2577 resultaten
ID: 36776 | Bouwkundig element
Moortselestraat 76 (Oosterzele)
Achterin gelegen hoeve, voornamelijk zichtbaar vanaf de Beekstraat. Naar het zuiden georiënteerde boerenwoning waarschijnlijk uit begin 19de eeuw. Ten oosten, afzonderlijke lage kleine stal en aansluitend bakhuisje van het samengestelde type.
ID: 36665 | Bouwkundig element
Scheurbroek 7 (Oosterzele)
Grote hoeve van het semigesloten type uit de 18de eeuw. Aaneengesloten hoevegebouwen rondom een rechthoekig binnenerf met centrale mesthoop en een open toegang opzij, op de noordoosthoek van het erf naast de boerenwoning.
ID: 36666 | Bouwkundig element
Steenstraat 1 (Oosterzele)
Kleine hoeve, in oorsprong waarschijnlijk opklimmend tot eind 18de eeuw. IJzeren toegangshek tot het erf naast de aan de straatkant ingeplante dwarsschuur.
ID: 36668 | Bouwkundig element
Steenstraat 4 (Oosterzele)
Sterk gewijzigde hoeve met U-vormig opgestelde gebouwen, geopend naar de achtererfzijde. Ten oosten van de verbouwde boerenwoning: aansluitende stallen. Rechthoekige schuurpoort en laadvenster erboven in de straatgevel; links uitgespaarde gevelnis voor heiligenbeeld.
ID: 36765 | Bouwkundig element
Stuivenberg 37 (Oosterzele)
Hoeve met losse bestanddelen waarschijnlijk opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw.
ID: 36849 | Bouwkundig element
Turkenhoek 22, 22A (Oosterzele)
Vrij grote hoeve, gedeeltelijk omringd door brede walgrachten ten noorden en ten westen. Nogal opvallend landelijk complex door het groot volume van de gebouwen en de vrij geïsoleerde inplanting ervan in het landschap. In het vierde kwart van de 19de eeuw grotendeels verbouwde en vergrote hoeve met rechthoekige binnenerf. Bedrijfsgebouwen met verankerde gewitte bakstenen gevels onder zadeldaken. Bakhuis van het samengestelde type ten noorden nabij de walgracht.
ID: 36790 | Bouwkundig element
Vijverhoek 4 (Oosterzele)
Achterin gelegen hoeve, bereikbaar via een gekasseide toegangsdreef afgeboord door populieren. Rechthoekig, gekasseid binnenerf met mestvaalt tegenover de stallen. Alleenstaande boerenwoning van circa 1875 met één bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak met klokkenstoel. Dwarsschuur en stallen in een L-vormige bakstenen bedrijfsvleugel met zadeldak. Bakstenen bakoven met aangebouwd wagenkot onder zadeldak naast de erftoegang.
ID: 36730 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Walzegem 33 (Oosterzele)
Het Waterhof is een achterin gelegen, enkelvoudig omgrachte en door populieren omringde grote hoeve van het semigesloten type, voorheen met stokerij. Gewit bakstenen hoevecomplex onder schild- en zadeldaken, uit de 17de eeuw met uitbreidingen en aanpassingen uit de 19de eeuw. Gekasseid rechthoekig binnenerf geopend aan de achterzijde; vroeger gesloten. Brede korfboogpoort in zandstenen omlijsting met booglijst op imposten voorzien van het jaartal 1675. De hoeve ligt vandaag in een overwegend agrarisch landschap en is toegankelijk via een onverharde oprijlaan. De grachten zijn bewaard langs drie zijden en worden gemarkeerd door onder andere een rij populieren op de wal.
ID: 36733 | Bouwkundig element
Yshoute 10 (Oosterzele)
IJzeren toegangshek tussen de gevelhoek en de zware gewitte hekpijler. Boerenwoning van één bouwlaag en zeven traveeën onder zadeldak, in kern mogelijk opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Open mestvaalt. Ten noorden, bedrijfsvleugel met zadeldak met centrale poort met doorrit geflankeerd door paardenstallen, een ovenkot en een dwarsschuur. Lange bakstenen bedrijfsvleugel aan de zuidzijde onder schilddak met koestallen, aardappelkelder, rechthoekige doorrit en dwarsschuur.
ID: 88346 | Bouwkundig element
Banebosdreef 6 (Oostkamp)
Hoeve van het langgeveltype gelegen aan een onverhard erf met pomp. De hoeve gaat terug tot op het einde van de 18de of het begin van de 19de eeuw. Eénlaags boerenhuis van vier traveeën met geïncorporeerde stal en aanpalende bergruimte. Aan de overzijde van het erf is vermoedelijk het bakhuis bewaard gebleven.