Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4939 resultaten


ID: 18643 | Bouwkundig element

Steegbeluik "De Vossenkoer"

Reinaertstraat 21-71 (Gent)
Tweezijdig bebouwd steegbeluik zogenaamde "De Vossenkoer", van 1904. Middenin de geplaveide binnenplaats dubbele pomp en tussen nummer 31-33 een merkwaardig sanitair blokje met hoge houten luchtafvoerpijp met tentdakje op vier stijlen. Gecementeerde gevelwanden van twee bouwlagen met schijnvoegen onder doorlopende kroonlijstlijn.


ID: 131002 | Landschappelijk element

Platanendreef Kasteel Nieuwgoed

Rijvisschestraat (Gent)
Monumentale kasteeldreef bij Kasteel Nieuwgoed bestaande uit twee bomenrijen van opgaande platanen. De dreef heeft een lengte van 270 meter en telt op het moment van de inventarisatie 73 bomen, 3 exemplaren waren verdwenen.


ID: 27002 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Rijvissche

Rijvisschestraat 3-9 (Gent)
Zogenaamd naar de Gentse familie Rijvissche, de oudst bekende eigenaars van het goed in de 12de-14de eeuw. Heden nog volledig omgracht kasteel met voormalige hovenierswoning, neerhof, hoeve en ingangspoort met lange toegangsweg met platanen vanaf de Rijvisschestraat. Het kasteel zelf is op zijn beurt nog eens omgeven door een binnenwal en slechts toegankelijk via een brug met drie bogen. De verschillende grachten worden gemarkeerd door bomenrijen.


ID: 19976 | Bouwkundig element

Tweezijdig bebouwd steegbeluik

Sassevaartstraat (Gent)
Achter een overbouwde toegang op poortbreedte, aan weerszijden bebouwd steegbeluik, opgericht in 1840. Beluik bestaande uit twee rijen woonhuizen met verankerde, witgekalkte gevels, twee bouwlagen van elk twee traveeën volgens spiegelbeeldschema, onder zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 26900 | Bouwkundig element

Landhuis  Het Anker

Scheepsankerstraat 1 (Gent)
Achterin gelegen alleenstaand herenhuis met omringende tuin en toegang via twee behouden bepleisterde, geblokte hekpijlers. Gebouw op L-vormige plattegrond met één bouwlaag en mansardedak met houten dakkapellen onder driehoekig fronton, met kern mogelijk opklimmend tot de 18de eeuw en met aanpassingen uit tweede helft 19de eeuw. Erachter gelegen haakse verbouwde stallen met gewitte bakstenen gevels onder zadeldak, met het huis verbonden door een korfboogvormige poortomlijsting onder pannendakje.


ID: 26937 | Bouwkundig element

Huis Lummerzheim

Schouwingstraat 43 (Gent)
Witgeschilderde en gecementeerde bakstenen villa in fraai aangelegde tuin met vijver. Huidige constructie daterend van 1928 met detailafwerking in art-decostijl.


ID: 200956 | Bouwkundig element

Elektrisch onderstation ontworpen door J.A. De Bondt

Schuurkenstraat 2 (Gent)
De bouw van dit elektrisch onderstation kaderde in de groei van de Gentse Elektriciteitsdienst in het begin van de jaren 1930, waarbij tientallen nieuwe elektriciteitscabines en onderstations werden opgetrokken. Onderstation ontworpen in 1932 door J.A. De Bondt, gebouwd in 1933 door aannemer Van Kerkhove-Gilson. In oorsprong combineerde het gebouw de functie van onderstation met een betaaldienst voor de klanten, woning voor de meestergast, kantoren en radiodistributie. Het bakstenen gebouw is opgevat als een afgerond hoekgebouw met vier bouwlagen en een kelderverdieping onder een plat dak. De gevel vertoont een rijk spel van baksteen, natuursteen, beton en glas.


ID: 19666 | Bouwkundig element

Steegbeluik

Sint-Antoniuskaai 11-15 (Gent)
Grotendeels gesloopt steegbeluik met brede open toegang, opgetrokken circa 1825-1830. Oorspronkelijk steegbeluik met smalle open toegang, in 1877 verbreed door gedeeltelijke sloping en verbouwing van de woning rechts van de toegang.


ID: 300771 | Bouwkundig element

Telefooncentrale

Sint-Baafskouterstraat 68 (Gent)
Begin jaren vijftig liet de Regie van Telegraaf en Telefoon een automatische telefooncentrale bouwen in de Sint-Baafskouterstraat naar ontwerp van ingenieur-architect E. Ceuppens.


ID: 26411 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Kapellegoed

Sint-Gerolfstraat 32 (Gent)
Het kasteel, waarvan het dienstgebouw midden 19de eeuw aangepast werd door architect Louis Minard in neoclassicistische stijl, ligt in een omgracht park, omgeven door bomenrijen die ook de uitbreiding van het park ten oosten met onder meer de moestuin omheinen. De gronden van het nabij gelegen neerhof zijn aan drie zijden voorzien van walgrachten. Bakstenen ijskelder in het park uit 1857-1858.