Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 32126 | Bouwkundig element

Hoeve Doolhof

Daalstraat 9 (Heers)
De huidige hoeve dateert uit eind 18de - begin 19de eeuw; ligt achteruit ten opzichte van de straat en is er door een oprit, thans omgeven door laagstamboomgaarden, mee verbonden.


ID: 32097 | Bouwkundig element

Watermolen van Heks

Molenstraat 42 (Heers)
Het complex bestaat uit een molenhuis, een molenaarswoning en stallen. De bakstenen gebouwen boven lage gecementeerde plinten zijn geschikt rondom een voorerf en een achtererf.


ID: 135374 | Landschappelijk geheel

De Grote Nete en Herenbossen

Booischot (Heist-op-den-Berg), Houtvenne, Hulshout, Westmeerbeek (Hulshout)
Dit gebied is gelegen in de Zuiderkempen, in de alluviale vallei van de Grote Nete met haar zijbeken, op grondgebied van de gemeenten Hulshout en Heist-op-den-Berg. Het landschap werd van oudsher gedomineerd door beemden langsheen de Grote Nete en de Steenkensbeek en een langgerekte bosstructuur net ten noorden van de Nete. Vandaag herkennen we in dit landschap nog steeds deze mooi bewaarde beemden, de langgerekte bosstructuur en de sterk kronkelende loop van de Steenkensbeek als belangrijkste getuigen van dit historische landschap. Het bouwkundig erfgoed, geconcentreerd ter hoogte van de Grote Nete en de verbindingsweg tussen Hulshout en Booischot, met het prachtige domein van 'Hof ter Laken', de 'Mac Adam' hoeve, de hoeve 't Bergske, de mijlpaal ‘Toreke’, het voormalig brugwachtershuisje e.d., draagt mee bij tot de hoge historische- en belevingswaarde van dit landschap.


ID: 135041 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Wimp en de Grote Nete te Herenthout

Itegem (Heist-op-den-Berg), Herenthout (Herenthout)
Dit gebied is gelegen in de Zuiderkempen op grondgebied van Herenthout en Itegem. Het betreft een afwisselend landschap met verschillende waterlopen met hun valleien, restanten van de oude perceelsstructuur en wegenpatroon, oude bossen, broekbossen, dreven en hooilanden die duidelijk de geschiedenis van dit gebied sinds de 18de eeuw weerspiegelen. De opvallende reliëfverschillen en de variatie in begroeiing doen een structuurrijk landschap ontstaan, waarin open en gesloten vegetaties elkaar afwisselen. De kasteeldreven die het landschap doorkruisen, zorgen, samen met de bomenrijen, voor filterwerking. Samen met het bouwkundige erfgoed, bestaande uit het dubbel omgrachte kasteel Herlaar, een goed bewaarde traditionele Kempense watermolen en de O.-L.-Vrouw-Hofkapel vormt dit een esthetisch aantrekkelijk landschap.


ID: 2752 | Bouwkundig element

Kaasstrooimolen met Pandoerenhoeve

Bruggeneindse Heibaan 13 (Heist-op-den-Berg)
De Kaasstrooimolen is een vroeg 17de-eeuwse houten korenwindmolen van het type standaardmolen met gesloten voet. In 2000 werd de uit 1624 daterende Pandoerenhoeve op de site heropgebouwd.


ID: 2529 | Bouwkundig element

Brouwerij

Dorpsstraat 64 (Heist-op-den-Berg)
Brouwerij met 18de-eeuwse kern, grondig aangepast, met omheinde tuin links en voortuin met sierlijk ijzeren hek.


ID: 2761 | Bouwkundig element

Stoommelkerij Sint-Jozef

Heist-Goorstraat (Heist-op-den-Berg)
Aangepaste bedrijfsgebouwen van voormalige zuivelfabriek van 1925.


ID: 2772 | Bouwkundig element

Brouwerij In de Kroon

Hollandstraat 62-64 (Heist-op-den-Berg)
Brouwerij, met omhaagde voortuin; geboortehuis van Frans Coeckelbergs, eerste folklorist der Zuiderkempen.


ID: 2773 | Bouwkundig element

Steenbakkerij

Hollandstraat 75 (Heist-op-den-Berg)
Verankerde bakstenen lijstgevel van negen traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met verspringende noklijn uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 3029 | Bouwkundig element

Brouwerij

Karel Govaertsstraat 50-52 (Heist-op-den-Berg)
L-vormig complex, met oude kern, doch 19de-eeuws uitzicht, aansluitend bijgebouw uit midden 19de eeuw, en omhaagde voortuin.