Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2944 resultaten


ID: 77625 | Bouwkundig element

Burgerhuis Huize ter Linde

Petrus Schroonsstraat 82 (Machelen)
Onderkelderd breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, kadastraal geregistreerd in 1878, toegankelijk via een ijzeren hek tussen gecementeerde pijlers.


ID: 77590 | Bouwkundig element

Notariswoning Binnenhof

Stationsstraat 87 (Machelen)
Villa onder een complexe bedaking, één tot twee bouwlagen met verhoogde begane grond, toegankelijk via een ijzeren hek tussen bakstenen pijlers, op het kadaster geregistreerd in 1901.


ID: 50005 | Bouwkundig element

Begraafplaats van Donk

Brezendedreef (Maldegem)
Volledig omhaagd terrein, toegankelijk via een ijzeren hek aan gemetste pijlers en geflankeerd door gemetste kapelletjes met spitsboognissen. Inwijding van de begraafplaats voor de nieuwe parochie van Donk op 26.12.1884.


ID: 58231 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Reesinghe

Brugse Steenweg 181 (Maldegem)
Het Kasteel van Reesinghe is een landhuis in neogotische baksteenarchitectuur met de allure van een jachtpaviljoen, gebouwd in 1858 naar plannen van architect Eugène Carpentier van 1854 in opdracht van de familie Pecsteen-de Lampreel op de historische site van het heerlijk kasteel van Maldegem. Ten noorden achter het kasteeltje, koetshuis met paardenstallen. In de zuidoosthoek van het kasteeldomein, kapel opgericht kort na de bouw van het kasteel. Ten oosten van het huidige kasteel, begroeide heuvel omgeven door een halfcirkelvormige omgrachting en wal als rest van de vroegere meervoudige site met walgracht zoals nog opgetekend op de Ferrariskaart van 1771-78. Het kasteeldomein is toegankelijk via een nieuw hek aan arduinen zuilen in de zuidwesthoek bij de Brugse Steenweg. Verschillende dreven ontsluiten het kasteeldomein. Tegenover het kasteel ligt het warandebos, een gemengd loofbos van voornamelijk beuken, eiken en dennen, aangeplant in rijen met een radiale aanleg.


ID: 50565 | Bouwkundig element

Kerkhof met ommegang

Deken de Fonteynestraat 1 (Maldegem)
Het voormalig kerkhof omheen de oude Sint-Barbarakerk vormt als het ware een ovaal eiland midden in de driehoekige bebouwde dorpskom. Vier wegen verbinden het met de omliggende straten. Bij de brede kerkweg in het zuiden en bij de oostelijke doorgang bleven twee 18de-eeuwse kerkhofhekken bewaard. Sint-Antoniusommegang met zeven pijlerkapelletjes, opgericht in het begin van de jaren 1890 onder pastoor H. Bouckaert.


ID: 50021 | Bouwkundig element

Dokterswoning

Gentse Steenweg 124 (Maldegem)
Vrijstaande interbellumvilla met omringende tuin, voorheen afgesloten door hek, enkel de bakstenen hekpijlers in siermetselwerk met arduinen topstuk zijn bewaard. Onderkelderde baksteenbouw met verschillende volumes onder mansardedaken.


ID: 50024 | Bouwkundig element

Nieuwhof

Grote Nieuwhofdreef 39 (Maldegem)
Hoeve daterend uit eind 18de of begin 19de eeuw. Volgens kadastergegevens werd de woning grondig aangepast in 1866. Gekasseid erf aan de straat afgesloten door gewitte bakstenen muur, toegang tussen bakstenen pijlers met ezelsrug.


ID: 50571 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Devotiepark met Mariagrot van Kleit

Halledreef (Maldegem)
Mariagrot, opgericht in 1950-52 door de toenmalige pastoor van Maldegem-Kleit in de grote als devotiepark ingerichte tuin achter de pastorie en kerk. De Lourdesgrot is met een breedte van 13 meter, lengte van 18 meter en een hoogte van 9,5 meter de grootste Mariagrot van Vlaanderen. Rondom, uitbreiding in 1953 met een kapel en een galerij met ingewerkte kapelletjes met reliëfs die de Zeven Weeën van Maria uitbeelden.


ID: 50027 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Katsweg (Maldegem)
Oudste begraafplaats ingezegend in 1873, uitbreiding in 1903 naar de achterliggende percelen naar ontwerp van Henri Geirnaert, in 1944 en 1973 in noordoostelijke richting. In het perspectief van de hoofdtoegang staat het dodenhuisje, een ontwerp van architect A. Kreef van 1947. De begraafplaats omvat een Belgisch militair ereperk.


ID: 51875 | Bouwkundig element

Papinglohoeve

Kleitkalseide 193 (Maldegem)
De historische hoeve Papinglo klimt op tot de 12de eeuw en was voorheen omwald. De boerenwoning dateert in zijn huidige vorm vermoedelijk uit de 19de eeuw met een oudere bouwkern van circa 1756.