Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7153 resultaten


ID: 39105 | Bouwkundig element

Hoeve 't Oud Hof

Haagstraat 21 (Galmaarden)
Gesloten hoeve met boerenhuis van 1926, doch oudere hoevegebouwen. Een overluifelde inrijpoort geeft toegang tot het geplaveid erf.


ID: 308982 | Landschappelijk element

Omgeving van Hof te Schiebeek

Hollestraat (Galmaarden), Ninoofsesteenweg, Scheibeekstraat (Herne)
De omgeving van Hof te Schiebeek omvat de hoeve, een deel van de loop van de Schiebeek, de aangrenzende percelen ten noordwesten omdat ze deel uitmaken van het valleitje, een bos ten oosten van de steenweg naar Ninove en enkele weilanden rondom de hoeve.


ID: 131514 | Landschappelijk element

Treures bij het Baljuwhuis

Kammeersweg (Galmaarden)
Zeer oude treures die deel uit maakt van de domeinaanplanting rondom het Baljuwhuis te Galmaarden.


ID: 134738 | Landschappelijk element

Tuin van het Baljuwhuis

Kammeersweg 2 (Galmaarden)
Herenwoning in het dorpscentrum van Galmaarden in de kern opklimmend tot de 17de eeuw, aangepast in de tweede helft van de 19de eeuw, omgeven door vroeg-landschappelijke tuin met vijvertje van circa 2 hectare; de 'jardin anglais' verdween rond 1880; drie interessante bomen.


ID: 134739 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Steenhout

Kasteelstraat 32-36, 36A (Galmaarden)
Kasteel met bijgebouwen van het voormalige hof van Steenhout, in de kern opklimmend tot 1610, meermaals verbouwd, onder meer in het tweede kwart en het vierde kwart van de 19de eeuw, omgeven door een kasteeldomein van circa 50 hectare teruggaand op site middeleeuwse kasteelmotte, bestaande uit bos, omstreeks 1850 landschappelijk ingeklede landbouwgronden; ten zuiden van het kasteel bevindt zich het voormalige neerhof met kasteelhoeve in de kern opklimmend tot 1654 en een neogotische kapel.


ID: 39114 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Heetveldesite

Munkbaan 1-2, 1A (Galmaarden)
Tweeledige opper- en neerhofstructuur met sporen van een ringgracht verwijzend naar de motte-origine, gelegen op de linkeroever van de Mark, op de grens met Galmaarden. Het landgebruik bleef ongewijzigd sinds de 19de eeuw. Knotwilgenrijen en meidoornhagen markeren de historische percelering.


ID: 130918 | Landschappelijk element

Knoteik als hoekboom Kleienberg

Ninoofsesteenweg (Galmaarden)
Een knoteik als hoekboom staat er langs een losweg die verbinding maakt tussen de Ninoofsesteenweg en de Hollestraat. Op de Atlas van de Buurtwegen werd vanaf deze plaats een greppel ingetekend, wat ook doet vermoeden dat de boom een bron markeert. De knoteik heeft een stamomtrek van 310 cm (2008) en bevindt zich op een plaats die op de Kabinetskaart van de Ferraris gekenmerkt word door de aanwezigheid van lijnaanplantingen bij de perceelsranden. Mogelijks is de knoteik nog een 18de-eeuws restant.


ID: 130919 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Twee gekandelaarde linden bij veldkapel

Ninoofsesteenweg (Galmaarden)
Twee kapelbomen flankeren op een heuvelrug, Kleienberg genoemd, een veldkapel. Langs de kapel loopt een veldwegen die reeds op de Popp-kaart is ingetekend. Het is een losweg die verbinding maakt tussen de Ninoofsesteenweg en de Hollestraat. Door deze veldweg werd het perceel met het primitieve nummer 924 gesplitst en ontstond er een klein restperceeltje, nu perceel 924C. Dit verloren stukje grond is hier benut om er een veldkapel met kapelbomen op te voorzien. Het zijn twee zomerlindes waarvan alle zijtakken op korte afstand van de stam zijn gekandelaard. De ligging op de heuvelrug maakt van dit erfgoed een landschappelijk mooi gelegen object.


ID: 39122 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Gesloten hoeve Hof van Lumen en omgeving

Sint Leonardus 42 (Galmaarden)
Gesloten hoeve met witgekalkte volumes gegroepeerd rondom een geplaveide binnenplaats. Overluifelde inrijpoort. Een houtkant markeert de historische huiskavel van de hoeve waar nog een relict van de boomgaard aanwezig is.


ID: 300024 | Landschappelijk element

Hoog opgesleunde opgaande eik

Vianebaan (Galmaarden)
Langs de Vianebaan en bij de perceelsrand van een weiland staat een opgaande eik. Deze boom heeft een omtrek van meer dan 3 meter en is vanaf de jeugdfase opgesleund. Dit is een snoei met de bedoeling om een takvrije, gave en lange stam te verkrijgen die als constructiehout kon dienen. De beeldbepalende boom is door zijn solitaire standplaats mooi en evenwichtig uitgegroeid.