Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4939 resultaten


ID: 215012 | Bouwkundig element

Hoogspanningscabine

Sportstraat 318A (Gent)
Hoogspanningscabine gebouwd door de elektriciteitsdienst van de Stad Gent volgens de bouwplannen van 1936. Vermoedelijk één van de vele realisaties van architect Jan-Albert De Bondt voor de Gentse elektriciteitsmaatschappij in de jaren 1930.


ID: 18714 | Bouwkundig element

Tussengemeentelijke Maatschappij voor Waterbedeling

Stropkaai 10-14 (Gent)
Volgens kadastergegevens oprichting in 1883 van een machinegebouw voor waterdistributie met stoommachine aan de Stropkaai. Daarvoren kwam in 1900 (volgens kadastergegevens) een langgestrekt gebouw van veertien traveeën en anderhalve verdieping tot stand, onder links afgewolfd zadeldak.


ID: 18721 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Het Strop van de Broeders van Liefde

Stropstraat 119 (Gent)
Het provincialaat, gebouwd in 1897, is een imposant gebouw in neoclassicistische stijl achter een hoge muur met geaccentueerde poort en overdekte doorgang. De kapel is een goed voorbeeld van een kloosterkerk in neostijl uit eind 19de en begin 20ste eeuw. De bijhorende binnentuin, aangelegd in landschapsstijl met onder meer een vijver, trompetboom, een beeldengroep en een Lourdesgrot, dateert vermoedelijk uit de aanlegfase van het Sint-Vincentiushuis of provincialaat.


ID: 200738 | Bouwkundig element

Kaaimuur

Terneuzenlaan (Gent)
Kade aangelegd in 1880-1886 aan de oostelijke kant van de in 1880-1881 gegraven en circa 1100 meter lange Voorhaven. Havenuitrusting tussen de kaaimuur en de steenweg gepland door stadsingenieur E. Braun.


ID: 200732 | Bouwkundig element

Tolhuissluis

Tolhuiskaai (Gent)
Schutsluis van 1889, kolkwanden en sluishoofden volledig in natuursteen. Omheining sluis bestaande uit lage arduinen palen met elkaar verbonden door gesmede ketting bestaande uit zware rechthoekige schakels.


ID: 26921 | Bouwkundig element

Hoeve Goed ter Kale

Twaalfroeden (Gent)
Oude landbouwuitbating, vermeld sinds de 15de eeuw en eigendom van Gentse patriciërsfamilies. Ver achterin gelegen hoeve met losstaande bestanddelen toegankelijk via een populierendreef, voorheen omwald. Sporen van een "motte" met twee concentrische grachten, heden nog bewaard ten noorden van de hoeve.


ID: 18744 | Bouwkundig element

Kasteel Ter Eike

Veeweg 9-11 (Gent)
Kasteel "Ter Eike". Eclectisch getint kasteel met rechthoekige plattegrond, gesitueerd in park, omringd door eiken en met voorgevel uitziend op lager gelegen vijver. Onderkelderd bakstenen gebouw van twee bouwlagen met plat dak, volgens kadastergegevens van 1876, met recent toegevoegde omlopende blinde bakstenen attiek.


ID: 306579 | Bouwkundig element

Villa

Victor Braeckmanlaan 164 (Gent)
Deze villa werd in 1937 in modernistische stijl ontworpen door architect Luc d'Haeseleer, in opdracht van Robertus Van der Stijlen. De vrijstaande woning werd gebouwd in het minder dichtbebouwde deel van de Victor Braeckmanlaan, verwijderd van de aaneengesloten interbellumbebouwing.


ID: 200725 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Begraafplaats Campo Santo

Visitatiestraat (Gent)
Het Campo Santo is gelegen op de noordelijke helling van de Kapelleberg, een stuifzandheuvel. De oprichting van het Campo Santo is te danken aan pastoor Van Damme. Op 8 december 1847 werden zowel de nieuwe parochiekerk, toegewijd aan Heilige Amandus en Heilige Jozef, als het kerkhof ingewijd. Het huidige kerkhof met zijn aanzienlijke omvang en onregelmatige begrenzingen is het resultaat van verschillende uitbreidingen. Het geheel is volledig omheind of ommuurd en voorzien van verscheidene hekken, wat de begraafplaats het typisch gesloten karakter verleent. Het heuvelachtige reliëf en de kapel op de heuveltop maakt de begraafplaats tot een bijzonder landschappelijk geheel.


ID: 19963 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Herenhuis Voortman met tuin

Vogelenzang 22-23 (Gent)
Het Huis Voortman was de luxueuze woning van de familie Voortman, die een textieldrukkerij had uitgebouwd. Het herenhuis werd gebouwd in 1816 naar het ontwerp van bouwmeester J.B. Pisson van 1810 en is een zeldzaam en gaaf bewaard voorbeeld van een buitenhuis in empirestijl. De woning telt drie bouwlagen afgedekt met een schilddak en is voorzien van bepleisterde gevels op een arduinen plint. Het ontwerp wordt gekenmerkt door een revolutionair bouwplan en een uitgewerkte tuingevel in empirestijl met een geaccentueerde middenpartij en afgekante zijtraveeën. De woning werd in het tweede kwart van de 19de eeuw aan weerszijden vergroot. Bij de woning hoort een uitgestrekte landschapstuin met vijver.