Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2666 resultaten


ID: 87929 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Kevergem

Kevergemdreef 11 (Oostkamp)
Het domein is gelegen binnen een tweeledige grachtstructuur. Het kasteel zelf, dat in kern zeker opklimt tot de 17de of mogelijks 16de eeuw, doch in de 19de en de 20ste eeuw vrij grondig is verbouwd, is gelegen in de noordwesthoek van het kasteeldomein. Net buiten de omwalling, staat het 19de-eeuwse koetshuis. Een brug over de gracht leidt naar het voorplein met centraal enkele imposante beuken. Ten zuiden van het kasteel is de voormalige parkstructuur nog deels afleesbaar. Beide parkdelen zijn onderling verbonden door een metalen brugje over de gracht. In het zuiden van het domein staat een begin 20ste-eeuws paviljoentje.


ID: 88192 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Kortekeerstraat 3 (Oostkamp)
Langgestrekte hoeve, gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw, gelegen aan een noordelijk zijtracé van de Kortekeerstraat. Volgens het kadaster wordt het woonhuis met aanpalende stallen in 1852 gebouwd. In 1889 wordt de hoeve uitgebreid met een klein vrijstaand bijgebouw.


ID: 88198 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Sint-Hubert

Kortrijksestraat 493 (Oostkamp)
Klein kasteeldomein met toegangsdreef, aangelegd kasteelpark met ommuurde moestuin, koetshuis en bergplaats, gebouwd in 1906 naar ontwerp van architect Louis Ernest Charels. Kasteel in neo-Vlaamserenaissance-stijl en neobarok koetsgebouw op U-vormig grondplan. Een bewaard 18de-eeuws bijgebouwtje.


ID: 88199 | Bouwkundig element

Landhuis Leegendael

Kortrijksestraat 498 (Oostkamp)
Landhuis Leegendael; grote villa in landelijke cottagestijl, gebouwd in 1910 in opdracht van de Daniël de Schietere de Lophem en uitgebreid in 1968 uitgebreid. Het domein van het landhuis wordt omgeven door een haag.


ID: 88211 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Rood Kasteel

Lakebossendreef 4 (Oostkamp)
Kasteeldomein bestaande uit een kasteel met koetshuis, gelegen in een aangelegd park met twee vijvers. In oorsprong neogotisch kasteel, ontworpen door Jean Béthune in 1876, dat in het begin van de jaren 1950 grotendeels is afgebroken en in 1984 op eigentijdse wijze is verbouwd met respect voor de nog originele neogotische (interieur)elementen. Oorspronkelijke parkaanleg in landschappelijke stijl met vijver, ovale en cirkelvormige graslanden, kronkelend padennetwerk met vaak begeleidende haagjes van rododendron, parkbosjes aan de randen en verspreid langs de graslanden en de paden/wegen. Grotere grillige waterpartij ten westen van het kasteel met enkele tuinbruggen en ijskelder. Tussen het kasteel en de remise ligt nog boomgaard van notelaren. Enkele parkbomen vermoedelijk daterend uit beginperiode: ceder aan de ijskelder, linde, moerascipres nabij de toegang.


ID: 87965 | Bouwkundig element

Hoeve

Legendaledreef 10 (Oostkamp)
Schuin ten opzichte van de straat georiënteerde hoeve bestaande uit een ten oosten liggend woonvolume en er tegenover een langwerpige schuur. Erf omzoomd met haag. Het woonhuis dateert van circa 1800. De schuur dateert wellicht uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 87986 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Nieuwburg

Nieuwburgstraat 2, 6 (Oostkamp)
Historische kasteelsite getypeerd door de opperhof-neerhofstructuur, vanaf het einde van de 18de eeuw in handen van de familie Peers de Nieuwburgh. Naar verluidt wordt in 1428 op het domein een buitenverblijf gebouwd. De vierkante toren aan de noordoostkant van het huidige kasteel gaat vermoedelijk terug tot deze eerste bouwperiode. Het hoofdvolume aan de werd gebouwd rond 1850. Het kasteel is omgeven door een walgracht en ontsloten via een toegangsbrug. Cirkelvormige moestuinmuur uit circa 1865. Dichte en ruime omgeving van het kasteel met duidelijke parkaanleg in landschappelijke stijl met vijver met ijskelder en tuinbrug en doorsneden en begrensd door enkele dreven. Toegangsdreef met kettingpalen, toegangspoort met cottagekenmerken aan de Nieuwburgstraat. Tuinpaviljoen van 1883 in het park.


ID: 88228 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Akker

Proosdijstraat 1 (Oostkamp)
Klein, neogotisch kasteeltje, gebouwd en verbouwd in het derde en vierde kwart van de 19de eeuw, gelegen in het oosten van een kasteelpark, dat aan de straatzijde wordt afgesloten door een hekken. In het vierde kwart van de 19de wordt het park aangelegd en een koetsgebouw opgetrokken. Parkaanleg met kenmerken van laat 19de-eeuwse en vroeg 20ste-eeuwse landschappelijke vormgeving: bewaarde parkbomen en heestermassieven, centrale gazonpartijen ten oosten en ten zuidwesten, grotendeels ommuurde moestuin ten noorden, langgerekte parkvijver ten westen en een dens, rondgaand wegen- en padenpatroon. Verder bevindt zich in het park nog een vervallen berghok (mogelijk een duivenkot).


ID: 130382 | Landschappelijk element

Opgaande zomereik in kasteeldomein Gruuthuyse

Stationsstraat (Oostkamp)
De individuele bosboom in het zogenaamde 'Portaalbos' is door zijn omvang één van de oudere van nature voorkomende zomereiken in de regio, naast gekende soortgenoten met gelijkaardige omvang in het kasteelpark van Loppem. Het betreft vermoedelijk één van de oudste exemplaren die nog is overgebleven uit het voormalige jachtpark-areaal van de Heren van Gruuthuse, waardoor de genetische waarde van deze bosboom nog gevoelig toeneemt.


ID: 131491 | Landschappelijk element

Boomweide met opgaande zomereiken in Kasteelpark Gruuthuse

Stationsstraat (Oostkamp)
Het park bij het Kasteel Gruuthuse is aangelegd in een gemengde stijl. Rond een korte wandellus in het park is een boomweide aangelegd met opgaande zomereiken. Doorheen de boomweide loopt een vista door tot over de meanderende Rivierbeek. De zomereiken worden verjongd met geselecteerd plantgoed van een representatief exemplaar met een rechte, takvrije stam.