Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4939 resultaten


ID: 304245 | Landschappelijk element

Zichtas met rijen zomerlindes Kasteeldomein Borluut

Overmeersstraat, Vierschaarlaan (Gent)
Een zichtas, die vanuit het kasteel in zuidelijke richting werd aangelegd, met twee flankerende bomenrijen van zomerlinde. Deze zichtas is 325 meter lang en loopt tot aan de Kortrijksesteenweg. Tussen de bomenrijen is een grasplein als zichtas aangelegd, de ruime plantafstand tussen de rijen bedraagt 16 meter. In de rijen zijn de bomen aangeplant met een relatief kleine plantafstand van 4,5 meter. In totaal is er ruimte voor 159 bomen, op het moment van de inventarisatie zijn er 31 verdwenen en zijn er nog 128. Tussen de zomerlindes werd inboet uitgevoerd met Hollandse linde.


ID: 126562 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Westerbegraafplaats

Palinghuizen 143 (Gent)
De Westerbegraafplaats werd in 1873 in gebruik genomen als seculiere begraafplaats voor voornamelijk vooraanstaande burgers. De toegangsgebouwen en de afsluitingsmuur werden tussen 1867 en 1882 opgericht naar ontwerp van de toenmalige stadsarchitect Adolphe Pauli. Het park werd aangelegd door Louis Van Houtte en Ambrosius Verschaffelt. Dit type van begraafplaats met een ‘tuin der doden’ in landschapsstijl komt in ons land nog zeer zelden voor.


ID: 200973 | Bouwkundig element

Villa Jozef Nève De Mévergnies

Paul de Smet de Naeyerplein 8 (Gent)
Huis in een mengeling van traditionele en modernistische stijl naar ontwerp van Valentin Vaerwyck uit 1927. Het twee bouwlagen tellend pand telt vijf ongelijke traveeën in voor- en achtergevel en in de zijgevels respectievelijk drie en vier traveeën.


ID: 307207 | Bouwkundig element

Telefooncentrale van 1950

Peerstraat 32 (Gent)
Begin jaren vijftig liet de Regie van Telegraaf en Telefoon een automatische telefooncentrale bouwen in de Peerstraat naar ontwerp van ingenieur-architect W. Smets. Net zoals andere telefooncentrales uit de jaren 1940 sluiten de gevels van dit gebouw nog sterk aan op tendensen uit het interbellum en meer bepaald op de zakelijke baksteenarchitectuur uit die periode.


ID: 26497 | Bouwkundig element

Pomphuis en jachtpaviljoen

Philippe Van de Veldehof 13 (Gent)
Neogotische bijgebouwen van het in 1964 gesloopte kasteel Van de Velde, namelijk een romantisch kasteeltje, bedoeld als pomphuis, en een jachtpaviljoen in de tuin, beide daterend van 1882.


ID: 26936 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel de Ghellinck de Walle met parkrestant

Pieter Cieterslaan 28 (Gent)
In de 16de eeuw dubbel omwald goed. Circa 1800 laat André de Ghellinck het kasteel heropbouwen en het park met de vijver aanleggen; in 1865 nog vergroot door Edmond de Ghellinck. Classicistisch, onderkelderde villa van drie bouwlagen en zeven traveeën onder schilddak. Van het park is tegenwoordig enkel de kern met vijver bewaard.


ID: 306449 | Landschappelijk element

Prelaatsdreef

Prelaatsdreef (Gent)
De Prelaatsdreef wordt op historische kaarten vermeld vanaf de Atlas der Buurtwegen (1841), als toegangsdreef tot het kasteel van Zwijnaarde. De Prelaatsdreef is een dubbele dreef in driehoeksverband, met langs weerszijden een langsgracht.


ID: 306034 | Bouwkundig element

Elektriciteitscabine Prinsenhof

Prinsenhof (Gent)
Tussen 1982 en 1984 realiseerde de Elektriciteits-, Gas- en Waterdiensten van de stad Gent op dit perceel een elektriciteitscabine naar ontwerp van Marie-José Van Hee.


ID: 26894 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Puttenhove

Putstraat 26-30 (Gent)
Nog gedeeltelijk omwald kasteel, in archiefstukken reeds vermeld in de 15de eeuw. Kasteel op U-vormige plattegrond volgens een noordwest-zuidoost-as ingeplant op de vroegere grondvesten. Laatclassicistische gevels circa 1840 te dateren en mogelijk beïnvloed door Parijse voorbeelden onder meer door Ludovico Visconti. Voorgevel van negen traveeën en twee en een halve bouwlaag onder snijdende schilddaken met vier achthoekige noktorentjes. Ten zuiden, voormalig neerhof en stallen vermoedelijk samen met de wederopbouw van het kasteel omgevormd tot portierswoningen en koetshuizen, in kern minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Park in landschappelijke stijl met toegangsdreef.


ID: 201156 | Bouwkundig element

Rabotbrug

Rabotstraat (Gent)
Genoemd naar de versterkte sluis op de brug over de Lieve; brug vernieuwd in 1860.