3539 resultaten
ID: 88745 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Gistelsteenweg 341 (Jabbeke)
Voormalig woonhuis en atelier van kunstenaar Constant Permeke. De woning werd in 1929-30 gebouwd volgens een concept van de kunstenaar zelf, dat door architect Pierre Vandevoort in bouwplannen werd omgezet. De woning werd perfect op de windrichtingen georiënteerd, wat de naam van de woning verklaart.
ID: 88863 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Hof Van Straeten 1 (Jabbeke)
Domein "Hof van Straeten", oorspronkelijk de residentie van de invloedrijke Heren van Straten, die in de 12de eeuw een burcht lieten bouwen ten noorden van de kerk van Varsenare en van daaruit een erg belangrijke heerlijkheid uitbouwden. Nu nog bestaande uit een omwald, en door hekkens tussen mooie neoclassicistische, hardstenen pijlers afgesloten parkdomein met centrale onregelmatige vijver, een woning uit 1971 op de fundamenten van het 19de-eeuwse kasteeltje en verbouwde resten van de bijgebouwen als de oranjerie, de ijskelder en het koetshuis.
ID: 88777 | Bouwkundig element
Kasteeldreef 16-18 (Jabbeke)
Oranjerie van het kasteel van Snellegem, gelegen ten oosten van het kasteel in een ommuurde tuin met moestuin, met een hoog hek van de straat afgescheiden. De remise werd in 1970 ingericht als woning, en is op die manier geïntegreerd in de villaverkaveling die op het oorspronkelijke kasteeldomein is aangelegd.
ID: 88775 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kasteeldreef 5-7 (Jabbeke)
Het eclectische kasteel van Snellegem is in 1874-75 in opdracht van baron Edmond le Bailly de Tilleghem opgetrokken ten oosten van het historische domein Vlaeminckpoort. Na de Tweede Wereldoorlog werd het kasteeldomein volledig verkaveld, waarbij het kasteel en de remises tussen de villabebouwing zijn geïntegreerd. Gelegen centraal in een landschapspark. Het betreft een ruim met gras begroeid park, omzoomd met bomen en met ten noorden van het kasteel een serpentinevijver. Op het domein een bakhuis en koetshuis.
ID: 88750 | Bouwkundig element
Kroondreef 58 (Jabbeke)
19de-eeuwse hoeve met losse donkerrode bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, geschikt op een onverhard erf, met aan beide zijden van de oprit een boomgaard en ten noorden van het huis een moestuin. Erf toegankelijk via een hek tussen ijzeren pijlers.
ID: 88877 | Bouwkundig element
Oude Dorpsweg 46 (Jabbeke)
Eén van de meest kenmerkende gebouwen in de dorpskom van Varsenare is het "Kasteeltje", circa 1876 gebouwd als buitenverblijf van de vooraanstaande familie de Man-van Caloen. Ruime woning met stal en koetshuis grenzend aan de Zandstraat, in het kadaster geregistreerd in 1877. In 1889 worden huis en stal met elkaar verbonden door een veranda; in 1934 wordt een broeikas opgetrokken tegen de tuinmuur.
ID: 88879 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Oude Dorpsweg 58 (Jabbeke)
Imposante voormalige pastorie van Varsenare, gelegen op een vierkant omgracht perceel binnen een ruime beboomde en omheinde, openbaar toegankelijke tuin. Sinds 2000, na een grondige renovatie naar ontwerp van architecten I. Decoster en M. Verhelst, in gebruik als deelgemeentehuis van Varsenare.
ID: 88790 | Bouwkundig element
Oude Gistelsteenweg 8 (Jabbeke)
Gerenoveerde hoeve gelegen op een deels gekasseid erf met aan oostkant bewaarde omwalling. Ten zuiden toegankelijk via een lange gekasseide oprit vanaf de Oude Gistelsteenweg, waarlangs een grote, prachtige rozentuin is aangelegd. Op deze plaats vond Desmedt in een archiefdocument van 1478 al een hoeve terug, eigendom van Jacques van de Peerbome. De huidige hoevegebouwen zijn wellicht 19de- en 20ste-eeuws.
ID: 88844 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Sarkoheemstraat 15 (Jabbeke)
Voormalige pastorie van de parochie, opgetrokken in 1871 in een eenvoudige neogotische stijl. Opvallend gebouw met deels ommuurde voortuin en mooie achterliggende tuin.
ID: 88794 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Woudweg naar Zedelgem 29 (Jabbeke)
Historische hoeve bestaande uit twee losse bestanddelen. Het stuk van de straat waarop de erfoprit uitgeeft, bestaat uit kasseien. Er zijn nog stukken van de walgracht bewaard ten zuiden en ten westen van de hoevegebouwen.