Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

365 resultaten


ID: 132046 | Landschappelijk element

Op enen stam gezette meidoorn Fort Bedmar

Fort Bedmarstraat (Sint-Gillis-Waas)
Dicht bij de grens met Nederland en binnen de contouren van het historische Fort Bedmar staat langs de Fort Bedmarstraat een op stam gezette meidoorn. De meidoorn had op het moment van de inventarisatie een stamomtrek van 120 cm, een hoogte van 11 meter en een kruindoormeter van 11 meter. Op stam gezette meidoorns met dergelijke afmetingen zijn uiterst zeldzaam.


ID: 132492 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag gewezen moestuin pastorietuin Zonnegem

Halleweg (Sint-Lievens-Houtem)
De gewezen moestuin wordt langsheen het pad aan de zuidzijde afgesloten met een oude scheerhaag. De haag is gemengd en bestaat uit: haagbeuk, meidoorn, hazelaar, beuk en olm.


ID: 132489 | Landschappelijk element

Hakhoutperceel langs Smoorbeek

Nieuwgrachtstraat (Sint-Lievens-Houtem)
Langs de Smoorbeek is er een uitgestrekt hakhoutperceel aanwezig. Het hakhout is nog representatief en is recent nog als dusdanig in gebruik geweest. Het hakhoutbos heeft een sterk gemengd assortiment met esdoorn, els, haagbeuk, meidoorn, es en eik. In het hakhout is een jonge aanplanting gerealiseerd met canadapopulier. Het is een laag gelegen perceel dat op de Ferrariskaart als vijver werd weergegeven. Het was een onderdeel van de vijverpartijen aansluitend bij de historische pastorie van Zonnegem.


ID: 133368 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag bij boerderijboomgaard

Hoogstraat 151 (Sint-Pieters-Leeuw)
Aan de straat zijde is de boerderijboomgaard afgesloten met een afsluitingshaag van meidoorn. Van de hoogstamboomgaard zijn maar een paar bomen overgebleven. Hij is bijgevolg niet meer representatief voor opname in de erfgoedinventaris.


ID: 133362 | Landschappelijk element

Veekeringshaag als relict van een hoogstamboomgaard

Jaak Calloensstraat (Sint-Pieters-Leeuw)
Aan de straatzijde van een sterk uitgedunde hoogstamboomgaard staat er een veekeringshaag van meidoorn.


ID: 307751 | Landschappelijk element

Meidoornhaag met opgaande zomereiken

Tieltvoetweg (Tielt)
Langsheen de Tieltvoetwegel in Kanegem, staat een geschoren meidoornhaag van éénstijlige meidoorn, met in de haag een aantal beeldbepalende, opgaande zomereiken.


ID: 302396 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoogstamboomgaarden met woning en bedrijfsgebouwen

Sint-Genovevaplein 1 (Tienen)
De site is gelegen in de dorpskern van Oplinter, in het noordwesten van de geografische streek (droog) Haspengouw, die gekend is als de grootste fruitstreek van het land. Het geheel van woning, bedrijfsgebouwen, nutstuin en boomgaarden bevindt zich langs het Sint-Genovevaplein. Vooraan staat de fruittelerswoning met flankerende bedrijfsgebouwen uit eind 19de eeuw die via een kleine sier- en de nutstuin verbonden is met de deels ommuurde hoogstamboomgaard. Hierachter bevindt zich de ruime, grotendeels omhaagde weideboomgaard.


ID: 133116 | Landschappelijk element

Op stam gezette meidoorn bij kruispunt van wegen

Hamalstraat, Weg naar Diets Heur, Weg naar Othee (Tongeren)
Bij het kruispunt waar de Hamalstraat, de Weg waar Diets Heur en de Weg naar Othee samenkomen, staat een oude meidoorn. Het is een op enen (stam) gezette heester met een behoorlijk uit de kluiten gewassen stamomtrek van 108 cm. Op het ogenblik van de inventarisatie bleek de kruin te zijn gereduceerd.


ID: 133117 | Landschappelijk element

Veekering bij Kasteel van Hamal

Hamalstraat (Tongeren)
Het weiland gelegen aan de zuidkant van de kasteeldreef wordt aan de west- en zuidzijde afgeboord met een veekering. Het is een traditionele scheerhaag van meidoorn met nog sporen van leg- of vlechtwerk bedoeld om het gat in de haag te dichten. De haag is nog een mooi voorbeeld en heeft nog een totale lengte van ongeveer 250 meter.


ID: 305892 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard bij hoeve de Herkwinning

Herkerhofweg (Tongeren)
Tegenover hoeve de Herkwinning staat een hoogstamboomgaard, afgesloten door een meidoornhaag.