Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

10238 resultaten


ID: 78736 | Bouwkundig element

Hoeve

Schipdonkvaart-Zuid 2 (Damme)
Hoeve oorspronkelijk met losstaande bebouwing, opklimmend tot de tweede helft van de 19de eeuw, zie boerenhuis en stal weergegeven op kaart P. Vander Maelen (zie 1850). Verankerde en witgeschilderde bakstenen hoevegebouwen op gepekte plint. Ten zuidoosten stalgebouw. Op het erf, hutvormig hondenhok met bolbekroning.


ID: 79030 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Sijseelsesteenweg 1 (Damme)
Voormalige herberg "In de Meerminne", bestaande uit een eind-19de-eeuwse dorpswoning met bijhorende schuur, op een hoekperceel met kleine omhaagde voortuin.


ID: 78737 | Bouwkundig element

Semigesloten stadshoeve

Sint-Janstraat 1, 2A (Damme)
Historische stadshoeve opklimmend tot de 18de eeuw, gelegen in het centrum van Damme. Hoeve met 18de-eeuws boerenhuis en bijgebouwen, reeds weergegeven op Ferrariskaart van 1770-1778 en eind 18de-begin 19de eeuw uitgebreid met bijgebouwen aan zuidzijde. Hoeve met semigesloten erfopstelling van de gebouwen. Oorspronkelijk 18de-eeuws boerenhuis als oudste gedeelte van de hoeve, opgetrokken op L-vormig grondplan en voorzien van gekasseide stoep langs de Sint-Janstraat.


ID: 78738 | Bouwkundig element

Sint-Pietersdijkhoeve

Sint-Pietersdijk 7 (Damme)
Historische hoeve gelegen in de bocht van de weg aan de grens met Moerkerke. Oude site, reeds bebouwing weergegeven (twee volumes) op de kaart van Pieter Pourbus (1561-1571) en op de Ferrariskaart (1770-1778). Huidig (verbouwd) boerenhuis, stal en bijgebouw reeds weergegeven op Atlas der Buurtwegen (1845). Hoeve met losstaande bestanddelen omheen verhard erf. Erftoegang met ijzeren hek tussen gecementeerde pijlers. L-vormig boerenhuis centraal op het erf, witgekalkte baksteenbouw op gepekte plint onder zadeldak (Vlaamse pannen); muurankers.


ID: 78989 | Bouwkundig element

Omwalde hoeve met losse bestanddelen Spermalie

Spermalieweg 25, 25A (Damme)
Historische omwalde hoeve Spermalie, opgericht circa 1300 als abdijhoeve horend bij de in 1241 gestichte Spermalieabdij, verwoest in 1578-1579. De huidige hoevegebouwen klimmen vermoedelijk op tot de 17de en 18de eeuw. Beboomde dreef. De hoeve omvat woonhuis, paarden-, ossen-, koe-, schaap- en varkensstal, losstaande schuren, wagenhuis, rosmolen en duiventil. Behalve een boomgaard is er een moestuin aan de westzijde van het erf, met waterput en vijver die in verbinding staat met de wal. Eénlagig, witgekalkt verankerd bakstenen volume met gepekte plint van zes traveeën met opkamertravee aan oostzijde onder overkragend zadeldak.


ID: 78912 | Bouwkundig element

Pastorie van Oostkerke

St.-Kwintensstraat 11 (Damme)
Tegenover de ingang van de Sint-Kwintenskerk is de oudst gekende pastorie van Oostkerke gelegen. De dorpswoning was in gebruik als pastorie van 1605 tot 1786. Dorpswoning met voortuin met waterput en achterliggende moestuin en boomgaard. De voortuin is met een gietijzeren hek afgesloten. Witgekalkte baksteenbouw met gepekte plint; alle vleugels zijn gevat onder pannen zadeldaken.


ID: 78913 | Bouwkundig element

Dorpswoning

St.-Kwintensstraat 27 (Damme)
Lage dorpswoning van begin 19de eeuw, die na de verwoesting van het dorp in 1944 werd heropgebouwd. Oospronkelijk woonstalhuis, omgevormd tot woning met garage. Breedhuis van één bouwlaag en vijf traveeën + één garagetravee, witgekalkte baksteenbouw met gepekte plint, gevat onder een rood pannen zadeldak.


ID: 78911 | Bouwkundig element

Kosterswoning

St.-Kwintensstraat 9 (Damme)
Rechttegenover de ingang van de Sint-Kwintenskerk is de oudst gekende kosterwoning van Oostkerke gelegen. In een document van 1554 wordt de woning aangeduid als kosterie; functie blijft behouden tot aan de Franse Revolutie, waarna het huis aan privé-personen wordt verkocht. Breedhuis van drie traveeën + drie opkamertraveeën onder een pannen zadeldak met klokkenstoel. Aansluitend, voormalige stal en schuur, thans garage en woongedeelte.


ID: 79003 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Stationsstraat 114 (Damme)
Stationsstraat nr. 114. Interbellumhoevetje met losstaande, haaks op de straat ingeplante bestanddelen, mogelijk met oudere 19de-eeuwse kern. Erf deels afgescheiden van de straat door betonnen afsluiting en metalen hek. Centrale vleugel bestaande uit ietwat dieper gelegen éénlagig gecementeerd boerenhuis (dubbelhuis) onder mansardedak (mechanische pannen). Aan straatzijde daarbij aansluite


ID: 79006 | Bouwkundig element

Hoeve

Veldstraat 10 (Damme)
Hoeve minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, reeds weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1845), doch vermoedelijk ouder, zie volume weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778); woonhuis vermoedelijk aangepast in het interbellum.