgevel met arduinen dekstenen aan de voorzijde, onder een dak met rode mechanische pannen, gebouwd circa 1945.