Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1853 resultaten


ID: 205728 | Bouwkundig element

Landhuis

Ruiseledesteenweg 98 (Wingene)
Gebouwd volgens het kadaster in 1931. Toegankelijk via een dreef voorzien van kiezelsteentjes. Vrijstaand dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. Centraal balkon op de verdieping met smeedijzeren leuning en dakvenster voorzien van een trapgevel.


ID: 206025 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Schoolstraat (Wingene)
Aangelegd in 1887 en toegankelijk via een dreef van geknotte beuken en ligustrumhaag. De huidige is de vierde begraafplaats, met calvarie en ommuurd perceel. Familiegrafmonumenten van eind 19de eeuw, kruisen in cementrustiek uit het interbellum, gietijzeren kruisen van rond de vorige eeuwwisseling. Strooiweide en columbarium zijn recent.


ID: 205755 | Bouwkundig element

Hoeve Het Heerschip ter Haerschaere

Tieltsteenweg 21 (Wingene)
Achterin gelegen hoeve bestaande uit losse bestanddelen, toegankelijk via een lange beukendreef. Boerenwoning waarvan een gelijkaardige volume staat weergegeven in het landboek van Wingene 1756. Dubbelhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak en vrijstaande schuur-stal met twee verschillende schuurpoorten.


ID: 206048 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Velddreef 22 (Wingene)
Boerenwoning en bakhuis volgens het kadaster gebouwd circa 1850 en in 1901 vergroot. Opstelling rondom een met gras begroeid erf. Baksteenbouw van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak. Bewaarde ramen met T-indeling, deels beglaasde paneeldeur met gietijzeren grille en mezzanino met blinde lunetvensters op één na.


ID: 14418 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Hulgenrode

't Serclaesdreef 34 (Wommelgem)
Gedeeltelijk omgracht kasteel in neoclassicistische stijl van 1920, met park en brede toegangsdreef.


ID: 28191 | Bouwkundig element

Abdij van Beaulieu

Abdijstraat 1-8 (Wortegem-Petegem)
Historische site met restanten van voormalige abdij. Begin jaren 1290 stichtte Isabella van Namen een vrouwenabdij waar zij kort nadien de clarissenzusters uit het nonnenklooster van Werken installeerde. Nu resten nog enkele delen uit de 17de tot 18de eeuw van de voormalige abdij: poortgebouw, gastenkwartier, kapelaanshuis en bijgebouwen, voornamelijk opgetrokken in traditionele bak- en natuursteenarchitectuur.


ID: 28274 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Tjammelsstraat 39 (Wortegem-Petegem)
Boerenhuis uit begin 19de eeuw, eind 19de eeuw ten oosten uitgebreid met L-vormig dienstgebouwtje. Achterin aan gekasseide wegel gelegen.


ID: 14470 | Bouwkundig element

Hoeven Lilly en Annie

Gasthuisdreef 5-6 (Wuustwezel)
Twee vrijwel identieke hoeven uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, omringende boomgaard en weilanden nabij het dal van de Kleine Beek.


ID: 300166 | Landschappelijk element

Dreef van opgaande bomen

Ginhoven (Wuustwezel)
De Hofdreef is een circa 1 kilometer lange dreef van zomereik, beuk, winterlinde en Amermikaanse eik. De dreef werd in verschillende fasen aangelegd tussen 1755 en 1823, en verbindt het kasteeldomein ‘het Hof van Wuustwezel’ met de dorpskern van Wuustwezel. De oudste bomen in de dreef dateren mogelijk nog van de vroeg 19de-eeuwse aanleg.


ID: 14482 | Bouwkundig element

Hoeve

Noordheuvel 50-52 (Wuustwezel)
Hoeve omgeven door weilanden en dreef, met interessante bakstenen langsschuur, 18de eeuw, onder afgewolfd zadeldak en met unieke duiventoren.