Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3059 resultaten


ID: 36706 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Barokke pijlerkapel met linde

Issegem (Oosterzele)
Het pijlerkapelletje en de linde vormen een onverbrekelijke eenheid, ingeplant bij een kruispunt van wegen. De boom is volgens de overlevering ouder dan de kapel, gebouwd in 1637, zoals aangegeven op een cartouchevormige gevelsteen. Het betreft een Hollandse linde met een stamomtrek van 456 cm en kenmerken van een etagelinde. De linde deed ook dienst als schermboom bij de verdwenen Issegemhoeve.


ID: 130883 | Landschappelijk element

Oude kapellinde Issegem

Issegem (Oosterzele)
Een barokke pijlerkapelletje staat in de schaduw van een lindeboom. Het kapelletje dateert uit 1637 en men beweert dat de boom in het zelfde jaar zou aangeplant zijn. Het betreft een Hollandse linde met een stamomtrek van 456 cm met mogelijks een leeftijd van 371 jaar. De structuur van de kruin heeft de kenmerken van een etagelinde, op een hoogte van een paar meter is er een zware takkenkrans waarvan alle takken een horizontale aanzet hebben.


ID: 36771 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Verschaffelt

Kasteelstraat 3-7, 10 (Oosterzele)
Gebouwd als buitenverblijf door de Gentse hofbouwkundige Ambroise Verschaffelt. Rechthoekig neoclassicistisch kasteel van 1869 naar ontwerp van architect Theophile Bureau. Oorspronkelijke parkaanleg in landschappelijke stijl naar ontwerp van tuinarchitect Edouard Pynaert-Van Geert, bekroond in 1873 met de eerste prijs van de internationale tuinbouwtentoonstelling te Gent. Vroegere personeelswoning en dienstgebouw, een bakstenen ensemble met eclectische inslag. Links aanleunend koetshuis en stallen, van één bouwlaag en drie traveeën. Ten zuiden van de vijver: grote ijskelder onder een heuvel met paviljoentje.


ID: 36716 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Meerlaanstraat 22 (Oosterzele)
Boerenerf ingeplant binnen een bocht van de straat met twee grote lindebomen die de toegang markeren. Ruim en lang boerenhuis van één bouwlaag en zeven traveeën, onder zadeldak, uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 305379 | Landschappelijk element

Schermlinde

Molenstraat (Oosterzele)
Naast de gekasseide oprit bij een voormalig boerenhuis staat een opgaande linde. Deze boom is aangeplant aan de westzijde van het gebouw en deed vermoedelijk dienst als schermboom tegen zon, wind en regen.


ID: 306829 | Landschappelijk element

Linde als kruispuntboom

Mussestraat, Wulgenstraat (Oosterzele)
De linde op het kruispunt van de Wulgenstraat en de Mussestraat is aangeplant als kruispuntboom.


ID: 36782 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Schellartweg 2 (Oosterzele)
Semigesloten hoeve met in U-vorm opgestelde hoevegebouwen en erf geopend naar de straat. IJzeren toegangshek tussen ronde ijzeren pijlers, geflankeerd door twee lindebomen. Ten oosten aansluitende bakstenen dienstgebouwen met schuur, stallen, wagenhuis, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Ten zuiden aan de straat: met klimop overgroeid bakstenen bakhuis. Pomp op het voorerf.


ID: 36671 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis met hoeve en park

Voordries 1-3, 3A-B (Oosterzele)
Voormalig herenverblijf met eertijds afhankelijke hoeve en park dat minstens opklimt tot de eerste helft van de 18de eeuw. Stuk walgracht bewaard aan de Achterdries. Toegangsdreef naar het landhuis vertrekkend aan een gewit ijzeren toegangshek gevat tussen decoratieve ijzeren pijlers. L-vormig gebouw met rechthoekig hoofdvolume van twee verdiepingen met in 1960 vernieuwde bak- en zandstenen buitengevels geïnspireerd op de oorspronkelijke bouw. Oude kern naar verluidt met jaartal 1725 in balk.


ID: 306828 | Landschappelijk element

Zomereik als kruispuntboom

Wulgenstraat (Oosterzele)
De zomereik op het kruispunt van de Wulgenstraat en een halfverharde buurtweg (Chemin nr 13) is aangeplant als markeringsboom en is een herkenningspunt in het landschap.


ID: 87828 | Bouwkundig element

Hoeve de Grote Linde

Beernemsestraat 27 (Oostkamp)
Historische hoeve, bestaande uit losse bestanddelen rondom een deels verhard erf. Hoeve bestaande uit een 17de-eeuws boerenhuis, een in de tweede helft van de 20ste eeuw, ingekorte 17de-eeuwse schuur en een eind 19de-eeuwse stal. Boerenhuis van het langgeveltype met een aan de oostzijde geïntegreerd stalvolume.