Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

84064 resultaten


ID: 83673 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Schooldreef 14 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde meerledige hoeve met U-vormige opstelling van de gebouwen rondom een begraasd erf, midden de vlakte, in nabijheid van zogenaamd "Hoeve Visart". Boerenhuis met achterliggende moestuin ten zuidoosten van erf. Noord gelegen boomgaard. Mooi perspectief op dorp met kerk en molen. Boerenhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder zacht gebogen zadeldak met kort overstekende rand (mechanische pannen), gedateerd 1832.


ID: 83674 | Bouwkundig element

Hoeve Visart

Schooldreef 15 (Alveringem)
Zogenaamd "Hoeve Visart", historisch teruggaand op het zogenaamd "Kasteel van het Vrije van St-Omaars", reeds gedeeltelijk verdwenen in 1680, op een ‘fraeye ende eerelycke woonste’ in de buurt na. Merkwaardig complex midden poldervlakte, bereikbaar via bakstenen, drieledige boogbrug met neogotisch hek tussen postamenten (gietijzer?) over brede sloot welke het domein in het noorden en het westen omgeeft. Hoeve ondergebracht in 19de-eeuwse afhankelijkheden van voormalig kasteel, meer bepaald in woningen van koetsier en hovenier, en stallingen.


ID: 16449 | Bouwkundig element

Boerenwoning van hoeve

Sleutelstraat 1 (Alveringem)
Vermoedelijk oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen, ten westen en ten noorden afgezet met doornhaag en populieren; ingang geflankeerd door populieren. Boerenwoning van twee traveeën met links opkamer + vijf traveeën lager woonhuis en één bouwlaag onder gebogen zadeldak met overstekende rand op modillons, in kern opklimmend tot het vierde kwart van de 18de eeuw.


ID: 15945 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Sleutelstraat 5 (Alveringem)
Vermoedelijk oorspronkelijk omwald hoevetje met losse bestanddelen van één bouwlaag rondom onverhard erf, gelegen ten westen van kleine concentratie van boerenarbeidershuisjes. Ten noorden, boerenhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met overstekende dakrand op houten modillons en klimmende dakkapel. Oude kern uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 213317 | Bouwkundig element

Belgische militaire graven op kerkhof

St.-Brigidaplein (Alveringem)
Perkje met Belgische militaire graven op het kerkhof rechts achter de kerk, waaronder twee heldenhuldezerken.


ID: 213323 | Bouwkundig element

Beveren-IJzer Churchyard

St.-Brigidaplein (Alveringem)
Brits militair ereperk met doden uit de Tweede Wereldoorlog, op het kerkhof van Beveren-IJzer.


ID: 15922 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Audomarus

St.-Brigidaplein 1 (Alveringem)
Gotische hallenkerk uit de 15de eeuw; aangepast circa 1761; algemene herstellingswerken circa 1888 onder leiding van L. Tulpinck; restauratiewerken, onder meer torenuurwerk, daken en goten, schilderwerken, onder leiding van architect P. Pauwels in 1968-1969 en 1971-1972.


ID: 16448 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Mildreda met kerkhof en leilindes

St.-Mildredaplein (Alveringem)
Georiënteerd bedehuis midden een door linden en haag omringd kerkhof; koorpartij grenzend aan de Groenestraat; roepsteen links van het portaal.


ID: 16382 | Bouwkundig element

Herenhuis

St.-Rijkersstraat 1 (Alveringem)
Zichtbepalend breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit het eerste kwart van de 19de eeuw.


ID: 16385 | Bouwkundig element

Burgerhuis

St.-Rijkersstraat 14 (Alveringem)
Enkelhuis, een blok vormend met nummer 16, van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, blauwe mechanische pannen), uit de 19de eeuw.