Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

20952 resultaten


ID: 76396 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ter Leyen

Boekhoutedorp 5 (Assenede)
De eerste vermelding van een kasteel dateert van 1511, in het bezit van meester Roeland Soete. Nog deels omgracht vroeg-renaissancekasteel op L-vormige plattegrond, ingeplant in een groot landschapspark met prachtige bomen, vijver met ijzeren boogbrugjes, ijskelder en grot. Koetsierswoning vermoedelijk gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw en conciërgewoning.


ID: 76317 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bosstraat 42 (Assenede)
Hoeve, aan de straat afgesloten met beukenhaag en ijzeren hek aan betonnen pijlertjes. Bedrijfsgebouwen later bijgebouwd of vernieuwd. Boerenwoning met later aangebouwde stallen van één bouwlaag onder pannen zadeldak, vermoedelijk daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 76084 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Burgstraat 23 (Assenede)
Hoeve van het regionaal kenmerkende open hoevetype met losse bestanddelen op met gras begroeid erf en afgesloten met ijzeren hek. De boerenwoning klimt op tot minstens 18de eeuw. De huidige bedrijfsgebouwen dateren uit de 20ste eeuw.


ID: 76087 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Dankaartsekestraat 1A (Assenede)
Boerenarbeidershuisje met aangebouwd stalletje van één bouwlaag onder pannen zadeldak, vermoedelijk daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw. Gecementeerde gevels met rechthoekige muuropeningen met vernieuwd houtwerk.


ID: 76010 | Bouwkundig element

Hoeve 't Hof Den Dijk

Dijkstraat 7 (Assenede)
Achterin gelegen boerenwoning van vijf traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak met toegevoegde dakkapel, in kern opklimmend tot begin 19de eeuw en volgens kadastergegevens uitgebreid in 1886.


ID: 76025 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Doodhoek 13 (Assenede)
Oude hoeve met losstaande bestanddelen. Bewaard boerenhuis vermoedelijk opklimmend tot 18de eeuw en verbouwd eind 19de eeuw, en vernieuwde bijgebouwen. Boerenhuis onder pannen zadeldak met naar de straat en het zuiden gerichte, verankerde en witgeschilderde voorgevel.


ID: 76027 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Doodhoek 19 (Assenede)
In de straatbocht gelegen hoeve met losse bestanddelen, ingeplant ten noordoosten van boomgaard. Hoevegebouwen toegankelijk via oprit opzij afgelijnd met knotwilgen. De boerenwoning dateert vermoedelijk uit de tweede helft van de 18de eeuw. Ten oosten, tussen huis en schuur, laag wit gebouwtje onder pannendak, met vroegere varkensstallen en toilet.


ID: 76038 | Bouwkundig element

Hof van Bassevelde

Dorp 146 (Assenede)
Voorheen zetel van het leenhof van Bassevelde en woonplaats van de heren van Bassevelde, tot in de 16de eeuw. Volgens het kadasterarchief werd in de periode 1884-85 buiten de zuidelijke walgracht een nieuw hoevecomplex gebouwd met boerenwoning en stokerij, die later omgevormd werd tot maalderij. Nog grotendeels omgrachte site met grote waterpartij ten noorden van de boerenwoning, toegankelijk via een lange dreef.


ID: 76265 | Bouwkundig element

Gemeenteschool en onderwijzerswoning

Dorp 48-50 (Assenede)
In het straatbeeld opvallend langgestrekt gebouw, oorspronkelijk ontworpen als gemeentelijk schoolgebouw met onderwijzerswoning naar de bewaarde plannen van de Gentse architect E. de Perre-Montigny van 1857. Oorspronkelijk bak- en hardstenen constructie, nu gecementeerd en witgeschilderd, van negen traveeën en één bouwlaag onder zwart pannen zadeldak.


ID: 76030 | Bouwkundig element

Brouwerswoning

Dorp 60 (Assenede)
Neoclassicistisch burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien schilddak met klassieke dubbelhuisopstand en twee bepleisterde en witgeschilderde straatgevels, gebouwd in 1870. De aansluitende oranjerode en gele bakstenen travee met venster vormt de zijgevel van de in 1909 aangebouwde veranda. Ook het ijzeren hek ernaast dateert uit dezelfde periode. De vroegere brouwerijgebouwen en de huidige grote tuin zijn toegankelijk via een ijzeren hek tussen gemetste bakstenen pijlers.