1966 resultaten
ID: 306833 | Bouwkundig element
Bonten Osstraat 29 (Tremelo)
De langgestrekte hoeve De Bonte Os werd in 1850 kadastraal geregistreerd door de weduwe en kinderen van Joannes Reyers, winkeliers uit Mechelen. Aan de achtergevel bevindt zich een authentieke botermolen, wat een zeldzaamheid wordt in Vlaanderen.
ID: 308887 | Bouwkundig element
Bossepleinstraat 23 (Tremelo)
Langgestrekte hoeve uit het interbellum. Typische hoeve van een bouwlaag met woning, stal en schuur onder zadeldak. De langgestrekte hoeve is opgebouwd in de voor het interbellum typische lichte oranje-roze baksteen en heeft beperkte decoratieve elementen. De muurankers en tandfries zijn bewaard. De hoeve bevindt zich op een locatie waar al op de Ferrariskaart een hoeve aanwezig is. Er is dus op deze locatie al lang bebouwing. Het is niet gekend of er een oudere kern aanwezig is.
ID: 308890 | Bouwkundig element
E. Van Der Veldestraat 37 (Tremelo)
Langgestrekte hoeve in traditionele stijl van anderhalve bouwlaag uit het einde van de 19de eeuw. Het is een grote hoeve met een woongedeelte van vier traveeën, een stal en schuur. Het bakstenen gebouw staat loodrecht op de weg, op een plaats die op de Ferrariskaart nog grotendeels als heide ingekleurd staat maar in de loop van de 19de eeuw verkaveld wordt. Het is een sober gebouw met getoogde ontlastingsbogen, uitgewerkte muurankers en een stalen linteel boven de schuurpoort.
ID: 308892 | Bouwkundig element
Geetsvondelstraat 38 (Tremelo)
Langgestrekte hoeve in traditionele stijl uit het interbellum van een bouwlaag. De hoeve staat loodrecht op de straat en bestaat voor de helft uit het woongedeelte, met aansluitend de stal en schuur. De gevelopeningen hebben getoogde ontlastingsbogen en dorpels in baksteen. De muurankers zijn nog aanwezig.
ID: 308893 | Bouwkundig element
Geetsvondelstraat 44 (Tremelo)
Langgestrekte hoeve met uitgewerkt decoratieschema in traditionele stijl uit het einde van de 19de eeuw - begin 20ste eeuw. Het bakstenen gebouw bestaat uit anderhalve bouwlaag met vier traveeën voor het woonhuis, met aansluitend een stal van drie traveeën en een grote schuur. De hoeve heeft een doorgedreven decoratieschema waarbij gesinterde baksteen een belangrijke rol speelt. De speklagen, rollagen en tandfries bestaan allemaal uit gesinterde baksteen. Verder zijn er stalen lintelen boven alle gevelopeningen aanwezig, een zeldzaamheid in Tremelo. Enkel de poort naar de schuur heeft een houten balk als dragende structuur. Daarnaast zijn de muurankers nog aanwezig. Op de historische kaarten is het onduidelijk vanaf wanneer er bebouwing aanwezig is op deze locatie, zeker op de Atlas der Buurtwegen is er sprake van bebouwing, maar in een andere oriëntatie. De hoeve is recent gerenoveerd waarbij het historisch uitzicht werd gerespecteerd.
ID: 308896 | Bouwkundig element
Geetsvondelstraat 54 (Tremelo)
Kleine langgestrekte hoeve van rond 1900 in traditionele stijl. Het is een bakstenen gebouw van een bouwlaag onder een zadeldak. De woning is recent gerenoveerd met respect voor het historisch uitzicht.
ID: 308906 | Bouwkundig element
Hooiveldweg 9 (Tremelo)
Langgestrekte hoeve uit het einde van de 19de eeuw in traditionele stijl, typisch voor de streek. Het is een langwerpig bakstenen gebouw onder zadeldak van vijf traveeën breed. De gevels bevatten de klassieke decoratieve elementen van de periode: tandfries in baksteen, getoogde gevelopeningen en muurankers. De vensters zijn vervangen, de luiken origineel of naar oorspronkelijk model.
ID: 308910 | Bouwkundig element
Kleine Remerstraat 11 (Tremelo)
Langgestrekte hoeve in traditionele stijl, gebouwd halverwege de 19de eeuw, representatief voor de Zuiderkempen. Het gebouw staat ingetekend op de Atlas der Buurtwegen en is ook op basis van de gebruikte materialen en vormgeving in deze periode te dateren. Het is een grote hoeve van anderhalve bouwlaag en negen traveeën breed onder zadeldak. De bakstenen constructie maakt gebruik van het typische sobere decoratieschema met muurankers, een tandfries onder de dakrand, getoogde venster- en deuropeningen. Het geheel staat loodrecht op de weg. Het pand is recent gerenoveerd met respect voor het historisch uitzicht.
ID: 308925 | Bouwkundig element
Nobelstraat 183 (Tremelo)
Deze langgestrekte hoeve uit de 2de helft van de 19de eeuw werd in traditionele stijl gebouwd. Het is een gebouw van een bouwlaag en zeven traveeën breed. De bakstenen hoeve bevat een zwarte plint en een tandfries van decoratief metselwerk. Het zadeldak is bekleed met rode pannen. Aan de linkerzijde bevindt zich een poort in de gevel.
ID: 308927 | Bouwkundig element
Pandhoevestraatje 2 (Tremelo)
Deze langgestrekte hoeve in traditionele bouwstijl dateert uit het interbellum. De bakstenen hoeve van anderhalve bouwlaag bevat geëmailleerde baksteen boven de ontlastingsbogen. Daarnaast zijn er vier tegeltableaus boven de vensters. De lange gevel wordt afgesloten met een bloktandfries. Het zadeldak is bekleed met rode pannen.