Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2667 resultaten


ID: 131491 | Landschappelijk element

Boomweide met opgaande zomereiken in Kasteelpark Gruuthuse

Stationsstraat (Oostkamp)
Het park bij het Kasteel Gruuthuse is aangelegd in een gemengde stijl. Rond een korte wandellus in het park is een boomweide aangelegd met opgaande zomereiken. Doorheen de boomweide loopt een vista door tot over de meanderende Rivierbeek. De zomereiken worden verjongd met geselecteerd plantgoed van een representatief exemplaar met een rechte, takvrije stam.


ID: 130723 | Landschappelijk element

Geleide zilverlindenrij in Kasteelpark Gruuthuse

Stationsstraat 196-198 (Oostkamp)
Het park bij het Kasteel Gruuthuse is aangelegd in een gemengde stijl. Langs weerszijden van de winterserre werd een geleide lindenrij aangeplant. De zilverlindes worden geschoren en vormen een boogvormige groene begrenzing van het centrale grasveld.


ID: 302861 | Landschappelijk element

Geleide linden -en haagbeukenrij in Kasteelpark Gruuthuse

Stationsstraat 196-198 (Oostkamp)
Het park bij het Kasteel Gruuthuse is aangelegd in een gemengde stijl. Langs weerszijden van de toegang vanaf het poortgebouw met concierge en langsheen de boulingrin aan de westzijde van het kasteel werden geleide linden aangeplant. Als afsluiting van de spiegelvijver aan de oostzijde van het kasteel werden geleide gewone haagbeuken aangeplant in een halve cirkelboog. De linden en haagbeuken worden geschoren en vormen een groene begrenzing van de nabije kasteelomgeving.


ID: 88324 | Bouwkundig element

Openbare begraafplaats

Vrijgeweidestraat (Oostkamp)
Openbare begraafplaats toegankelijk via een hekken tussen twee betonnen pijlers. Kleine begraafplaats, omgeven door een halfhoge haag, aangelegd in 1938 na het ontstaan van de nieuwe Ruddervoordse parochie, toegewijd aan de Heilige Godelieve en in de jaren 1940. Centraal middenpad aan het einde gedomineerd door een herdenkingskruis voor de pastoor-stichter van de Sint-Godelieveparochie..


ID: 88328 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Watermolensite van Wanzeele en omgeving

Watermolenstraat 2 (Oostkamp)
Site van de voormalige watermolen, bestaande uit de watermolen langs de Grote Beek, een vrijstaande schoorsteen en een dieper in gelegen molenaarswoonst met achterliggende schuren. Het molengebouw is gebouwd in de loop van de 19de eeuw in zeker twee fases. Onder het met platte pannen bedekte zadeldak bevinden zich de stallingen, de voormalige melkerijruimte, de maalderij en de voormalige stook- en stoommachineruimte. Het turbinehuisje dateert van 1925. De molenaarswoningĀ is opgebouwd uit twee parallel gelegen diephuizen. Beek met sterk meanderend verloop en bomenrij. Onverharde voetweg ten oosten van de beekvallei.


ID: 88089 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Wilgenbroekstraat 74 (Oostkamp)
18de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen met een dwars op de rijweg georiƫnteerd woonvolume en achteraan recente bijgebouwen onder meer loods. Rechtover het woonhuis ligt een stal, parallel met de straat. Omgevende haag van Hulst, Beuk en Taxus. De haagsamenstelling verwijst naar de hoge status van de hoeve.


ID: 88143 | Bouwkundig element

Kerkhof Sint-Jansparochie

Wingensestraat (Oostkamp)
De aanleg gebeurt volgens het kadaster circa 1894. Gesloten geheel door bakstenen muur aan de straatkant en hagen aan de overige zijden. Aanleg getypeerd door rechtlijnige paden met grint. Een centrale weg loopt van de toegang van het kerkhof naar de calvarie van 1893, omgeven door enkele lindebomen. Quasi centraal, het imposante, blauwe hardstenen graf van de familie Rapaert de Grass.


ID: 87645 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Berkstraat (Oostrozebeke)
Onze-Lieve-Vrouwekapel, opgericht circa 1945 als bedanking om de Tweede Wereldoorlog ongehavend te zijn doorgekomen. Staat in de beukenhaag van het huis nummer 2. Bakstenen pijlerkapel onder zadeldakje (mechanische pannen) met gemetseld bakstenen kruisje. Rondboognis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met kind.


ID: 87749 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein De Visscherie met tuinpaviljoen

Stationsstraat 18 (Oostrozebeke)
Restant van het domein De Visscherie, namelijk het bospark met op het zogenaamde Eilandje een tuinpaviljoen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw onder samengestelde, afgewolfde zadeldaken.


ID: 87781 | Bouwkundig element

Voldershof

Ter Priemstraat 2 (Oostrozebeke)
Hoeve met losse bestanddelen. Bebouwing reeds aanwezig op het primitief kadasterplan (circa 1830), op dat ogenblik verpacht aan de "kinderen Devolder". Gebouwen gegroepeerd rond een onverhard (deels gras en deels grint) erf, toegankelijk via een met grint bedekte oprit. Toegankelijk via een gietijzeren hekken, gevat in witbeschilderde bakstenen pijlers. Kapelletje in rechterpijler met Mariabeeld in rondboognis met zwartbeschilderde bakstenen omlijsting.