Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2133 resultaten


ID: 90587 | Bouwkundig element

Jongensschool

Nieuwstraat 8 (Ruiselede)
Voormalige jongensschool, gelegen tussen de Aalterstraat, de Poortefrankstraat en de Nieuwstraat. In 2006 door architectenbureau Buro II (Roeselare) verbouwd tot "Het Portaal" (bibliotheek, muziekschool en repetitieruimte voor de harmonie Sint-Cecilia). Bebouwing aan de Aalterstraat gaat volgens kadastergegevens terug tot circa 1874, wanneer door Bruno Hoste uit Eeklo twee huizen en het "huis der broederschap" (zie Aalterstraat nummers 8-10) opgericht worden.


ID: 90595 | Bouwkundig element

Gemeentelijke weefschool 't oud fabriekske

Oude Tieltstraat 71-77 (Ruiselede)
Voormalige gemeentelijke weefschool, " 't oud fabriekske". Ten gevolge van de economische crisis rond 1850 worden over het gehele West-Vlaamse grondgebied zogenaamde 'werkscholen' opgericht. Hier wordt naast een minimum aan theoretisch onderricht aan de landbouwersbevolking ook een praktische weefopleiding gegeven ten einde de dode wintermaanden te overleven.


ID: 90610 | Bouwkundig element

Axpoele-school

Oudleikestraat 18-20 (Ruiselede)
Opgericht in 1853 op initiatief van pastoor Carolus Doom en volgens de literatuur bekostigd door de familie de Formanoir de la Cazerie. De zusters Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën te Ruiselede nemen de kant- en leerschool over in 1874. Kinderen uit de wijde omgeving (Aalter, Poeke, Lotenhulle) lopen er school. Er is ook een zondagsschool, de school herbergt een kleine bibliotheek en een congregatie van Onze-Lieve-Vrouw. Het kadaster registreert in 1875 een aanzienlijke uitbreiding, dan wordt ook de achtervleugel toegevoegd. Circa 1925 wordt het gebouw verdeeld in school met woning.


ID: 90617 | Bouwkundig element

Schoolgebouw Instituut Sancta Maria

Pensionaatstraat 10 (Ruiselede)
Ontstaan als onderdeel van het gebouwencomplex van het klooster van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën, te samen met het kloostergebouw zelf en het R.V.T. De kloosterorde wordt opgericht in 1688 als "Verghaederinghe van Gheestelycke Dochters".


ID: 90618 | Bouwkundig element

Basisschool De Kiem

Pensionaatstraat 23 (Ruiselede)
Schoolgebouw opgericht in 1937-1938 naar ontwerp van architect Gaston Vandenheuvel uit Knesselare en aanzienlijk gewijzigd in 2004 door ingenieur-architect Freddy De Schacht uit Ruiselede. Van het oorspronkelijke gebouw met modernistische invloed is weinig bewaard. Het voormalige schilddak is vervangen door een plat dak met hoger opgetrokken metalen volume met segmentboog.


ID: 90616 | Bouwkundig element

R.V.T. Sint-Jozef

Pensionaatstraat 8 (Ruiselede)
Behoort tot het gebouwencomplex en het klooster van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën, tussen Bruggestraat, Pensionaatstraat en aan beide zijden van de Eyerstraat. Omvat de kloostergebouwen, hoofdzakelijk langs de Bruggestraat, rust- en verzorgingstehuis, school en voormalige pensionaatgebouwen langs de Pensionaatstraat


ID: 90711 | Bouwkundig element

Vijfreke, veldschool en weefschool

Zandberg 8-16 (Ruiselede)
"Vijfreke" en voormalige veldschool en weefschool (nummer 12), met in het midden de woning van de meester, geheel van vijf rijhuizen. In 1821 neemt pastoor Van Damme het initiatief om op het Parochieveld een schooltje (toen slechts een houten hut) te bouwen. Deze wordt in 1842-1843 in steen herbouwd. Na het oprichten in 1884 van de kloosterwoning en school in de Kruiskerkestraat loopt het schooltje op de Zandberg zo goed als leeg. Het gebouw dient nog een tijd als gemeentelijke weefschool en als zondagsschool.


ID: 13992 | Bouwkundig element

School

Doelhaagstraat 4 (Rumst)
Bakstenen schoolgebouw van veertien traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, te dateren 1875.


ID: 14055 | Bouwkundig element

Gemeenteschool met onderwijzerswoning

Kamiel Huysmansstraat 3 (Rumst)
Gemeenteschool uit het vierde kwart van de 19de eeuw met centraal ingangsgebouw, aanleunende noordelijke schoolvleugel en ten zuiden onderwijzerswoning.


ID: 14063 | Bouwkundig element

Klooster van de zusters van Vorselaar

Kardinaal Cardijnstraat 35, Kloosterstraat 1 (Rumst)
Klooster met aanpalende kapel ten oosten en voormalige klaslokalen ten westen en ten zuiden, te dateren in het vierde kwart van de 19de eeuw.