Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7111 resultaten


ID: 130914 | Landschappelijk element

Hulsthaag bij Hof te Baaigem

Baaigemstraat 317, Prinsenmolenstraat (Gavere)
Een hulsthaag van circa 170 meter lang als afsluiting op de noordoost- en noorwestgrens van het erf. De haag, in oorsprong een scheerhaag, was op het moment van de inventarisatie hoog opgeschoten.


ID: 132755 | Landschappelijk element

Opgaande schermboom bij hoefsmederij

Blokstraat (Gavere)
De opgaande esdoorn is gesitueerd op het voormalige erf bij een verdwenen hoefsmederij, gebouwd in 1931. Het enige wat nog rechtstaat uit de tijd van de smidse, is de esdoorn bij de toegang tot het erf.


ID: 133465 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde welkomstlindes

Boechoutestraat 15 (Gavere)
Twee gekandelaarde linden staan bij een dichtgemaakte erftoegang. Het planten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden. Het betreft hier twee linden, waarvan de dikste een stamomtrek heeft van 226 cm. Het zijn gekandelaarde bomen waarbij het gekapte hout als brand-, gerief, constructiehout en als loofvoedering werd gebruikt.


ID: 131633 | Landschappelijk element

Opgaande eik als hoekboom

Bosstraat (Gavere)
Een eenzame opgaande eik staat aangeplant langs een losweg, Wittelingweg genoemd, die uitkomt op de Bosstraat. Hij is er geplant in de hoek van een kadastraal perceeltje en waakt er over de eigendomssituatie.


ID: 131634 | Landschappelijk element

Eikendreef bij Blauw Kasteel

Bosstraat (Gavere)
De eigenlijke hoofdtoegang van het Blauw Kasteel is gelegen aan de Schaperstraat in het zuidenoosten van het domein. Vanuit het kasteelpark is er in noordwestelijke richting een dreef aangelegd in de richting van de Bosstraat. Het is een heraangelegde dreef (2008-2009) met jong plantsoen van zomereiken.


ID: 36118 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Heilige Donatuskapel met linde

Heilige Donatusstraat (Gavere)
Door een linde beschaduwd, gewit bakstenen kapelletje onder pannen zadeldak met rondboognis en Heilige Donatusbeeld achter getralied deurtje.


ID: 36021 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Hulstraat 3 (Gavere)
Iets achterin gelegen woonhuis met voortuin afgesloten door ijzeren hekken tussen vierkante bakstenen pijlers met bolornament. Twee dwergcypressen flankeren de ingang. Bepleisterd en geschilderd dubbelhuis uit 1804 van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak.


ID: 36122 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Baudries

Kasteelstraat 6-8, Kerkstraat 5 (Gavere)
Reeds vermeld als leen van de heerlijkheid van Gavere in de 14de eeuw, namelijk als pachtgoed met watermolen op de Boeverbeek, in het bezit van belangrijke Gentse patriciërsfamilies. Heden nog imposant classicistisch getint kasteel in park met hoofdgebouw van dertien traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, oorspronkelijk uit 1780 en uitgebreid in 1899. Haakse oost- en westvleugels van telkens vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder plat dak en balustrade. Aanleunende okerkleurig beschilderde bakstenen stallen van tien traveeën en anderhalve bouwlaag. In noorden van het domein congiërgewoning uit 1909.


ID: 130946 | Landschappelijk element

Lindenprieel Kerkstraat

Kerkstraat 82 (Gavere)
Verschillende geleide en geknotte linden zijn in een cirkelvorm aangeplant. Ze staan aan de straatzijde, meer bepaald in de zuidoostelijke hoek van de tuin bij semi-gesloten hoeve, Kerkstraat 82. Het is een lindenprieel die in de zomer voorzag in een schaduwrijke rustplaats.


ID: 135371 | Landschappelijk geheel

De Zegge

Geel (Geel)
Dit gebied is gelegen in de zeer brede alluviale vlakte van de kleine Nete en bestaat uit twee grote delen. Het noordelijk deel, natuurreservaat 'de Zegge’, is het enige restant van het ‘Geels Gebroekt’, een laagveengebied van meer dan 500 ha bestaande uit trilveen, rietvelden, hooilandjes, elzenbroekbossen en open kuilen ten gevolge van turf- en moerasijzerertswinning. Het gebied herbergt een rijke, vaak zeldzame, fauna en flora. Het waterpeil is hier enorm belangrijk en wordt nu geregeld door stuwen en pompen. Het zuidelijk deel bestaat uit een kleinschalig schaars bebouwd landbouwlandschap waar houtkanten, bomenrijen, kronkelige paden en typische kleine Kempense hoeves het beeld bepalen.