Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

84064 resultaten


ID: 15858 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteelhoeve Hof van Wychhuus

St.-Rijkersstraat 19 (Alveringem)
Voormalig eigendom van jonkheer Franchoys van Wychhuus, heer van Fontignie, burgemeester en landhouder van de wet der "Stede ende Casselrie van Veurne-Ambacht" tussen 1615-1617. Het hof blijkt steeds in handen te zijn geweest van dezelfde familie, eerst van "van Wychhuus", later door verwantschap, van "van Raveschoot". Omwalde site met relict van de oorspronkelijke grachtenstructuur en historische voetweg ten zuiden.


ID: 16383 | Bouwkundig element

Burgerhuis

St.-Rijkersstraat 2 (Alveringem)
Zichtbepalend hoekhuis, aan kruising van Sint-Rijkersstraat en Dorp. Vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 213351 | Bouwkundig element

Schoolgebouw

St.-Rijkersstraat 20 (Alveringem)
Voormalig schoolgebouw met ommuurde speelplaats. Het Belgische leger richtte de schoolgebouwen in oktober 1914 in als hospitaal.


ID: 15859 | Bouwkundig element

Kapelanie

St.-Rijkersstraat 22 (Alveringem)
Voormalige kapelanie, heden museum Verschaeve, naar Z.E.H. Cyriel Verschaeve, Priester-Dichter-Denker, Dr. Honoris Causa van universtiteiten Leuven, Jena en Keulen, bezieler van de Frontbeweging gedurende de Eerste Wereldoorlog, en voorvechter van het Duitse nationaalsocialisme tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de 19de eeuw, met een lijstgevel van gele baksteen. Het huis wordt van een straat gescheiden door een voortuin met daarin een bronzen borstbeeld van de kapelaan.


ID: 16384 | Bouwkundig element

Herberg In Sint-Arnold

St.-Rijkersstraat 3-5 (Alveringem)
Breedhuis, bestaande uit dubbelhuis en enkelhuis van respectievelijk drie en vier traveeën en één bouwlaag onder gezamenlijk, licht gebogen zadeldak (Vlaamse pannen), gedateerd 1835 door middel van muurankers in rechter zijgevel.


ID: 16122 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met losse bestanddelen en waterput

St.-Rijkersstraat 49 (Alveringem)
Hoeve met losse bestanddelen en rest van omwalling ten zuidoosten, gelegen midden weiden. Mooi perspectief op kerk en molen van Alveringem. Vrij gaaf bewaard boerenhuis met streekgebonden karakter. Twee lindes op het erf bij de woning.


ID: 15861 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

St.-Rijkersstraat 61 (Alveringem)
Van de baan verwijderde, midden weilanden gelegen meerledige hoeve met rest van omwalling ten noorden van woonhuis. L-vormige opstelling van schuur en stalling rondom een verhard erf met vaalt. Boerenhuis van één travee links opkamer + drie traveeën + een verbouwde rechter travee en één bouwlaag onder gebogen zadeldak (Vlaamse pannen) met overstekende rand, in kern opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw.


ID: 16084 | Bouwkundig element

Hoeve

Stavelestraat 1 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldak rondom begrint erf. Ten noorden, rest van omwalling.


ID: 16088 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Stavelestraat 10 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen rondom rechthoekig onverhard erf; bakstenen voetpaden. Moestuin links van het boerenhuis. Ten noordwesten, rest van omwalling. Ten westen, met doornhaag omzoomde boomgaard. Ten noordwesten, boerenhuis van een opkamertravee links + vijf traveeën en één bouwlaag onder mank (wegens recente uitbouw) zadeldak (mechanische pannen) met hanggoot, uit het eerste kwart van de 19de eeuw (?).


ID: 16089 | Bouwkundig element

Hoeve De Woestijne

Stavelestraat 11 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken rondom onverhard rechthoekig erf. Ten noordwesten, woonhuis met zes traveeën en rechts twee opkamertraveeën onder doorlopend zadeldak, uit het tweede-derde kwart van de 19de eeuw. Ten zuidwesten, bakstenen stalvleugel uit dezelfde periode.