7153 resultaten
ID: 135371 | Landschappelijk geheel
Geel (Geel)
Dit gebied is gelegen in de zeer brede alluviale vlakte van de kleine Nete en bestaat uit twee grote delen. Het noordelijk deel, natuurreservaat 'de Zegge’, is het enige restant van het ‘Geels Gebroekt’, een laagveengebied van meer dan 500 ha bestaande uit trilveen, rietvelden, hooilandjes, elzenbroekbossen en open kuilen ten gevolge van turf- en moerasijzerertswinning. Het gebied herbergt een rijke, vaak zeldzame, fauna en flora. Het waterpeil is hier enorm belangrijk en wordt nu geregeld door stuwen en pompen. Het zuidelijk deel bestaat uit een kleinschalig schaars bebouwd landbouwlandschap waar houtkanten, bomenrijen, kronkelige paden en typische kleine Kempense hoeves het beeld bepalen.
ID: 300181 | Landschappelijk geheel
Geel (Geel), Meerhout (Meerhout), Mol (Mol)
“De Grote Nete en het paraboolduinencomplex tussen Meerhout en Geel” is gelegen in de Antwerpse Kempen op het grensgebied tussen de gemeentes Meerhout, Geel en Mol. Het landschapsbeeld dat we hier vandaag waarnemen, weerspiegelt verschillende tijdlagen en het diverse gebruik van het gebied door de mens. Momenteel is het een zeer afwisselend landschap: een uitgestrekt akkercomplex bij Bel, beboste duinen, waterplassen en moerassen, 19de-eeuwse rechtlijnige heideontginningen, de beekvallei van de Grote Nete, de vele houtkanten tussen de weilanden en de akkers, onverharde wegen, ... Vele structuren, patronen en elementen verwijzen naar het historische bodemgebruik. De grote afwisseling in landschapsbeelden maakt dit landschap esthetisch aantrekkelijk.
ID: 300043 | Landschappelijk element
Aardseweg (Geel), Heide (Retie)
De kasseiweg met recht tracé, aangelegd circa 1909, doorkruist het zuidelijk punt van Retie van oost naar west en eindigt net over de grens met de gemeente Geel.
ID: 52388 | Bouwkundig element
Bel (Geel)
Kapel gelegen op een driehoekig, beplant pleintje en omgeven door lindebomen, uit eid 19de - begin 20ste eeuw.
ID: 52445 | Bouwkundig element
Eindhoutseweg 37 (Geel)
Reeds in 1428 is er sprake van een watermolen te Oosterlo, als een van de drie banmolens van de feodale heren van Geel, mogelijk opklimmend tot de 13de eeuw.
ID: 52403 | Bouwkundig element
Elsum (Geel)
Rechthoekige kapel van drie traveeën met driezijdige koorsluiting, onder leien zadeldak met polygonaal klokkentorentje onder klokvormige spits.
ID: 135411 | Landschappelijk element
Gooreind, Oudetongelseweg, Paviljoenstraat (Geel)
Het Gooreind, gekenmerkt door de afwisseling van parkbos met bossen van Canadapopulieren en een kleinschalig landbouwgebied, omvat enerzijds relicten van de eerste heide-ontginningen tijdens de 19de eeuw en anderzijds een parkbos aangelegd eind 19de-begin 20ste eeuw.
ID: 52283 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Groenenheuvel (Geel)
Kruiskapel herbouwd in de eerste helft van de 17de eeuw en aan westzijde vergroot in 1721, terzelfder tijd afbraak van het kleinere Dimpnakapelletje. Kapelhof beplant met een rij opgaande rode beuk en linde.
ID: 52415 | Bouwkundig element
Groenhuis 4 (Geel)
Schuin gelegen, langgestrekte hoeve van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.
ID: 52424 | Bouwkundig element
Holven 179 (Geel)
Hoeve van één bouwlaag onder zadeldak, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.