Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

12853 resultaten


ID: 308557 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Pieter Hoelmanstraat 53 (Brakel)
Semigesloten hoeve met U-vormige opstelling, door zijn iets hogere ligging beeldbepalend. De hoeve met boomgaard en tuinperceel werd voor het eerst aangeduid op het Primitief Plan van 1830-1833. Oorspronkelijk éénlaagse woning met aansluitend L-vormige dwarsschuur en verankerde roodbakstenen gevels met uitkragende baksteenfries. Houten kapelletje met Mariabeeld. Aan de westelijke zijde lange stalvleugel.


ID: 74010 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve met Onze-Lieve-Vrouwekapel

Pieter Hoelmanstraat 54 (Brakel)
Hoeve van het semigesloten type met huidig uitzicht voornamelijk uit de eerste helft van de 20ste eeuw en deels in aanleg uit de 19de eeuw. Grotendeels gekasseide rechthoekige binnenplaats waarvan deels geopende zijde aan de straat afgesloten door smeedijzeren hek. Achterin gelegen boerenwoning van anderhalve bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak, in kern waarschijnlijk opklimmend tot circa 1800. Eenvoudig rechthoekig open wegkapelletje, gebouwd in het begin van de 20ste eeuw.


ID: 308558 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Pieter Hoelmanstraat 57 (Brakel)
Aan de straat gelegen semigesloten hoeve met U-vormige opstelling. Het oorspronkelijke, 19de-eeuwse woonhuis bewaart rondboogvenstertjes in de halve verdieping. De hoger opgetrokken, noordoostelijke woonvleugel heeft kenmerkende ramen uit de jaren 1930.


ID: 74104 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve en Onze-Lieve-Vrouwekapel

Poorterij 5 (Brakel)
Voorheen semigesloten bakstenen hoeve. Zijdelings aan de straat palende boerenwoning van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak, gebouwd in 1908. Onze-Lieve-Vrouwekapel rechts uitgespaard in de blinde straatpuntgevel van de boerenwoning.


ID: 74044 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Pottenberg 12 (Brakel)
Gesloten bakstenen hoeve met min of meer vierkante aanleg, gebouwd in het tweede kwart van de 19de eeuw ter vervanging van een kleinere hoeve. Ten zuiden, grootste bouwvolume gevormd door dubbele dwarsschuur van acht traveeën onder wolfsdak. Ten noorden, boerenwoning van zes traveeën en anderhalve bouwlaag met twee links aanpalende traveeën onder links afgewolfd zadeldak. Ten westen en oosten, stallen. Op het achtererf, bakhuis van het tweedelige type.


ID: 308555 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Semigesloten hoeve met twee lindes bij de erftoegang

Pullem 16 (Brakel)
Semigesloten hoeve op het Primitief Plan van 1830-1833 aangeduid als een rechthoekig volume, maar geëvolueerd naar een U-vormige opstelling. De vermoedelijk oorspronkelijke erftoegang is geflankeerd door twee gekandelaarde lindes.


ID: 73974 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Reepstraat 48 (Brakel)
Zijdelings aan de straat palend bakstenen boerenwoning van zes traveeën onder pannen zadeldak, opklimmend tot de 18de eeuw. Klein bijgebouw naast het ijzeren toegangshek aan bakstenen hekpijlers.


ID: 73863 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Roensveldstraat 3 (Brakel)
Hoeve met losse bestanddelen, minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, aangepast in het vierde kwart van de 19de eeuw. Gebetonneerd erf, aan straatzijde afgesloten door muur met lage aanbouwtjes.


ID: 73864 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Romeinseweg 2 (Brakel)
Gerenoveerd hoekhuis van drie traveeën en anderhalve bouwlagen onder zadeldak, voorheen onderdeel van gesloten hoevecomplex. Verankerde bakstenen lijstgevel op gecementeerde en beschilderde plint. In rechter bovenhoek van de straatgevel, gevelnis met gepolychromeerd Christusbeeld op houten kruis.


ID: 74012 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Ronsesestraat 226 (Brakel)
Hoeve met gesloten aanleg, naar verluidt voor 1925 tevens een afspanning. Bakstenen hoevegebouwen onder snijdende zadeldaken, als semigesloten hoeve opgericht circa 1845, in het derde kwart van de 19de eeuw door uitbreiding gewijzigd tot gesloten hoeve.