Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2667 resultaten


ID: 130904 | Landschappelijk element

Knotlindenrij als schermbeplanting bij Begijnhof

Achterburg 1 (Oudenaarde)
Lindenrij van vier geknotte linden in het begijnhof. De bomenrij is aangeplant bij een zuidgevel en is er als zonnescherm aangebracht.


ID: 27019 | Bouwkundig element

Classicistisch herenhuis

Baarstraat 18 (Oudenaarde)
Classicistisch herenhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, daterend uit het vierde kwart van de 18de eeuw of het eerste kwart van de 19de eeuw. Merkwaardige lijstgevel volledig opgetrokken uit arduin, oorspronkelijk met bekronende attiek. Loodrecht op de woning, dienstgebouw met poorten gevat in arcade van zeven traveeën, afgedekt door schilddak en daterend uit dezelfde bouwperiode. Ten oosten in grote ommuurde tuin met oude rode beuk, vierkant tuinpaviljoen uit de 19de eeuw onder tentdakje.


ID: 130891 | Landschappelijk element

Gekandelaarde platanenrijen Enameplein

Enameplein (Oudenaarde)
Het Enameplein is beplant met twee rijen gekandelaarde platanen. Op het moment van de inventarisatie stonden er nog 25 exemplaren en was er een boom verdwenen. De bomen zijn op uniforme wijze gesnoeid en worden om de vijf jaar gekandelaard. Deze lijnaanplantingen geven het plein een voornaam en monumentaal karakter. Deze beplanting vormt een geheel met de gekandelaarde platanenrijen op de Lijnwaadmarkt.


ID: 27553 | Bouwkundig element

Villa Het Kasteeltje

Heurnestraat 253 (Oudenaarde)
Indrukwekkende villa in neogotische en eclectische stijl, opgetrokken in 1901 naar ontwerp van architect J. Bosschaert. Mooie tuin, aan de straat afgesloten door gietijzeren hekken aan decoratief uitgewerkte pijlers van baksteen en arduin. L-vormige paardenstallen met duiventoren in het midden en rechts lager koetshuis, harmoniërend met woonhuis qua materiaal en stijl, accent op volumewerking. Kapel uit 1757 barokgetinte gevel, aan de straatkant gelegen en geïncorporeerd in de tuin.


ID: 27150 | Bouwkundig element

Classicistisch herenhuis

Hoogstraat 10 (Oudenaarde)
Oorspronkelijke plaats van de kapel van het grauwzusterklooster, gesloopt na de opheffing van 1783 en vervangen door een herenhuis in Lodewijk XVI-stijl met grote tuin, koetshuizen, tuinpaviljoenen en serres reikend tot de stadsvesten. Aangekocht door de zusters bernardinnen om, na sloping, nieuwe schoolgebouwen voor het technisch instituut op te trekken. Het gebouw werd volledig gesloopt en alleen de gevels werden gereconstrueerd.


ID: 130897 | Landschappelijk element

Opgaande beuken langs de Katteberg

Katteberg (Oudenaarde)
De opgaande beuken staan ingeplant op het relatief steil talud langs de Katteberg tussen Ename en Mater. De monumentale beuken zijn mogelijk restanten van een oude weg die tot 1850 dwars door het historische bos t’Ename liep.


ID: 27796 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met Kapel der Congregatie en tuin

Kouterstraat 1-2 (Oudenaarde)
Landelijke, 18de-eeuwse pastorie gelegen in een ruime tuin met een solitaire magnolia. Symmetrisch opgebouwd dubbelhuis van zeven traveeën aanvankelijk met één bouwlaag. Het centraal volume van drie traveeën heeft nu twee bouwlagen onder een leien zadeldak met klokkenstoeltje en klok. Aan weerszij van de voortuin zijn haaks lage, nog 18de-eeuwse dienstgebouwen met één bouwlaag onder pannen zadeldaken ingeplant. In de voortuin bevindt zich de Kapel der Congregatie; rechthoekige gebouw uit 1871, van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, in decoratieve baksteenarchitectuur.


ID: 134314 | Landschappelijk element

Pastorietuin

Kouterstraat 2 (Oudenaarde)
Voormalige pastorietuin met een ingesloten voortuin en een ruime achtertuin die nog een aantal relicten van zijn vroegere aanleg bevat.


ID: 130899 | Landschappelijk element

Gekandelaarde platanenrijen Lijnwaadmarkt

Lijnwaadmarkt (Oudenaarde)
De Lijnwaadmarkt is beplant met twee rijen gekandelaarde platanen. Op het moment van de inventarisatie stonden er 14 exemplaren. De bomen zijn op uniforme wijze gesnoeid en worden om de vijf jaar gekandelaard. Deze lijnaanplantingen geven het plein een voornaam en monumentaal karakter. Deze beplanting vormt een geheel met de gekandelaarde platanenrijen op het Enameplein.


ID: 27684 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus en kerkhof

Meldenstraat (Oudenaarde)
Georiënteerde kerk ingeplant op een opgehoogd terrein van de Rug van Meerse; wellicht een motte. Omringend ommuurd kerkhof, ten zuiden en oosten afgeboord door bomenrijen. Bij gebrek aan een ver doorgedreven bouwhistorisch onderzoek blijft de vroege bouwgeschiedenis voorlopig hypothetisch. Van de romaanse kerk van Doornikse breuksteen, rest de westelijke toren en misschien ook het opgaand metselwerk van de noordelijke zijbeuk en noordtranseptarm. In de 16de eeuw werd het schip herbouwd in gotische stijl. Belangrijke herstelling en vergroting van de kerk in neogotische stijl in 1871 naar ontwerp van architect Louis Minard.