Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4939 resultaten


ID: 200734 | Bouwkundig element

Havenkranen 15 en 22

Voorhavenlaan (Gent)
Twee elektrische halfportaalkranen (nummers 15 en 22), vervaardigd door Le Titan Anversois en door de stad aangekocht in 1905 ter vervanging van de eind-19de-eeuwse stoomkranen die de Voorhaven bedienden. De kranen zijn de enige twee resterende kranen van een lot van 25 elektrische kranen die vanaf 1910 in werking waren.


ID: 26694 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vossenbergstraat 38 (Gent)
Vrij grote hoeve met losse bestanddelen geschikt rondom een rechthoekig erf. Woning van twaalf traveeën en één bouwlaag, onder zadeldak, minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Toegang aan de smalle zijde van het erf via zware vierkante bakstenen hekpijlers met ijzeren hek op het einde van een dreef.


ID: 200733 | Bouwkundig element

Stuw tussen Wiedauwkaai en Tolhuiseiland

Wiedauwkaai (Gent)
Brugstuw met drie doorlaatopeningen segmentbogig afgedekt; hoofdzakelijk bekleed met gebosseleerde natuursteen; puntvormige stuw-(brug-)pijlers. Brugreling en delen van de reling langs de Wiedauwkaai op gietijzeren paaltjes met leeuwenkopjes.


ID: 200736 | Bouwkundig element

Droogdokken

Wiedauwkaai (Gent)
Geheel van twee droogdokken, een klein en een groot, van 1880-85; volledig natuurstenen bekleding. Betonnen prefabomheining uit het interbellum.


ID: 200737 | Bouwkundig element

Spoorwegbrug

Wiedauwkaai (Gent)
Draaibrug van 1926 met draaiend gedeelte tussen vaste overbrugging op de Linkeroever en een gewoon bruggenhoofd op de rechteroever.


ID: 24589 | Bouwkundig element

Steegbeluik

Willem de Beersteeg 36-68 (Gent)
Eén van de laatste beluiken welke in Gent gebouwd werden: 1912-1913, bouwheer weduwe E. Verdonck. Steegbeluik met zestien woningen; open toegang; gekasseide straatweg en voetpad, uitziend op werkhuis.


ID: 26935 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Morek met park

Winkelstraat 21 (Gent)
Tussen de Morek- en de Winkelstraat, met een ijzeren toegangshek in beide straten, park met ten westen vijver met twee zuilen ter versiering. In kern oud kasteeltje, verbouwd in 1867, vergroot en heropgebouwd in 1921-22 tot het huidige gebouw.


ID: 26697 | Bouwkundig element

Hoeve Wittewalle

Wittewalle 185 (Gent)
Historische, middeleeuwse hoeve, waarschijnlijk een voormalige abdijhoeve. Vroeger omwald, heden met behouden rechte toegangsdreef eindigend bij vrij recente gemetste vierkante gele bakstenen hekpijlers met ijzeren hek. Woonhuis en dienstgebouwen in U-vorm geschikt rondom het erf. Dubbelhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, oorspronkelijk opklimmend tot de 16de eeuw.


ID: 26161 | Bouwkundig element

Herenhuis met muurscherm

Zandpoortstraat 41 (Gent)
Muurscherm van drie traveeën en één bouwlaag, volgens archiefstukken opgetrokken in 1762 voor ruime herenwoning ontstaan door samenvoeging van twee kernen uit de 17de eeuw en het vierde kwart van de 18de eeuw.


ID: 308472 | Landschappelijk geheel

Moenebroek en dorpskom van Vloerzegem

Geraardsbergen, Ophasselt, Schendelbeke (Geraardsbergen), Hemelveerdegem (Lierde)
Het Moenebroek is een smalle vallei, ingesloten tussen hoger gelegen akkergronden. Het historisch halfopen landschap wordt gekenmerkt door natte graslanden, bronnen en kwelzones, moerasbosjes, ruigtes, een kleine valleisteilrand met daarop (trage) wegen en losse bebouwing die parallel aan de vallei liggen. De landbouwgebieden hogerop zijn merkelijk droger en worden in het noorden van het gebied veelal in gebruik genomen als akker. In het zuiden komen vooral graslanden voor, afgesloten door hagen en houtkanten.