Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4939 resultaten


ID: 200808 | Bouwkundig element

Sint-Michielsbrug

Sint-Michielshelling (Gent)
Sint-Michielsbrug gerealiseerd onder burgemeester E. Braun naar ontwerp van Louis Cloquet, met mooie centrale lantaarn met bronzen Sint-Michielsbeeld door R. Rooms.


ID: 307145 | Bouwkundig element

Telefooncentrale Regie van Telegraaf en Telefoon

Sint-Niklaasstraat 27, 27A (Gent)
In de tweede helft van de jaren vijftig trok de Regie van Telegraaf en Telefoon in het historisch stadscentrum van Gent een nieuwe telefooncentrale op naar ontwerp van ingenieur-architect Jules Trenteseau, ter vervanging van het tijdens de Tweede Wereldoorlog vernielde exemplaar van architect Alfons Van Houcke uit 1901.


ID: 21166 | Bouwkundig element

Achterhuis

Sint-Pietersnieuwstraat (Gent)
Achterbouw tegen de afsluitmuur van de tuin: klein diephuis van twee bouwlagen; met zadeldak, uit de 16de-17de eeuw. Bakstenen constructie met zandstenen hoekblokken, negblokken, vensterdorpels en -kruisen en boogstenen.


ID: 209095 | Bouwkundig element

Technische laboratoria en thermische centrale van de Universiteit Gent

Sint-Pietersnieuwstraat 41-45 (Gent)
Het Technicum van de Universiteit Gent is een omvangrijk complex met voorbeeldwaarde, tot stand gekomen volgens architecturale en structurele concepten die beantwoordden aan de toenmalige behoeften op esthetisch, pedagogisch en experimenteel vlak en dit volgens de ontwerpen van professor ingenieur architect Jean-Norbert Cloquet in nauwe samenwerking met professor ingenieur Gustave Magnel.


ID: 308368 | Bouwkundig element

Openbare trap en keermuur

Sint-Pietersplein (Gent)
De openbare trap naar het Sint-Amandsplein, gelegen tegenover de Sint-Pieterskerk, werd aangelegd als onderdeel van het urbanisatieplan van 1848-1851 van stadsarchitect Charles Leclerc-Restiaux. Het niveauverschil tussen het Sint-Pietersplein en het hoger gelegen Sint-Amandsplein werd opgelost door middel van een breukstenen terrasmuur met bekronende ijzeren balustrade en postamenten met acht siervazen en een monumentale bordestrap geflankeerd door vier gietijzeren kandelaars met gevleugelde vrouwelijke hermenfiguren.


ID: 19737 | Bouwkundig element

Tweezijdig bebouwd steegbeluik

Sint-Salvatorstraat 38, 42-48, 52, 56, 60-74 (Gent)
Tweezijdig bebouwd breed steegbeluik, achter brede open toegang. Gekasseide steeg met achteraan gemeenschappelijke toiletten, en waterkraan links achter toegang; kolenbakken onder de vensters. Dit beluik kwam in vier bouwfasen, en in opdracht van evenveel bouwheren tot stand.


ID: 26414 | Bouwkundig element

Café Heilig Huizeken

Slingerstraat 13 (Gent)
Gelegen op het einde van de plataandreef leidend van de Deinsesteenweg naar de Leie. Voorheen eenvoudig boerencafeetje, heden eind 19de-eeuws huis met uitbreiding van circa 1910 en recentere aanpassingen.


ID: 18704 | Bouwkundig element

Gebouwencomplex

Sneppenbrugstraat 5-11 (Gent)
Vermoedelijk deel van het vanouds bekende zogenaamd goed der Assels. Het complex omvat een herenhuis met grote ommuurde tuin met loofbomen en vijver. Ten zuiden oude stallen, gedeeltelijk verbouwd tot woonhuis en ten noorden twee boerenhuisjes.


ID: 19148 | Bouwkundig element

Sint-Baafsabdij

Spanjaardstraat 10 (Gent)
Voormalig Gandaklooster, vanaf 864 Sint-Baafsabdij genoemd naar de Heilige Bavo. Heropbouw vanaf 940, maar grootste bouwcampagne in tweede helft 12de eeuw. Gedeeltelijk gesloopt in 1540 voor bouw Spanjaardkasteel. Tot circa 1830 kazerne, nadien ontmanteling en afbraak van de citadel: herontdekking van de oude abdij en besluit tot conservatie van de ruïnes, sinds 1882 Museum voor Stenen Voorwerpen. De inplanting der abdijgebouwen volgt grotendeels het eenvoudige grondplan van een benedictijnerabdij uit de vroege middeleeuwen. De gebouwen zijn grotendeels uitgevoerd in Doornikse steen, en met uitzondering van de gerestaureerde noordvleugel grotendeels in puin of verdwenen.


ID: 18709 | Bouwkundig element

Woningen in steegbeluik

Spitaalpoortstraat 3-23 (Gent)
Tweezijdig bebouwd steegbeluik met toegang op straatbreedte, daterend van circa 1880, gerenoveerd in 1981-82. Twee hoekhuizen en twee rijen van respectievelijk vijf en zes enkelhuizen met, voor de renovatie, repeterend schema.