Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2943 resultaten


ID: 27944 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Eligius en kerkhof

Maarkeweg (Maarkedal)
Georiënteerde dorpskerk binnen een rechthoekig ommuurd kerkhof; voorheen een kleiner ovaalvormig kerkhof vergroot in 1786 en in 1892 vernieuwde kerkhofmuur en toegangshekken. Bouw van de huidige classicistische kerk in 1774 na sloop van de bouwvallige kruiskerk waarvan de laatgotische kruisingstoren van circa 1510-1525 behouden bleef naast de nieuwe bouw.


ID: 27987 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Nukerkeplein (Maarkedal)
Georiënteerde dorpskerk. IJzeren toegangshek op zuidwestelijke hoek van kerkhofmuur, aan vierkante hardstenen hekpijlers met bolornament. De huidige kerk is het resultaat van twee bouwcampagnes uitgevoerd met een tussenperiode van meer dan een halve eeuw. Oostelijke helft van driebeukig schip met vier traveeën, koor en sacristie zou dateren van circa 1775-1777.


ID: 28118 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Pieterparochie met tuin

Zottegemstraat 22 (Maarkedal)
Pastorie met voortuintje en ruime achterliggende pastorietuin, gebouwd circa 1869 naar ontwerp van architect Edmond de Perre-Montigny. Alleenstaand onderkelderd bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Typisch eigentijdse, semi-officiële baksteenarchitectuur met eclectische inslag. Links en rechts kleine aanpalende bijgebouwen onder leien lessenaarsdak.


ID: 28120 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Grootveld met tuin

Zottegemstraat 36 (Maarkedal)
Villa, samen met remise of koetshuis en tuinmuur gebouwd in 1870-1871. Uitbreiding van de remise en omheiningsmuur met toevoeging van oranjerie en een achterin de tuin staand tuinpaviljoen in 1876. Fraai domein met ensemble van pittoreske gebouwen in eclectische stijl. Hernomen tuinaanleg in landschapsstijl.


ID: 73351 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Grote Kerkstraat 31 (Maaseik)
Alleenstaand burgerhuis met ommuurde tuin. Het gebouw dateert van 1629 ,maar de ordonnantie in Maasrenaissance-stijl werd in de eerste helft van de 18de eeuw vervangen door de huidige.


ID: 86172 | Bouwkundig element

Villa Het Hof

Hamontweg 103 (Maaseik)
Alleenstaand herenhuis, uit de tweede helft van de 19de eeuw, thans hotel.


ID: 72348 | Bouwkundig element

Pastorie van de Sint-Dionysiusparochie

Neeroeterenstraat 10 (Maaseik)
Pastorie, gebouwd in 1872 in neoclassicistische stijl naar ontwerp van architect F.M. Stappers. Alleenstaand breedhuis van het dubbelhuistype.


ID: 73451 | Bouwkundig element

Agnetenklooster

Sionstraat 15-17 (Maaseik)
Resten van het voormalige agnetenklooster, dat het volledig stadskwartier tussen de Sionstraat, de Monseigneur Koningsstraat en de wallen in beslag nam.


ID: 72327 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Lambertus met kerkhof

St.-Lambertuskerkstraat (Maaseik)
De kerk is gelegen binnen de ommuring van het voormalige kerkhof. Kruisbasiliek met gedeeltelijk ingebouwde westtoren, een driebeukig schip, een transept, een koor en twee sacristieën, een neogotische en een recente.


ID: 72362 | Bouwkundig element

Hoeve met oude kern

Weg naar As 77 (Maaseik)
Hoeve met oude kern: aangeduid als langgestrekte hoeve op de Ferrariskaart van 1771-77. In zijn huidige vorm een U-vormige hoeve. De oude vleugel bleef behouden in het dienstgebouw aan straatzijde. Rechts van de ingang van het erf bevindt zich een kapel.