2943 resultaten
ID: 42645 | Bouwkundig element
Gemeentestraat 35, Raalbeekstraat 1 (Lubbeek)
Het tot de 17de eeuw opklimmende Hof van Raalbeek is een mooi bewaard geheel bestaande uit een traditioneel landhuis met hoeve geschikt rond een rechthoekig erf, uitbreidingen in de 18de en 19de eeuw.
ID: 42650 | Bouwkundig element
Kerkstraat 1 (Lubbeek)
Georiënteerde, overwegend neogotische plattelandskerk met deels ingebouwde tot de 13de eeuw opklimmende westtoren, gebouwd 1873-1874 naar plannen van provinciearchitect Van Arenbergh (vermoedelijk Louis), gelegen op een hoogte en omringd door een ommuurd kerkhof.
ID: 200081 | Bouwkundig element
Wauwerdries 31A (Lubbeek)
Eind 18de-, begin 19de-eeuwse hoeve, een smeedijzeren poort tussen bakstenen hekpijler en lage muur markeert de toegang tot het erf met links woonhuis en deels versteende, drievakkige lemen schuur, rechts een stalvleugel.
ID: 134652 | Landschappelijk element
Loyestraat 1 (Lummen)
Cultuurhistorisch belangrijk, uitgestrekt kasteeldomein van circa 205 hectare, met interessante tuinaanleg waarbij productiebossen, vijvers, wei-, hooi- en bouwland horen; complex en heterogeen waterkasteel, daterend uit de 15de tot de 19de eeuw, deels historiserend gerestaureerd.
ID: 22568 | Bouwkundig element
Loyestraat 1-2 (Lummen)
Reeds vermeld in 1429. Waterkasteel met sterk heterogeen uitzicht door de verschillende verbouwingen tijdens de 16de, 17de, 18de en 19de eeuw.
ID: 27840 | Bouwkundig element
Bossenaarstraat 10 (Maarkedal)
De langgestrekte hoeve uit het tweede kwart van de 19de eeuw is typerend voor de kleine hoevebouw in de Vlaamse Ardennen. De boerenwoning en aansluitende dwarsschuur vormen één langgerekt volume van één bouwlaag. Het erf omvat de losstaande bakstenen bijgebouwen, met kasseien verharde erfstroken, een gemengde haaf en een bakstenen muur als begrenzing van het voorerf.
ID: 28114 | Bouwkundig element
Essestraat 1 (Maarkedal)
Dorpskerk ingeplant aan de oostelijke straatzijde met georiënteerd koor afwijkend naar het zuiden op rechthoekig perceel aan hoek Essestraat, ruimte overeenstemmend met het vroeger kerkhof. Huidige kerk kende drie grote bouwfasen, de oudere bouwevolutie is evenwel slechts fragmentarisch bekend.
ID: 27852 | Bouwkundig element
Etikhovestraat (Maarkedal)
Georiënteerde dorpskerk afwijkend naar het noorden, voorheen met kerkhofmuur voor de kerk, heden ten oosten en ten zuidoosten aanpalend ommuurd kerkhof. De plattegrond ontvouwt een driebeukige basilicale kerk van zes traveeën met vierkante westtoren en rond traptorentje in zijn noordoksel; middenbeuk uitlopend in even breed koor van twee traveeën met halfronde sluiting.
ID: 27934 | Bouwkundig element
Kerkemstraat (Maarkedal)
Georiënteerd landelijk kerkje. Ten noorden en ten oosten aan de lager gelegen straat, hoge en gebogen oude bakstenen kerkhofmuur met steunberen, voorzien van ijzeren hekwerk wellicht van 1888 en tegenover de pastorie onderbroken door steektrap van 10 treden. Aan weerszij van kerktoren aansluitend ijzeren toegangshek tot kerkhof.
ID: 27874 | Bouwkundig element
La Salettestraat (Maarkedal)
Naar het zuiden georiënteerde plattelandskerk met voornamelijk achterliggend ommuurd kerkhof. Driebeukige kerk van baksteenbouw; aanvankelijk zes traveeën met ingebouwde vierkante toren in de eerste noordelijke travee en koor met driezijdige sluiting tussen lage sacristie en berging, gebouwd volgens bewaarde plannen van 1851, hoogst waarschijnlijk van architect Louis Minard.