Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7111 resultaten


ID: 120895 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Provinciaal Domein Bokrijk

Bokrijklaan 2-10 (Genk)
Domein van circa 540 ha, ten zuidwesten van het centrum van Genk, op de grens met Hasselt. Middeleeuwse benaming Buksenrake of Buscurake.


ID: 134558 | Landschappelijk element

Cockerillplaats

Cockerillplaats (Genk)
Openbaar plein met mooie aanleg, als toegang tot een vanaf 1920-1922 gerealiseerde mijncité.


ID: 134560 | Landschappelijk element

Delcourtplaats

Delcourtplaats (Genk)
Rond, openbaar plein met vier er op uitgevende beboomde straten, horend tot een mijncité.


ID: 21612 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Kiezelstraat 3 (Genk)
Versteende, langgestrekte hoeve onder mank zadeldak, met behouden kern in vakwerk.


ID: 134557 | Landschappelijk element

Margarethalaan

Margarethalaan (Genk)
Mijncité in meerdere campagnes aangelegd van 1913 tot 1948, met als hoofdas een brede, beboomde laan met grasveld en een plein waarrond de gemeenschapsgebouwen.


ID: 302096 | Landschappelijk element

Vier hulsten

Meilweg (Genk)
In de Meilweg staan vier uitzonderlijk dikke hulsten: ze hebben omtrekken van 176 cm, 169 cm, 184 cm en 148 cm. Vermoedelijk is deze rij een relict van een vroegere haag, die uitgegroeid is.


ID: 21617 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Neerzijstraat (Genk)
Octogonale bakstenen kapel uit begin 20ste eeuw, onder piramidale bedaking met dakruiter, met twee mooie linden in de onmiddellijke omgeving.


ID: 130489 | Landschappelijk element

Hakhoutstoof van wintereik op Klaverberg

Opglabbekerzavel (Genk)
De hakhoutstoven van wintereik op de Klaverberg zijn uitzonderlijk omdat het om autochtoon plantmateriaal gaat. Deze enorme hakhoutstoven zijn naar schatting 800 jaar en hebben dus de Kleine Ijstijd (15de - 19de eeuw) overleefd. Dat net wintereiken tot deze enorme hakhoutstoven zijn uitgegroeid en niet zomereiken is te danken aan de oude boeren die handelden volgens het principe "Wintereiken geven minder eikels dus zomereiken sparen en wintereiken kappen". Met stamomtrekken gaande tot 17 meter behoren deze hakhoutstoven tot de grootste van Limburg. Dit exemplaar heeft een stamomtrek van net geen 8,5 meter.


ID: 130490 | Landschappelijk element

Hakhoutstoof van wintereik Klaverberg

Opglabbekerzavel (Genk)
Palend aan het beschermd landschap 'Steenkoolterrils van Waterschei' ligt de Klaverberg. De wintereiken hakhoutstoven (Querqus petrea) van de Klaverberg zijn uitzonderlijk omdat het om autochtoon plantmateriaal gaat en hebben dus een grote wetenschappelijke waarde. Er wordt geschat dat deze enorme hakhoutstoven ouder zijn dan 800 jaar en dus de Kleine Ijstijd (15e - 19e eeuw) hebben overleefd. Dat net wintereiken tot deze enorme hakhoutstoven zijn uitgegroeid en niet zomereiken is te danken aan de oude boeren die handelden volgens het principe "Wintereiken geven minder eikels dus zomereiken sparen en wintereiken kappen". Met stamomtrekken gaande tot 17 meter behoren deze hakhoutstoven tot de grootste van Limburg. Dit exemplaar heeft een stamomtrek van 12 meter.


ID: 130491 | Landschappelijk element

Hakhoutstoof van wintereik Klaverberg

Opglabbekerzavel (Genk)
De hakhoutstoven van wintereik op de Klaverberg zijn uitzonderlijk omdat het om autochtoon plantmateriaal gaat en hebben dus een grote wetenschappelijke waarde. Er wordt geschat dat deze enorme hakhoutstoven ouder zijn dan 800 jaar en dus de Kleine Ijstijd (15e - 19e eeuw) hebben overleefd. Dat net wintereiken tot deze enorme hakhoutstoven zijn uitgegroeid en niet zomereiken is te danken aan de oude boeren die handelden volgens het principe "Wintereiken geven minder eikels dus zomereiken sparen en wintereiken kappen". Met stamomtrekken gaande tot 17 meter behoren deze hakhoutstoven tot de grootste van Limburg.