Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3059 resultaten


ID: 133298 | Landschappelijk element

Opgaande linde als kapelboom

Geerbossen (Olen)
Op het kruispunt van Gerhagen en Geerbossen staat een linde met een boomkapel, gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. De ouderdom van deze kapel is niet gekend maar op de topografische kaart van het Krijgsdepot uit 1893 is er aan de overzijde van het kruispunt een kruis/kapelletje afgebeeld. Mogelijk ging het om dezelfde boomkapel die, na het afsterven of verdwijnen van de oorspronkelijke boom, een nieuwe thuis vond in een nabijgelegen geschikte lindeboom.


ID: 133299 | Landschappelijk element

Opgaande linde als kapelboom

Gerheze (Olen)
Op het kruispunt van Gerheze, Doffen en Vierhuizen staat een linde met een boomkapel. De ouderdom van deze kapel is niet gekend maar op de topografische kaart van 1869 is op deze locatie al een kruis afgebeeld met de vermelding van een calvarie.


ID: 47517 | Bouwkundig element

Sint-Willibrorduskapel

Meren (Olen)
Georiënteerde bakstenen kapel van twee traveeën met driezijdige sluiting onder zadeldak met klokkentorentje.


ID: 133229 | Landschappelijk element

Etagelinde bij herberg Sint-Sebastiaan

Sint-Sebastiaanstraat 1 (Olen)
Etagelinde bij herberg Sint-Sebastiaan. De boom gaf vermoedelijk schaduw aan de afgespannen paarden die hier vroeger stonden.


ID: 135213 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein van Leeuwergem en omgeving

Balegem (Oosterzele), Elene, Leeuwergem, Oombergen (Zottegem)
Het kasteeldomein van Leeuwergem, bij Zottegem gelegen, behoort tot de belangrijkste 18e eeuwse realisaties van Vlaanderen. Behalve om het kasteel is het domein vooral bekend om zijn park, waarin de klassieke ‘Franse’ tuin, met een voor België uniek looftheater, overvloeit in een romantisch ‘Engels’ park. Een lange dreef leidt naar het omwalde kasteel. De dorpskern van Leeuwergem is door middel van een dreef verbonden met het park. Ten westen van het kasteel bevindt zich een open akkercomplex, in het westen begrensd door Elene met windmolenromp van de Stenen Molen.


ID: 130929 | Landschappelijk element

Gekandelaarde kapellinde bij wegsplitsing

Boonakker (Oosterzele)
Traditioneel gekandelaarde linde bij een wegsplitsing. De boom is ingeplant in de scherpe hoek van een perceel en voorkomt hierdoor ook het afsnijden van de bocht.


ID: 132690 | Landschappelijk element

Drie gekandelaarde linden als schermbeplanting

Broek (Oosterzele)
Op de zuid-westkant van een hoevetje en aan de overkant van de weg, staan drie gekandelaarde Hollandse linden. Ze zijn er geplant om het gebouw te beschermen tegen weer en wind. Linden werden voor deze toepassing gebruikt omdat ze een zéér dicht bladerdek hebben en ze bovendien ook konden gebruikt worden als leverancier van brand-, constructie-, geriefhout en loofvoedering.


ID: 132693 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als parochiegrensboom

Broek, Leenstraat (Oosterzele)
Op de hoek van de Leenstraat met Broek staat een gekandelaarde linde die volgens het aldaar geplaatste infobord er de grens van de parochie markeerde.


ID: 301035 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk als vredesboom

Dorp (Oosterzele)
Mooie en evenwichtig ontwikkelde bruine beuk aan de noordzijde van de parochiekerk. Deze beeldbepalende bruine beuk is geplant als vredesboon na het beëindigen van de Eerste Wereldoorlog. Aan de oostzijde van de kerk is tegen de gevel een oorlogsmonument aangebracht.


ID: 36695 | Bouwkundig element

Duivelskapelletje, omgeven door populieren

Duivelskapelweg (Oosterzele)
Veldkapel omgeven door acht hoge populieren en bekend als het "Duivelskapelletje". Ingeplant op het kruispunt van twee landwegen halverwege de kerk van Balegem en van Scheldewindeke. Oudere en grotere kapel vervangen door de huidige bakstenen sokkelkapel na de Eerste Wereldoorlog door de familie Baele.