838 resultaten
ID: 79016 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Bradericplein 16A (Damme)
Voormalige meisjes- en bewaarschool van de Heilige Engelen horend bij het zusterklooster van de Heilige Jezus; nu Vrije Basisschool van Vivenkapelle. Neogotisch complex naar een ontwerp van architect Florimond Van de Poele (1832-1875), uitgevoerd in 1866-1869, en in 1888 uitgebreid met een bewaarschool. Toegankelijk via een gekasseide dreef met opgaande eiken die langs de kerktuin leidt.
ID: 79017 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Bradericplein 18 (Damme)
Voormalige woning van de proost en later pastorie van de parochie Vivenkapelle. Neogotische losstaande woning met tuin naar een ontwerp uit 1860 van baron Jean-Baptiste de Béthune (1821-1894). Woning is gelegen op het einde van een beboomde dreef die langs de ommuurde kerktuin leidt. Er is een klein voorpleintje en een grote tuin achter het huis.
ID: 132785 | Landschappelijk element
Mieregoed (De Pinte)
Achter het erf van de historische hoeve ’t Mieregoed staat een opgaande zomereik. De boom is hoog opgesleund en vertoont over de volledige stamlengte veel jong twijgjes. Deze stamopslag werd periodiek gesnoeid en benut voor het maken van takkenbundels (mutsaards) voor de bakoven of gebruikt als erwtenrijs.
ID: 303933 | Landschappelijk element
Veldstraat (De Pinte)
De noordelijke toegangsdreef tot het Kasteel van Welden bestaat uit twee rijen van jonge opgaande Amerikaanse eiken. Op verschillende plaatsen in de dreef is er ook zomereik aanwezig, het is echter niet duidelijk of deze als inboet werd aangeplant of ze resteren uit een vorige, mislukte aanplant. De bomen zijn aangeplant op een schrale zandige bodem met sporkehout, lijsterbes, Amerikaanse vogelkers, bramen en ratelpopulier in de struikenetage
ID: 306236 | Landschappelijk element
Gaversesteenweg, Oudenaardsesteenweg (Deinze)
Op het kruispunt van de Gaversesteenweg en de Oudenaardsesteenweg staat een opgaande Amerikaanse eik. Deze boom is na de Tweede Wereldoorlog als vredesboom aangeplant. Oorspronkelijk stond er een oorlogsmonument voor de boom. Dit werk werd in 1919 gemaakt door de Deinse kunstenaar Antoon Van Parys. Het gedenkteken werd later verplaatst naar een parking in de Petegemse Centrumlaan.
ID: 132497 | Landschappelijk element
Ooidonkdreef (Deinze)
Ten zuid-westen van het omgrachte kasteel is er een bosperceel met opgaande zomereiken in quinconce-verband. Dit is een aanplanting van, meestal hoog opgesleunde, bomen volgens een plantverband dat overeenkomt met de vijf van een dobbelsteen. Dit ruime plantverband zonder struikenetage liet het doorkijken toe en was nuttig voor de jacht.
ID: 303088 | Landschappelijk element
Parijsestraat (Deinze)
De noordelijke toegangsdreef naar de hoevesite Nieuw Goed te Parijs werd deels vervangen door jong plantsoen van zomereik, het deel dat aansluit bij de hoeve is als Amerikaanse eik blijven staan. De half verharde weg is ingericht als fiets- en wandelweg. De jonge bomen werden aangeplant met ruime plantafstanden van 15 meter in de rijen en 7 meter tussen de rijen.
ID: 131571 | Landschappelijk element
Veldeken (Deinze)
Een enorme zomereik markeert de historische grens tussen de gemeenten Nevele en Hansbeke, nu samen horende tot de fusiegemeente Nevele. Het is een opgaande zomereik met een stamomtrek van 428 cm (gemeten in 2009), een takvrije stam van 8,5 meter, een kruindoormeter van 21 meter en een totale hoogte van 29 meter.
ID: 302734 | Landschappelijk element
Warandestraat (Deinze)
Kasteeldreef van 215 meter lang, bestaande uit vier bomenrijen en is te situeren tussen het monumentale toegangshek en het Kasteel van Hansbeke. De dreef is aangeplant met Amerikaanse eik en dit ter vervanging van een oude aftakelende beukendreef. Eén zwaar ontwikkelde beuk is overgebleven uit de oude dreef en staat rechts bij de inkom.
ID: 134547 | Landschappelijk element
Keizel (Diepenbeek)
Relicten van een herenboerenparkje uit de 19de eeuw waarvan de gebouwen werden vernieuwd.